Buzz

Ο Ματθαίος Πόταγας, θρυλικός ιδιοκτήτης του Παλάς στο Παγκράτι, δεν μένει πια εδώ

στα 10

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Ματθαίος Πόταγας, ιδιοκτήτης της ιστορικής αίθουσας Παλάς της οδού Υμηττού στο Παγκράτι.

Flix Team
Ο Ματθαίος Πόταγας, θρυλικός ιδιοκτήτης του Παλάς στο Παγκράτι, δεν μένει πια εδώ

Ο πιο παλιός ιδιοκτήτης κινηματογραφικής αίθουσας στην Ελλάδα πέθανε χθες σε ηλικία 94 ετών.

Ηταν ο Ματθαίος Πόταγας, συνδεδεμένος τόσο στενά με το Παλάς της οδού Υμηττού στο Παγκράτι που αρκούσε να έχεις βρεθεί εκεί μια φορά στη ζωή σου για να μην τον ξεχάσεις ποτέ.

Γέννημα-θρέμμα του κινηματογράφου ο Ματθαίος Πόταγας κληρονομήσε την αίθουσα από τον πατέρα του. Ο κινηματογράφος Παλάς λειτουργούσε από 1925 - όταν ο πατέρας του τελευταίου του ιδιοκτήτη με τα δύο του αδέρφια δημιούργησαν την αίθουσα που ψυχαγώγησε για έναν σχεδόν αιώνα τους Αθηναίους. Το 1953 ο Ματθαίος Πόταγας ανέλαβε τη γενική διεύθυνση την οποία διατηρούσε μέχρι το τέλος, σε μια πεισματική εμμονή να μην τον εγκαταλείψει, αν και ταυτόχρονα έμοιαζε εγκαταλελειμμένος σε επίπεδο συντήρηης και τεχνικού εξοπλισμού, τόσο στη χειμερινή πανέμορφη αίθουσά του - όσο και στην υπέροχη ταράτσα.

Η art deco διακόσμηση του χώρου είναι εμπνευσμένη από τον αρχιτέκτονα του μεσοπολέμου, Βασίλειο Κασσάνδρα, ο οποίος το 1935 ανακατασκεύασε την αίθουσα με δικά του αρχιτεκτονήματα.

Ο Ματθαίος Πόταγας άνοιξε το Παλάς στο Παγκράτι, το περασμενο Σάββατο 19 Ιουνη για την έναρξη της θερινης σεζόν, όμως την επομενη μερα, την Κυριακή το πρωί, οι δυναμεις του τον εγκατελειψαν και μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία στον Ευαγγελισμό, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας και το Παλάς, όπως ανησυχούν πολλοί, μπροστά σε ένα πολύ αβέβαιο μέλλον.

παλάς

Δείτε εδώ ένα ντοκιμαντέρ των Θάνου Λυμπερόπυλου και Βασίλη Καλέμου με πρωταγωνιστή το Παλάς και τον Ματθαίο Πόταγα, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός στις γειτονιές», μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού Αθηνών, εδώ στην ενότητα «Ιστορίες από το Παγκράτι και τον Αγιο Αρτέμιο»: