Buzz

Ανοιχτή επιστολή της Αφγανής Σαχραά Καρίμι για στήριξη στις γυναίκες, τα παιδιά και τους καλλιτέχνες της χώρας

στα 10

H Σαχραά Καρίμι απευθύνει ανοιχτή επιστολή, προειδοποιώντας για τον εφιάλτη της κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Ανοιχτή επιστολή της Αφγανής Σαχραά Καρίμι για στήριξη στις γυναίκες, τα παιδιά και τους καλλιτέχνες της χώρας

Η Σαχραά Καρίμι, η πρώτη γυναίκα κινηματογραφίστρια του Αφγανιστάν και εκπρόσωπος του Afghan Film Organisation, ακτιβίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εδώ και μέρες, στη μεγάλη σκιά που ρίχνει η επέλαση των Ταλμιπάν και η ανακατάληψη της χώρας, με τελευταίο οχυρό την Καμπούλ.

Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα η Καρίμι ενημέρωνε όλες αυτές τις μέρες για την πορεία των Ταλιμπάν, το βίντεο της απόδρασής της όταν οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ έγινε viral ενώ με ανοιχτή επιστολή της προειδοποιεί για το μέλλον της Τέχνης στη χώρα και καλεί την παγκόσμια κοινότητα για προστασία των κινηματογραφιστών και ειδικότερα των γυναικών.

Η Καρίμι που συμμετείχε το 2019 στο Φεστιβάλ της Βενετίας με το «Hava, Maryam Ayesha» για τις εκτρώσεις στο Αφγανιστάν, επισημαίνει πως η εξουσία των Ταλιμπάν είναι πατριαρχική και φεουδαλιστική, ένα πισωγύρισμα στο χρόνο για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Οι Ταλιμπάν θα αφαιρέσουν τα δικαιώματα από τις γυναίκες, θα τις σπρώξουν πάλι στις σκιές των σπιτιών μας και οι φωνές μας θα σιγήσουν. Οταν οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία, δεν υπήρχε ούτε ένα κορίτσι στο σχολείο. Από τότε, 9 εκατομμύρια κορίτσια πήγαν σχολείο. Σε αυτές τις λίγες εβδομάδες, οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν πολλά σχολεία και 2 εκατομμύρια κορίτσια είναι αναγκασμένα να μην πάνε σχολείο ξανά. Ο, τι προσπάθησα να χτίσω με σκληρή δουλειά, κινδυνεύει τώρα να χαθεί. Αν οι Ταλιμπάν έρθουν στην εξουσία θα απαγορεύσουν την Τέχνη. Εγώ και άλλοι κινηματογραφιστές θα είμαστε οι επόμενοι στις λίστες τους.»

Την πρωτοβουλία της Σαχραά Καρίμι στηρίζουν σκηνοθέτες από τη χώρα που θεωρούν την επέλαση των Ταλιμπάν έναν «εφιάλτη».

«Ο κόσμος δεν πρέπει να μας γυρίσει την πλάτη. Χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη φωνή σας εκ μέρους των γυναικών, των παιδιών, των καλλιτεχνών και των κινηματογραφιστών. Η υποστήριξη θα είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που χρειαζόμαστε τώρα.», κλείνει η Καριμί, υπογράφοντας την επιστολή πριν οι Ταλιμπάν μπουν στην Καμπούλ. Με την εξουσία πλήρως τώρα στα χέρια τους, η στήριξη που ζητάει η Αφγανή κινηματογραφίστρια γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

(Πηγή: Ρεπορτάζ από το Variety και το The Wrap)