Buzz

Αντίο στο «καλό παιδί» Ρέι Λιότα

στα 10

Πέθανε σε ηλικία 67 ετών ένας από τους πιο χαρισματικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ, ο Ρέι Λιότα, γνωστός για τον ρόλο του ως Χένρι Χιλ στα «Καλά Παιδιά» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Flix Team
Αντίο στο «καλό παιδί» Ρέι Λιότα

Εφυγε ξαφνικά από την ζωή στα 67 του χρόνια ο ηθοποιός Ρέι Λιότα γνωστός για τους ρόλους του στις ταινίες «Field of Dreams», «Copland» και πολλούς άλλους, αλλά κυρίως για τον ρόλο του ως Χένρι Χιλ στα «Καλά Παιδιά» του Μάρτιν Σκορσέζε. Ο Λιότα, σύμφωνα με τον ατζέντη του, πέθανε ήσυχα στον ύπνο του στην Δομινικανή Δημοκρατία όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα της ταινίας «Dangerous Waters».

Γεννημένος στο Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϊ το 1954 ο Ρέιμοντ Αλεν Λιότα, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, εγκαταλείφθηκε σε ένα ορφανοτροφείο από τους βιολογικούς του γονείς, όπου αργότερα υιοθετήθηκε σε ηλικία έξι μηνών από έναν υπάλληλο του δήμου Μέρι και ιδιοκτήτη καταστήματος ανταλλακτικών αυτοκινήτων, τον Αλφρεντ Λιότα.

ray liotta

Μετά το κολέγιο, ο Λιότα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου έπιασε δουλειά ως μπάρμαν στην θεατρική οργάνωση Σούμπερτ όπου και γνώρισε τον πρώτο του ατζέντη μέσα σε έξι μήνες. Ενας από τους πρώτους ρόλους του ήταν ως Τζόι Περίνι στη σαπουνόπερα «Another World», στην οποία εμφανίστηκε από το 1978 έως το 1981. Παράτησε την σειρά για να δοκιμάσει την τύχη του στην κινηματογραφική βιομηχανία και μετακόμισε στο Λος Αντζελες, όπου και έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία «The Lonely Lady» του 1983 σε σκηνοθεσία του Πίτερ Σάσντι. Ο πρώτος σημαντικός ρόλος του ήταν στην ταινία «Something Wild» (1986) του Τζόναθαν Ντέμι, όπου του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού Ρόλου. Το 1989 ο Λιότα έπαιξε το φάντασμα του διάσημου παίκτη του μπέιζμπολ Τζο Τζάκσον στην ταινία «Field of Dreams» του Φιλ Αλντεν Ρόμπινσον.

Ομως η μεγάλη αναγνώριση ήρθε όταν το 1990 πρωταγωνίστησε στον ρόλο του μαφιόζου Χένρι Χιλ στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Τα Καλά Παιδιά» η οποία, ακόμα και σήμερα, θεωρείται μια από τις καλύτερες γκανγκστερικές ταινίες όλων των εποχών και κατάφερε να αποσπάσει έξι υποψηφιότητες για Οσκαρ.

ray liotta

ray liotta

Τα τελευταία χρόνια, μετά από μια μεγάλη περίοδο μέτριων ρόλων, η καριέρα του Λίοτα άρχισε να βιώνει μια αναγέννηση. To 2019 συμπρωταγωνίστησε στο «Marriage Story» του Νόα Μπάουμπαχ στον ρόλο του Τζέι Μαρότα, τον σκληρό δικηγόρο του χαρακτήρα του Ανταμ Ντράιβερ. Αργότερα επέστρεψε και στο είδος των γκανγκστερικών ταινιών πρωταγωνιστώντας στο «No Sudden Move» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και στο πρίκουελ των «Sopranos» με τίτλο «The Many Saints of Newark», που κυκλοφόρησαν και τα δύο το 2021.

Μερικές από τις επερχόμενες ταινίες του είναι και το «Cocaine Bear» σε σκηνοθεσία Ελίζαμπεθ Μπανκς, η οποία θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2023, η κωμωδία με αρχικό τίτλο «El Tonto» στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τον Τσάρλι Ντέι, και οι ταινίες «Dangerous Waters» και «The Substance».