Industry

Εφυγε η Ρόντα Φλέμινγκ, η ηθοποιός που έδωσε χρώμα στο έγxρωμο σινεμά και σκοτάδι στο νουάρ

στα 10

Η «βασίλισσα του Technicolor» έφυγε, με μια γεμάτη ζωή, στα 97 χρόνια της.

Εφυγε η Ρόντα Φλέμινγκ, η ηθοποιός που έδωσε χρώμα στο έγxρωμο σινεμά και σκοτάδι στο νουάρ

Την αποκαλούσαν «βασίλισσα του Technicolor», επειδή τα κόκκινα μαλλιά και τα πράσινα μάτια της αναδείκνυαν τις δυνατότητες του έγχρωμου φιλμ. Η ίδια δεν αγάπησε ποτέ αυτόν τον χαρακτηρισμό: «Τα στούντιο δεν με θέλησαν ποτέ για κάτι περισσότερο από το να περιφέρομαι στις ταινίες και να δείχνω όμορφη». Ομως, με μια προσωπικότητα τόσο δυνατή όσο το φλογερό χρώμα των μαλλιών της, η Ρόντα Φλέμινγκ άφησε το σημάδι της στο σινεμά και την τηλεόραση - και τη ζωή, από την οποία έφυγε πλήρης ημερών, στα 97 χρόνια της.

ρόντα φλέμινγκ 607

Γεννημένη ως Μέριλιν Λούις, στις 10 Αυγούστου του 1923, κόρη μιας ηθοποιού και μοντέλου κι ενός ασφαλιστή, δοκίμασε την τύχη της στο σινεμά με μικρές εμφανίσεις μέχρι το πραγματικό ντεμπούτο της, το 1945, στο «Spellbound» του Αλφρεντ Χίτσκοκ. Εκεί υποδύθηκε, με τόλμη, τη σεξουαλικά διψασμένη και ψυχικά διαταραγμένη ασθενή της Ινγκριντ Μπέργκμαν. «Χρειάστηκε να κοιτάξω στην εγκυκλοπαίδεια τη λέξη "νυμφομανής" για να καταλάβω την ηρωίδα μου,» συνήθιζε να λέει. Ανακάλυψη του Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ, γρήγορα υπέγραψε ένα από εκείνα τα απολύτως δεσμευτικά συμβόλαια του Χόλιγουντ με τον μεγαλοπαραγωγό, ο οποίος και άλλαξε το όνομά της σε Ρόντα Φλέμινγκ.

ρόντα φλέμινγκ 607 Spellbound

Η Φλέμινγκ έπαιξε πρώτους ή και δεύτερους ρόλους σε ταινίες κάθε είδους: από τη μεσαιωνική πριγκίπισσα απέναντι στον Μπινγκ Κρόσμπι στο «A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court», μέχρι το αντικείμενο του πόθου του Γουάιατ Ερπ του Μπαρτ Λάνκαστερ στο «Gunfight at the O.K. Corral» και τη φιλάρεσκη δούκισσα στην κωμωδία του Μπομπ Χόουπ, «The Great Lover». Ηταν, όμως, το φιλμ νουάρ που ταίριαξε γάντι στην ιδιοσυγκρασία της, όπως απέδειξε ως (λίγο λιγότερο μοχθηρή) αδελφή της Αρλίν Νταλ στο «Slightly Scarlet» και, κυρίως, ως αγχωτική γραμματέας στο αριστούργημα του Ζακ Τουρνέρ, «Out of the Past», δίπλα στον Ρόμπερτ Μίτσαμ και τον Κερκ Ντάγκλας.

ρόντα φλέμινγκ 607Out of the Past

Από το 1957 κατεύθυνε την καριέρα της σε ζωντανές εμφανίσεις στο Λας Βέγκας: για χρόνια εμφανιζόταν στο Τροπικάνα και, μετά, στο Hollywood Bowl στο Λος Αντζελες. Η Ρόντα Φλέμινγκ δεν αποσύρθηκε ποτέ από το θέαμα, όπως έλεγε, «δεν πήρα σύνταξη, απλώς επέλεξα δουλεύω λίγο λιγότερο.» Στα 50 της έπαιξε στην πρώτη της παράσταση στο Μπρόντγουεϊ και δούλεψε εκτεταμμένα στην τηλεόραση ως τα τέλη της δεκαετίας του '70. Εκανε έξι γάμους, πήρε ισάριθμα διαζύγια κι απέκτησε ένα γιο. Δεν έχασε ποτέ την αυτοπεποίθηση, αλλά και το χιούμορ της: σε μια συνέντευξή της, το 1993, στην εφημερίδα Toronto Star, δήλωσε, «Ο άντρας μου με ρώτησε πρόσφατα αν έχω δει κάποια ταινία όπου θα ήθελα να έχω παίξει. Του είπα, ναι, τον δεινόσαυρο στο "Jurassic Park".»

ρόντα φλέμινγκ 607

Απολαύστε παρακάτω αποσπάσματα από το αποτύπωμα της Ρόντα Φλέμινγκ στη μεγάλη οθόνη, σε άσπρο, μαύρο, πράσινο και κόκκινο.