Industry

Ο ΣΑΠΟΕ διαμαρτύρεται στον Πιερρακάκη για την αδράνεια του ΕΚΟΜΕ και ζητά αλλαγή του Πάνου Κουάνη

στα 10

Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων διαπιστώνει ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι.

Flix Team
Ο ΣΑΠΟΕ διαμαρτύρεται στον Πιερρακάκη για την αδράνεια του ΕΚΟΜΕ και ζητά αλλαγή του Πάνου Κουάνη

Με επιστολή του στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης (και υπεύθυνο για τη λειτουργεία του ΕΚΟΜΕ), Κυριάκο Πιερρακάκη, ο ΣΑΠΟΕ διαμαρτύρεται με μια έλλογη απόγνωση για την παύση της λειτουργίας της πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) σε ό,τι αφορά την ενίσχυση οπτικοακουστικών έργων μέσω του ΕΚΟΜΕ - και ζητά την αντικατάσταση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του οργανισμού, Πάνου Κουάνη. Παρακάτω αυτούσια η επιστολή.


Προς:
κύριο Κυριάκο Πιερρακάκη
Υπουργό Ψηφιακής διακυβέρνησης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την απόλυτη κατάπληξη και βαθιά απογοήτευσή μας όταν χθες, 29.11.2022, το πρωί μέλη μας, μας ενημέρωσαν για την παύση της λειτουργίας της πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) σε ό,τι αφορά την ενίσχυση οπτικοακουστικών έργων μέσω του ΕΚΟΜΕ.

Το ΕΚΟΜΕ, ο φορέας δηλαδή που υλοποιεί τον νόμο 4487/2017 και τον οποίο εσείς εποπτεύετε ως αρμόδιος Υπουργός, μονομερώς και χωρίς καμία απολύτως ειδοποίηση, αποφάσισε εν μια νυκτί να «κλειδώσει» το ΠΣΚΕ, με αποτέλεσμα να μην μη είναι εφικτή καμία ενέργεια από τους παραγωγούς.

Oπως γνωρίζετε, ο οπτικοακουστικός χώρος δεν έχει μόνο τελέσει το θαύμα του «ελληνικού Χόλιγουντ», όρο που χρησιμοποιεί κατά κόρον ο ΕΚΟΜΕ για να διαφημίσει τα στελέχη του. Εχει επίσης κάνει τεράστια υπομονή με τις ατελείωτες και αδικαιολόγητες καθυστηρήσεις που έχουν σημειωθεί από το ΕΚΟΜΕ όλα αυτά τα χρόνια, σε όλα τα στάδια της αξιολόγησης μιας αίτησης. Εχει κάνει υπομονή αναμένοντας νέες υπουργικές αποφάσεις και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Εχει κάνει υπομονή όταν, εδώ και κάποιους μήνες, ο ΕΚΟΜΕ έχει κηρύξει μια ανεπίσημη παύση πληρωμών, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις μας, εν αναμονή της μετάβασης του από ΠΔΕ σε ΕΣΠΑ.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι ο Σύνδεσμός μας έχει προ πολλού υπογραμμίσει την τεράστια και - αποδεδειγμένα πια – επικίνδυνη ανεπάρκεια της Διοίκησης του ΕΚΟΜΕ να υλοποιήσει αποτελεσματικά το έργο της, φτάνοντας στο σημείο να σας ζητήσει την αντικατάστασή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του, κυρίου Πάνου Κουάνη, με επιστολή που λάβατε στις 30.03.2022 - και μάλιστα κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

Και χθες, παρά την υπομονή μας, παρά τις συνεχείς μας προειδοποιήσεις, ο οπτικοακουστικός κλάδος είναι αντιμέτωπος με ένα γεγονός για το οποίο δεν έχει λάβει πρότερη γνώση, δεν έχει επαρκή ενημέρωση ούτε την δυνατότητα να προετοιμαστεί για να το διαχειριστεί και που θέτει σε ακραίο κίνδυνο όχι μόνο τους επιχειρηματίες του κλάδου αλλά την εικόνα της Χώρας μας συνολικά ως πόλο έλξης επενδύσεων κι ως έδαφος υγιούς επιχειρηματικότητας. Ενα γεγονός που, εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζουμε, δεν έχει προηγούμενο στην δημόσια διοίκηση της χώρας και το οποίο μας θίγει εξίσου ως επιχειρηματίες αλλά κι ως πολίτες της Χώρας.

Eπισημαίνουμε με έμφαση το παράνομο και αυθαίρετο της ενέργειας αυτής, καθώς σε καμία κανονιστική διάταξη (είτε τυπικού νόμου είτε Υπουργικής Απόφασης είτε Κοινής Υπουργικής Απόφασης) δεν προβλέπεται τέτοια αρμοδιότητα στο ΔΣ του ΕΚΟΜΕ ή σε άλλο όργανο, συλλογικό ή μονοπρόσωπο. Το ΕΚΟΜΕ – ανεξάρτητα από τη νομική του μορφή ως Α.Ε – εξυπηρετεί σκοπό δημοσίου συμφέροντος και εντάσσεται στην παροχική διοίκηση, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και πολιτισμική ανάδειξη της Χώρας. Ως εκ τούτου η αρχή της συνέχειας της δημόσιας υπηρεσίας εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση αυτή. Η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της πλατφόρμας ΠΣΚΕ για τα οπτικοακουστικά έργα συνιστά κατά συνέπεια και νομικό ζήτημα, το οποίο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως Εποπτεύουσα Αρχή, οφείλει να διευθετήσει.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε, κύριε Υπουργέ, να μας ενημερώσετε σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστούν:


1.Υπαγωγές που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υπαγωγής.
2.Νέες υπαγωγές για οπτικοακουστικές παραγωγές που πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα γύρισμα.
3.Αιτήματα τροποποιήσεων που βρίσκονται στο στάδιο υποβολής αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.
4.Νέα αιτήματα τροποποιήσεων.
5.Αιτήματα ελέγχου που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία υποβολής.
6.Νέα αιτήματα ελέγχου που πρόκειται να υποβληθούν.

Σας ερωτούμε, με απλά λόγια, π;vς προτείνετε να λειτουργεί ο Οργανισμός που έχετε υπό την εποπτεία σας, για το διάστημα που το ΠΣΚΕ θα παραμείνει ανενεργό, όταν δηλαδή έχει καταργηθεί de facto η δυνατότητα του ΕΚΟΜΕ να συνδιαλλαγεί με τους πολίτες, δηλαδή όλους εμάς, τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού.

Και ίσως η πιο κρίσιμη ερώτηση που έχουμε να σας θέσουμε είναι πώς ακριβώς προτείνει η πολιτική ηγεσία να γνωστοποιήσουμε αυτή την αυθαίρετη ενέργεια του ΕΚΟΜΕ στους ξένους παραγωγούς και συνεργάτες μας, οι οποίοι θεωρούν ότι συνδιαλέγονται με ένα κράτος που θα τους αντιμετωπίσει με συνέπεια και σοβαρότητα; Πώς θα τους εξηγήσουμε ότι είναι δυνατό να ακούν και να βλέπουν τον Πρωθυπουργό της Χώρας να ανακοινώνει θριαμβευτικά την ανανέωση της χρηματοδότησης του καθεστώτος ενίσχυσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και δύο εβδομάδες αργότερα ο αρμόδιος Οργανισμός να κατεβάζει «ρολά»;

Αναμένοντας τις απαντήσεις σας, αισθανόμαστε την ανάγκη να δημοσιοποιήσουμε την επιστολή μας, καθότι οι συνέπειες των ενεργειών σας ξεπερνούν τα στενά όρια του επαγγελματικού μας κλάδου και θίγουν το δημόσιο συμφέρον καθώς και την εικόνα της Χώρας διεθνώς.

Εξυπακούεται, πως επανερχόμαστε με επιτακτικότητα στο αίτημά μας περί αποπομπής του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΚΟΜΕ, κυρίου Πάνου Κουάνη, καθώς οι λόγοι που υποστηρίζουν το αίτημα αυτό όχι μόνο εξακολουθούν να υφίστανται στο ακέραιο αλλά έχουν ενισχυθεί καταφανώς.

Με εκτίμηση,
Το ΔΣ του ΣΑΠΟΕ