Νέα

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ αποχαιρετά την μητέρα του

στα 10

«Οσοι εκεί έξω έχετε ακόμα τις μητέρες σας εν ζωή, ακόμα κι αν δεν υπήρξαν τέλειες, σας παρακαλώ: πάρτε τις τηλέφωνο αυτή τη στιγμή και πείτε τους ότι τις αγαπάτε με όλα τους τα λάθη...»

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ αποχαιρετά την μητέρα του

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ έχασε την μητέρα του πριν από λίγες μέρες. Η Ελσι Αν Ντάουνι πέθανε στις 22 Σεπτεμβρίου στο Λος Αντζελες σε ηλικία 80 ετών. Ο χολιγουντιανός πρωταγωνιστής στράφηκε στα social media για να δώσει μία συμβουλή σε όσους τον ακολουθούν. Ενα ποστ του στο facebook λειτούργησε ως επικήδειος λόγος, φόρος τιμής και παρότρυνση: «Οσοι εκεί έξω έχετε ακόμα τις μητέρες σας εν ζωή, ακόμα κι αν δεν υπήρξαν τέλειες, σας παρακαλώ: πάρτε τις τηλέφωνο αυτή τη στιγμή και πείτε τους ότι τις αγαπάτε με όλα τους τα λάθη...»

Βλέπετε το μήλο είχε πέσει κάτω από την μηλιά: η γεννημένη το 1934 Ελσι Αν Φορντ, ηθοποιός και μετέπειτα σύζυγος του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ντάουνι του πρεσβύτερου, ήταν γνήσιο παιδί της καλλιτεχνικής γενιάς των 60ς και 70ς. Μιας γενιάς που κατάπιε πολλά από τα ταλαντούχα κι ευαίσθητα παιδιά της που δεν είχαν αντιστάσεις ή ασφαλή όρια στην κουλτούρα των ντραγκς και του αλκοόλ και παραδόθηκαν ανεπιστρεπτί στον εθισμό τους.

Η Ελσι από τα μέσα της δεκαετίας του 70 ήταν αλκοολική. Το δαιμόνιο ταλέντο της (συχνά συνυπέγραφε τα σενάρια του Ρόμπερτ Ντάουνι Σίνιορ και πρωταγωνιστούσε - όπως στο «Two Tons of Turquoise to Taos Tonight» του 1975, όπου ερμήνευσε 17 ρόλους!) δεν έφτανε να κοιμήσει τους δαίμονες, ο γάμος καταστράφηκε και μαζί και η καριέρα της. Το 1977 έπαιξε τον τελευταίο της ρόλο.

Elsie Downey Eλσι Αν Ντάουνι 1934-2014

Ειρωνικά, ο γιος μπορεί να πήρε το γονίδιο (και ο πατέρας του ήταν εθισμένος στην κοκαΐνη άλλωστε), αλλά η παρέμβαση της μητέρας του τον ώθησε να το αποβάλλει.

«Οσο προσπαθούσα να πετύχω στη δουλειά, τόσο ο εθισμός μου με τράβαγε πίσω» γράφει στο ποστ του. «Το καλοκαίρι του 2004 ήμουν σε κακά χάλια. Με πήρε τηλέφωνο ξαφνικά και της ομολόγησα τα πάντα. Δε θυμάμαι τι ακριβώς μου είπε, αλλά δεν ξανάπια ούτε σταγόνα από τότε...»

Το Χόλιγουντ συγχωρεί και βραβεύει τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Ο Ντάουνι ομολογεί πώς τα τελευταία τους χρόνια μαζί, όταν κι εκείνος ήταν νηφάλιος αλλά και εκείνη μετακόμισε στο Λος Αντζελες για να μείνει κοντά στο γιο και τα εγγόνια της, ήταν τα καλύτερα - παρόλο που το παρελθόν της είχε αφήσει πολλά προβλήματα υγείας.

«Γιορτές, χαρές με τα παδιά, εκείνη να έρχεται σπίτι με το μπαστουνάκι της. Οι επισκέψεις της όλο και αραίωναν και κατάλαβα ότι ήταν η αρχή του τέλους. Για αυτό χαρείτε τις μαμάδες σας, όσο τις έχετε....»

Robert Downey Jr & mother2

«Ηταν το παράδειγμά μου στη ζωή - ως άνθρωπος, ως ηθοποιός και ως πρώην χρήστης που κατάφερε να καθαρίσει και να παραμείνει υγιής. Ηταν μοναχική, αυτοσαρκαστική. Μία στωική Σκωτσεζο-Γερμανίδα από την επαρχιακή Πενσιλβάνια. Σου έσπαγε τα αρχ..ια, έκανε πείσματα και κρατούσε μούτρα με μεγάλο ταλέντο και χαρά. Αν είμαι φιλόδοξος, δουλευταράς, πιστός, κυκλοθυμικός, μεγαλομανής, σε στιγμές μανιοκαταθλιπτικός και σε άλλες ασιόδοξος - όλα τα πήρα από εκείνην. Και δε θα τα άλλαζα με τίποτα....»

Περισσότερος Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ: