Buzz

Το ατέλειωτο ελληνικό καλοκαίρι του Τόμας Φριτς

στα 10

O Γερμανός ηθοποιός Τόμας Φριτς, o ξανθός γαλανομάτης πρίγκιπας που πολιορκούσε την Eλενα Ναναθαήλ στο «Επιχείρησις Απόλλων» πέθανε σε ηλικία 77 ετών.

Flix Team
Το ατέλειωτο ελληνικό καλοκαίρι του Τόμας Φριτς

Ο Τόμας Φριτς έγινε γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό μέσα από την ταινία «Επιχείρηση Απόλλων» του 1967, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκαλενάκη.

Στην ταινία μία ξεναγός, η Ελενα, ερωτεύεται τον Γερμανό καταπιεσμένο από τις βασιλικές υποχρεώσεις γαλαζοαίματο Γιαν, ο οποίος επιλέγει να κρύψει την αληθινή ταυτότητά του προκειμένου να ζήσει, έστω για λίγο, ελεύθερος και ανέμελος. Οι δυο τους μοιράζονται λίγες μόνον ημέρες ξεγνοιασιάς και ευτυχίας, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μέχρι να αποκαλυφθεί το μεγάλο μυστικό του πρίγκιπα ο οποίος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την αγαπημένη του και να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

thomas fritz

Ο Τόμας Φριτς συνδέθηκε στενά με την Ελλάδα και η φιλική του σχέση με την Ελενα Ναθαναήλ υπήρξε καθοριστική για το δεσμό του με την χώρα.

Το 2007 είχε δηλώσει για το θάνατό της: «Εχω λυπηθεί πάρα πολύ με την απώλειά της. Για μένα η Ελενα σήμαινε πολλά και ας είχα να τη δω πολλά χρόνια! Από την πρώτη στιγμή που τη συνάντησα εντυπωσιάστηκα από τα μακριά βελούδινα μαύρα μαλλιά της, το μαύρο σαν κάρβουνο βλέμμα της. Για μας τους Γερμανούς το πρότυπο της μελαχρινής καλλονής είναι το ιδανικό, γιατί είναι σπάνιο. Προερχόταν από εξαιρετική οικογένεια και είχε ευγενή ανατροφή. Όμως, πέρα από την άψογη συμπεριφορά και τον επαγγελματισμό της, ήταν πολύ ζεστή και φιλική μαζί μου. Μου μάθαινε ελληνικά, μου έδειχνε πράγματα που όφειλα να ξέρω και με καθοδηγούσε. Ήταν ο άνθρωπος που με πήρε από το χέρι και με έκανε να αγαπήσω την Ελλάδα».

«Πρωτοήρθα το 1968 και πήγα στο Ναύπλιο, στην Επίδαυρο και στην Κέρκυρα για τα γυρίσματα. Κάναμε όμως και μια σκηνή στη Μύκονο, στους ανεμόμυλους στην Αλευκάντρα, και εκεί ερωτεύτηκα το νησί. Επέστρεψα τα επόμενα δύο καλοκαίρια και στη συνέχεια αγόρασα ένα σπιτάκι και έρχομαι κάθε χρόνο. Αγαπώ πολύ το νησί και δεν μου αρέσει όλο αυτός ο τουριστικός συρφετός. Γι αυτό και έρχομαι νωρίς την άνοιξη και φεύγω στα μέσα Μαϊου. Ξέρω πολλούς ντόπιους και τους εκτιμώ, αλλά αποφεύγω τις λαμπερές συναναστροφές. Έτσι, απολαμβάνω το νησί όπως το γνώρισα, ένα πανέμορφο κυκλαδονήσι με ζεστούς ανθρώπους».

thomas fritz

thomas fritz

Ο Τόμας Φριτς ήταν γιος του γνωστού στη Γερμανία ηθοποιού Γουίλι Φριτς. Εκτός από τη συμμετοχή του στο «Επιχείρηση Απόλλων», έπαιξε σε ταινίες και σειρές στη γερμανική τηλεόραση, αλλά ασχολήθηκε και με τη μεταγλώττιση. Υποδύθηκε τον Σκαρ στο γερμανική μεταγλώττιση του «Βασιλιά των Λιονταριών» και τον Λιμιέρ στο τραγούδι Human Again για το DVD της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Η Ωραία και το Τέρας». Ασχολήθηκε και με το τραγούδι, αλλά και την αφήγηση, εξαιτίας της χαρακτηριστικής φωνής του.