Buzz

Ο σταρ με όλη τη σημασία της λέξης, Τόλης Βοσκόπουλος, σίγησε για πάντα

στα 10

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών μια από τις πιο μεγάλες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, ο Τόλης Βοσκόπουλος με μια μυθική καριέρα στο τραγούδι, το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Flix Team
Ο σταρ με όλη τη σημασία της λέξης, Τόλης Βοσκόπουλος, σίγησε για πάντα

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος, λίγες μέρες πριν τα γενέθλιά του στις 26 Ιουλίου, από ανακοπή καρδιάς, ενώ νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο ΓΝΑ με αναπνευστικά προβλήματα.

Γεννημένος στην Κοκκινιά του Πειραιά το 1940, μεγάλωσε μέσα σε μια πολυμελή οικογένεια Μικρασιατών προσφύγων και έκανε μια τεράστια καριέρα στο τραγούδι το θέατρο και τον κινηματογράφο. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι «Βήμα-βήμα» του μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με την «Αγωνία» του Γιώργου Ζαμπέτα το 1968 που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.

βοσκόπουλος 607

βοσκόπουλος 607

Για παραπάνω από 35 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις συγκέντρωναν χιλιάδες κόσμου που τον θεωρούσε λαϊκό είδωλο, και δεν υπήρχε πρόγραμμα που να μη συμπεριλαμβάνει τα τραγούδια του «Δυο καρδιές», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Και εσύ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Οι άντρες δε μιλούν πολύ», «Αϊντε στην υγειά της», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ανεπανάληπτος», «Πριν χαθεί το όνειρο μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Τσιγγάνα για χατίρι σου», «Ψύλλοι στα αφτιά μου», «Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή».

Ο Βοσκόπουλος είχε πρωταγωνιστήσει αλλά και συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις δίπλα στους Βασίλη Αυλωνίτη, Ρένα Βλαχοπούλου, Γεωργία Βασιλειάδου, Κώστα Χατζηχρήστο κ.ά. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: «Οι Εραστές του Ονείρου» (1972 μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη), «Τραγούδα Θεατρίνε» (1978 μαζί με τη Μαρία Αλιφέρη), «Ηρθες σαν Ονειρο» (1998 μαζί με την Αντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο ήταν στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.

βοσκόουλος

βοσκόουλος

Ηταν ο τραγουδιστής που στη δεκαετία του 80, οι εμφανίσεις του ήταν sold out πριν καλά καλά εμφανιστεί στο κέντρο. Οι δίσκοι του έγιναν εκατοντάδες φορές χρυσοί και πλατινένιοι και κάθε εμφάνισή του συνοδευόταν από εκδηλώσεις λατρείας. Εγραψε εξαιρετικά τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Ρέμος, Νότης Σφακιανάκης.

Πλούσιο ήταν και το έργο του ως συνθέτη. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι η Δούκισσα, η Μαρινέλλα, ο Στράτος Διονυσίου, ο Αντώνης Ρέμος κ.ά. Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά» το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το «Ξανθή αγαπημένη Παναγιά», τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη. To 1976, ο Τόλης Βοσκόπουλος έγραψε για τον Στράτο Διονυσίου το «Αποκοιμήθηκα» το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία και το τραγούδησε και ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του το 1985.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε κάνει τέσσερις γάμους με τη Στέλλα Στρατηγού, τη Μαρινέλλα, τη Τζούλια Παπαδημητρίου και την Αντζελα Γκερέκου. Με την Αντζελα Γκερέκου, παντρεύτηκαν το 1996 στην Κέρκυρα και απέκτησαν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.

Μαριχουάνα

Στο σινεμά πρωτοεμφανίστηκε το 1960 στην ταινία «Τρεις κούκλες κι Εγώ», ενώ το ντεμπούτο του στην Φίνος Φιλμ έγινε το 1963 στο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη «Κάτι να Καίει», ως ένας από τους μουσικούς στο συγκρότημα του Κώστα Βουτσά (εκεί τραγουδούν και το «Φσστ Μπόινγκ»). Μια από τις πιο διάσημες εμφανίσεις του στο σινεμά ήταν αυτή στο «Μαριχουάνα Στοπ» του Γιάννη Δαλιανίδη το 1971.

Οι ταινίες του Τόλη Βοσκόπουλου:

Tρεις κούκλες κι εγώ (1960)
Mεσάνυχτα στη βίλλα Νέλλη (1963)
Kάτι να καίει (1963)
Ο Γιάννης τα' κανε θάλασσα (1964)
Ένας ζόρικος δεκανέας (1964)
Ήταν όλοι τους κορόιδα (1964)
Ο θαλασσόλυκος (1964)
Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964)
Τ' αδέλφια μου (1966)
Συντρίμμια τα Ονειρά μας (1967)
Θα Κάνω Πέτρα την καρδιά μου (1968)
Μείνε Κοντά Μου, Αγαπημένε (1968)
Καταραμένη ώρα - Τραγούδησε μου μανούλα (1968)
Eλπίδες που ναυάγησαν (1968)
Αγωνία (1969)
Σε Ικετεύω Αγάπη μου (1970)
Το Ονειρο της Κυριακής (1970)Aναστενάζουν οι Πενιές (1970)
Μια Γυναίκα, μια Αγάπη, μια Ζωή (1971)
Μαριχουάνα Στοπ (1971)
Αδέλφια μου Αλήτες Πουλιά (1971)
O άγνωστος Εκείνης της Νύχτας (1972)