Buzz

Το Χόλιγουντ αποχαιρετά την Λιν Σέλτον

στα 10

Μόλις στα 54 της χρόνια πέθανε η σκηνοθέτης του «Humpday» και διάσημων τηλεοπτικών σειρών που μόλις πρόσφατα είχε υπογράψει τέσσερα επεισόδια του «Little Fires Everywhere», μια πραγματική υπέρμαχος του ανεξάρτητου σινεμά και των διαφορετικών φωνών στη βιομηχανία.

Το Χόλιγουντ αποχαιρετά την Λιν Σέλτον

«Θα ήθελα κάποια στιγμή να γίνει μια δεδομένη κατάσταση - ένας κόσμος όπου δεν υπάρχει πια κανένα ερώτημα. Είμαστε όλοι κινηματογραφιστές - με διαφορετικά φύλα, σεξουαλικούς προσανατολισμούς, χρώματα - και η δουλειά μας κρίνεται από μόνη της. Ανυπομονώ για εκείνη την ημέρα.»

Ηταν 2009, όταν ο κόσμος έμαθε το όνομα της Λιν Σέλτον, με αφορμή το «Humpday», την ταινία για τους δύο στρέιτ φίλους που αποφασίζουν να γυρίσουν ένα ερασιτεχνικό γκέι πορνό, μια πανέξυπνη και τολμηρή ως προς τις θεματικές της ανοχής mumblecore κωμωδία που θριάμβευσε στο Φεστιβάλ του Σάντανς κερδίζοντας ειδικό βραβείο, μια ευρεία διανομή στην Αμερική κι ένα γαλλικό ριμέικ με τον Ιβάν Ατάλ και τον Φρανσουά Κλουζέ.

humpday 607 Σκηνή από το «Humpday»

Humpday Behind the Scenes 607 Στα γυρίσματα του «Humpday» με τον Μαρκ Ντουπλάς και τον Τζόσουα Λέοναρντ

Το «Humpday» θα ακολουθούσε το «Your Sister's Sister» του 2011, πάλι με τον Μαρκ Ντουπλάς και την Εμιλι Μπλαντ και το «Laggies» το 2014 με την Κίρα Νάιτλι, την Κλόε Γκρέις Μόρετζ και τον Σαμ Ρόκγουελ, αλλά η Σέλτον θα γινόταν μια υπολογίσιμη δύναμη στο «ανεξάρτητο» Χόλιγουντ κυρίως μέσα από την τηλεόραση και τη σκηνοθεσία επεισοδίων για σειρές όπως το «Mad Men», το «The Mindy Project», το «Fress Off the Boat», το «Glow» και πιο πρόσφατα τεσσάρων επεισοδίων του «Little Fires Everywhere» με την Κέρι Γουάσινγκτον και την Ρις Γουίδερσπουν.

Υπέρμαχος του εμπλουτισμού της βιομηχανίας με πολλές διαφορετικές φωνές, αλλά και στην πρώτη γραμμή για τον αγώνα των ίσων δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον, η Λιν Σέλτον διεκδίκησε μέχρι και την τελευταία στιγμή το δικαίωμά της να παραμένει ανεξάρτητη, απορρίπτοντας μια πρόταση για να σκηνοθετήσει το «Black Widow» της Marvel, επιμένοντας σε ένα σινεμά προσωπικό, αυτοσχεδιαστικό, φτιαγμένο από ομάδες με κοινή γλώσσα και κοινή διάθεση για ανατροπή των στερεοτύπων.

Your Sister's Sister 607 Με την Εμιλι Μπλαντ στα γυρίσματα του «Your Sister's Sister»

«Θέλω να δω διαφορετικές πηγές αφήγησης, γιατί ζούμε σε μια κοινωνία με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και οι ιστορίες πρέπει να αφορούν όλους. Είναι πολύ σημαντικό. Για μένα, σαν γυναίκα σκηνοθέτης, όταν βρέθηκα στα Φεστιβάλ πίσω στο 2006 ένιωθα σαν μια ανωμαλία, ένα φρικιό.»

Η Λιν Σέλτον πέθανε σε ηλικία 54 ετών από μια αιματολογική διαταραχή. Ηταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Κέβιν Σιλ από το 2014.

Στα κοινωνικά δίκτυα οι αποχαιρετισμοί στην Λιν Σέλτον πληθαίνουν ώρα με την ώρα.

Δείτε εδώ την Λιν Σέλτον να μιλάει με την Ιλεάνα Ντάγκλας για τη σημασία του ανεξάρτητου σινεμά: