Buzz

Εφυγε ο Βασίλης Βασιλικός, «φανταστικός ντοκιμαντερίστας» της νεότερης Ευρώπης

στα 10

Σπουδαίος συγγραφέας, λιγάκι ηθοποιός, πολιτικός στοχαστής κι αναπόσπαστη φιγούρα των ευρωπαϊκών γραμμάτων της εποχής μας, έκλεισε το βιβλίο της ζωής του στα 89 χρόνια του.

Εφυγε ο Βασίλης Βασιλικός, «φανταστικός ντοκιμαντερίστας» της νεότερης Ευρώπης

Σήμερα, Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, έφυγε ο πολυβραβευμένος και πάντα δραστήριος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1934 στην Καβάλα. Υπήρξε από τους πιο δημοφιλείς και πολύμεταφρασμένους Ελληνες συγγραφείς με καριέρα και απήχηση και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θαρραλέα πολιτικοποιημένος από τα νεανικά του χρόνια, όταν αυτό είχε υπαρκτό τίμημα, ο Βασιλικός έζησε και δούλεψε από το 1967 ως το 1994 στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Νέα Υόρκη, τα πρώτα απ' αυτά τα χρόνια ως εξόριστος της χούντας, ενώ σ' αυτό το διάστημα επέστρεψε στην Ελλάδα για μια τριετία, από το 1981 ως το 1984, όταν και διορίστηκε αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πολύ πιο πρόσφατα, στις εκλογές του 2019, ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασίλης ΒασιλικόςΜε τον Κώστα Γαβρά, σε επετειακή προβολή του «Ζ» στην Αθήνα

Η σχέση του Βασιλικού με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ήταν ιδιαίτερα στενή. Δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος και επιμελητής σεναρίων (μάλιστα από το 1990 ως το 1993 εργαζόταν για το Arte). Δικά του σενάρια, ή σενάρια βασισμένα σε έργα του, έγιναν θρυλικές ταινίες, όπως οι «Μικρές Αφροδίτες» του Νίκου Κούνδουρου (1963), η «Νύχτα με τη Σιλένα» του Νίκου Παναγιωτάτου (1986), το «Black Out» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη αλλά και πολλές τηλεοπτικές εκπομπές.

Η σημαντικότερη, ωστόσο, σύνδεσή του με το σινεμά ήταν, φυσικά, η συνεργασία του με τον Κώστα Γαβρά για τη μεταφορά του μυθιστορήματός του, «Ζ», στο σινεμά. Με τρόπο συγκινητικό, αυτή τη κινηματογραφική σχέση μοιάζει να έκανε έναν πλήρη κύκλο, μια και ο Βασιλικός εμφανίζεται σύντομα, σ' ένα συνωμοτικό κλείσιμο ματιού, στην πιο πρόσφατη ταινία του σκηνοθέτη, «Ενήλικοι στην Αίθουσα».