Buzz

Η σουρρεαλιστική αθωότητα του «Πι-Γουί Χέρμαν»

στα 10

Ο εμβληματικός ηθοποιός πίσω από τον χαρακτήρα, Πoλ Ρούμπενς, έφυγε από την ζωή προχθές, αφήνοντας μοναδική κληρονομιά στην συνείδηση μικρών και μεγάλων.

Η σουρρεαλιστική αθωότητα του «Πι-Γουί Χέρμαν»

Προχθές, σε ηλικία 70 ετών, χάθηκε ένα σημαντικό πρόσωπο της αμερικάνικης ποπ κουλτούρας. Ο Πol Ρούμπενς, γνωστός και ως «Πι-Γουί Χέρμαν», ήταν ένας πολυτάλαντος Αμερικανός ηθοποιός, κωμικός, συγγραφέας και παραγωγός, ο οποίος είχε εξέχουσα θέση στην αμερικανική τηλεόραση για δεκαετίες, ιδιαίτερα στα παιδιά, και μια ιδιαίτερη θέση στον κινηματογράφο και στις καρδιές των ενηλίκων.

Η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Instagram από τους δικούς του. Αποκαλύφθηκε πως ο Πολ Ρούμπενς πάλευε με τον καρκίνο τα τελευταία έξι χρόνια, κρατώντας το απολύτως κρυφό από τους θαυμαστές του. Η ανακοίνωση συνοδευόταν από ένα προσωπικό μήνυμα του, ζητώντας συγγνώμη για το γεγονός που δεν αποκάλυψε την ασθένειά του και ένα μήνυμα αγάπης και ευγνωμοσύνης προς το κοινό, τους θαυμαστές και τους υποστηρικτές του για τη στήριξή τους καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

paul reubens

Ο Πί-Γουι Χέρμαν, με το στενό '50s κουστούμι, το παπιγιόν, το ποδήλατο, την αφέλεια και το vintage/σουρεαλιστικό ντεκόρ που τον περιτριγύριζε, ήταν σαν ένα παιδί που αρνιόταν πεισματικά να μεγαλώσει, παρ' όλο που είχε ενήλικο σώμα. Ο ήρωας που τον έκανε διάσημο προέκυψε στα stand up του, τα οποία απευθύνονταν αποκλειστικά σε ενήλικους, ως μια αρκετά σκληρή σάτιρα παρουσιαστών παιδικών εκπομπών. Ορισμένα μαγνητοσκοπήθηκαν για το HBO, όπου γνώρισαν τεράστια επιτυχία.

Αυτή η επιτυχία οδήγησε στην πρώτη του ταινία, «Pee-wee's Big Adventure» (1985), που αποτέλεσε και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τιμ Μπάρτον. Αν και δεν προβλήθηκε ποτέ σε κάποια ελληνική αίθουσα, η ταινία έγινε διάσημη και στη χώρα μας ελέω VHS. Η ταινία, προσαρμοσμένη για ένα πιο οικογενειακό κοινό αλλά διατηρώντας το σατιρικό του ύφος, σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό στυλ του Μπάρτον, κέρδισε πολλούς θαυμαστές στην Αμερική και οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες, με ένα σίκουελ και, σε μια ειρωνική τροπή, την δικιά του παιδική εκπομπή.

Ο Ρούμπενς συνεργάστηκε πάλι με τον Μπάρτον το 1992, παίζοντας τον πατέρα του Πιγκουίνου στην ταινία «Ο Μπάτμαν Επιστρέφει».

Το «Pee-wee’s Playhouse», που προβλήθηκε την περίοδο 1986-1990, ήταν μία από τις πιο παράξενες εκπομπές, όχι μόνο παιδικές, που προβάλλονταν στην τηλεόραση. Hταν σαν να έχει αναδυθεί από το πιο παράξενο παιδικό όνειρο, ένας κόσμος με φωτεινά χρώματα και ασυνήθιστους χαρακτήρες, όπου οι πολυθρόνες προσέφεραν αγκαλιές και όπου μπορούσες ακόμα και να παντρευτείς μια φρουτοσαλάτα. Η σειρά απευθυνόταν κυρίως στα παιδιά, αλλά είχε επίσης έντονη έλξη στους ενήλικες, και έγινε ένα πολιτιστικό φαινόμενο, κερδίζοντας τρία βραβεία Emmy.

paul reubens H σύλληψη του Πολ Ρούμπενς το 1991

Η καριέρα του δέχτηκε και ένα σημαντικό πλήγμα, όμως. Ο Ρούμπενς συνελήφθη το 1991 σε ένα πορνοσινεμά στη Φλόριντα, με την κατηγορία της «άσεμνης επίδειξης», κάτι που επηρέασε αρνητικά την καριέρα του, αλλά ο ίδιος συνέχισε να αποδεικνύει την ευφυΐα και το ταλέντο του στον χώρο της υποκριτικής μέσα από πολλές ταινίες και σειρές. Αργότερα, το 2002 θα κατηγορούνταν για παιδική πορνογραφία, βάζοντας οριστικό τέλος στην καριέρα του.

paul reubens Pee-wee's Big Holiday

Μετά από μια αρκετά δύσκολη περίοδο, επέστρεψε μετά από χρόνια στο ρόλο του Πι-Γουί Χέρμαν, καθώς αναβίωσε το «The Pee-wee Herman Show» το 2010 στο Μπρόντγουεϊ. Συνέχισε να κάνει κάποιες εμφανίσεις, όπως στο «WWE Raw», πριν από την τελευταία του κινηματογραφική ερμηνεία στην ταινία του Netflix, «Pee-wee's Big Holiday», το 2016.

Ο Πολ Ρούμπενς αφήνει πίσω του μια λαμπρή καριέρα, με ανεξίτηλο ίχνος στον κόσμο της κωμωδίας και στις καρδιές των θαυμαστών του, αλλά και μια σκοτεινή γραμμή που έμοιαζε πάντα να ακολουθεί τη μελαγχολική του περσόνα. Γραμμή που ακόμη και σήμερα, που όλοι τον αποχαιρετούν ως ένα τεράστιο κεφάλαιο της αμερικανικής κωμωδίας, συνεχίζει να γράφει τη δική της τραγική υποσημείωση στο μεγάλο κεφάλαιο της ζωής του.