Buzz

Αντίο στον Ρόμπι Ρόμπερτσον, μια από τις εμβληματικότερες μουσικές μορφές των τελευταίων 60 χρόνων

στα 10

Ο εμβληματικός frontman των «The Band» και συχνός μουσικός συνεργάτης του Μάρτιν Σκορσέζε έφυγε από τη ζωή στα 80 του χρόνια

Αντίο στον Ρόμπι Ρόμπερτσον, μια από τις εμβληματικότερες μουσικές μορφές των τελευταίων 60 χρόνων

Ο κιθαρίστας, στιχουργός και τραγουδιστής Ρόμπι Ρόμπερτσον, μια εμβληματική μορφή στην εξέλιξη της ροκ μουσικής, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

Ο Καναδοαμερικανός καλλιτέχνης ήταν γνωστός για το ρόλο του ως frontman της (ταιριαστά ονομασμένης) μπάντας «The Band», η οποία έγινε γνωστή κατά τη δεκαετία του 1970. Οι συνεισφορές του Ρόμπερτσον όμως ξεπερνούσαν τη μουσική, καθώς συνεργάστηκε επίσης με τον σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε, συνθέτοντας και επιβλέποντας τη μουσική για αρκετές από τις ταινίες του.

Η απώλεια του Ρόμπερτσον ανακοινώθηκε από τη οικογένεια του, αποκαλύπτοντας ότι πέθανε στο Λος Αντζελες την Τετάρτη μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Τζάνετ και των παιδιών του, η κληρονομιά του ζει μέσα από την βαθιά επίδρασή του στον κόσμο της μουσικής και του σινεμά.

ρobbie Οι «The Band»

ρobbie Οι «The Band» με τον Μπομπ Ντίλαν

Ως η κινητήρια δύναμη πίσω από τους «The Band», η συνθετική ικανότητα του Ρόμπερτσον οδήγησε σε αξέχαστα τραγούδια που πλέον θεωρούνται κλασικά της εποχής, όπως «The Weight», «Up on Cripple Creek» και «The Night They Drove Old Dixie Down». Ο μοναδικός ήχος της «The Band», που έσμιξε επιρροές από μπλουζ, κάντρι και ροκ, άφησε ανεξίτηλο σημάδι τόσο σε σύγχρονους καλλιτέχνες όσο και σε μελλοντικές γενιές μουσικών.

Πέρα από τον ρόλο του στους «The Band», η συνεργασία του με τον Μπομπ Ντίλαν κατά τη διάρκεια της μετασχηματιστικής «ηλεκτρικής περιόδου» του το 1965-66 έδειξε την ευελιξία του ως μουσικός. Ο ρόλος των «The Band» ως το συγκρότημα περιοδείας του Ντίλαν και η συμμετοχή τους στις εορτασμένες «βασικές ηχογραφήσεις» του συνέβαλαν στην εδραίωσή τους στη μουσική ιστορία.

Ωστόσο, οι συνεισφορές του Ρόμπερτσον δεν περιορίστηκαν μόνο στη μουσική. Η συνεργασία του με τον Μάρτιν Σκορσέζε ξεκίνησε όταν ο τελευταίος σκηνοθέτησε το «The Last Waltz», που αποτύπωσε μια από τις τελευταίες συναυλίες των «The Band» και πλέον θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ στην ιστορία. Αυτή η γνωριμία τους τον οδήγησε σε ρόλους ως συνθέτης, υπεύθυνος μουσικής και παραγωγός μουσικής για μια σειρά από μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες του Σκορσέζε, συμπεριλαμβανομένων των «Raging Bull», «The Color of Money», «The Departed» και «The Irishman». Η δημιουργική αλληλεπίδρασή τους διήρκεσε για πάνω από πέντε δεκαετίες, με αποκορύφωμα το πιο πρόσφατο έργο τους, το «Killers of the Flower Moon», που αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα φέτος και αποτελεί την τελευταία συνεργασία τους.

ροββιε Με τον Μάρτιν Σκορσέζε στις Κάννες, το 1978 για την πρεμιέρα του «The Last Waltz»

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Variety, ο Ρόμπερτσον μίλησε με αγάπη για την μακρόχρονη φιλία του με τον Σκορσέζε και τη συνεργασία τους: «Τα έχουμε βιώσει όλα· έχουμε περάσει από τα πάντα. Είμαι τόσο περήφανος για τη φιλία μας και τη δουλειά μας. Ηταν απλά ένα δώρο στη ζωή μου.»

Το «Killers of the Flower Moon», που είναι και η τελευταία δουλειά του στην μουσική επιμέλεια, είναι ένα έργο που είχε προσωπική σημασία για αυτόν λόγω της Ιθαγενούς καταγωγής του. Μεγαλωμένος εν μέρει από την μητέρα του, Ιθαγενή Αμερικάνα, ο Ρόμπερτσον είχε βαθειά σύνδεση με τα ιθαγενή θέματα, τα οποία αντανακλούνταν στο έργο του. Η αφοσίωσή του στο έργο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του, έδειξε την ακλόνητη δέσμευσή του στην τέχνη.

Με μια πλούσια καριέρα που κάλυπτε τόσο τη μουσική όσο και τον κινηματογράφο, η κληρονομιά του Ρόμπι Ρόμπερτσον παραμένει χαραγμένη στην ποπ κουλτούρα. Οι μουσικές του συνεισφορές με τους «The Band» και οι κινηματογραφικές συνεργασίες του με τον Μάρτιν Σκορσέζε θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να μαγνητίζουν το κοινό για γενιές και γενιές.