Buzz

Πέθανε ο Κώστας Καζάκος

στα 10

Σε ηλικία 87 ετών πέθανε ο μεγάλος Ελληνας ηθοποιός μετά από νοσηλεία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Πέθανε ο Κώστας Καζάκος
Φωτογραφία της έκθεσης «Πορτρέτα Ελλήνων Ηθοποιών - Σχεδόν ανεπαισθήτως τον βίον συμπληρούσα» της Πηνελόπης Μασούρη, 1999

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο Κώστας Καζάκος, με μακρά και σημαντική καριέρα στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1935 στον Πύργο Ηλείας. Στα 18 του, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει παιδαγωγός, ωστόσο η αριστερή κληρονομιά του πατέρα του έγινε λόγος αρνητικής αντιμετώπισής του από το πανεπιστήμιο. Του ζητούσαν χαρτί κοινωνικών φρονημάτων και επειδή δεν το είχε, δεν του επέτρεψαν την εγγραφή του στη σχολή. Ετσι, άλλαξε σταδιοδρομία και φοίτησε στην Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου (1953-1956) και στην Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1954-1957).

κώστας καζάκος

Το 1973 τιμήθηκε με το Α’ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την αρτιότερη παραγωγή, της μεταφοράς της Λυσιστράτης. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Ηταν Ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Άδειας Άσκησης επαγγέλματος του Ηθοποιού, συνιδρυτής του Ελεύθερου Θεάτρου (μαζί με τον Λέοντα Τριβιζά) και ιδρυτής του ιδρύματος «Τζένη Καρέζη».

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Ελεύθερου Θεάτρου και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Αδείας Άσκησης του Επαγγέλματος του Ηθοποιού. Τιμήθηκε με τον «Χρυσό Απόλλωνα», βραβείο ηθοποιού Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών το 1967, και Α΄ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973 για την αρτιότερη θεατρική παραγωγή («Λυσιστράτη»).Τιμήθηκε ακόμα με το Βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και Κριτικών για το σύνολο της προσφοράς του.

κώστας καζάκος

Επί μακρόν πολιτικοποιημένος, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 και του Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΚΚΕ, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.Από το 1968 μέχρι το 1992 υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησε τον γιο τους, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο. Από το 1997 έως σήμερα είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Κόλλια, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Συμμετείχε σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις όπως: «Η Μικρή μας Πόλη», «Η Αυλή των Θαυμάτων», «Η Κυρία δεν με Μέλλει», «Ασπασία», «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», «Πάπισσα Ιωάννα», «Η Παναγία των Δολαρίων», «Πολίτες Δεύτερης Κατηγορίας», «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;«, «Jogging», «Τα σέβη μας», «Δόκτωρ Τσέχωφ», «Οι Μικροαστοί», «Ηταν Ολοι τους Παιδιά μου»,

καζάκος Με τον Ζιλ Ντασέν στο 23o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το 1982

καζάκος Με την Τζένη Καρέζη στο 13o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το 1983

Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως «Η Αρπαγή της Περσεφόνης», «Προδωμένη Αγάπη», «Το Πρόσωπο της Ημέρας», «Κοινωνία ώρα Μηδέν», «Κοντσέρτο για Πολυβόλα», «Υποβρύχιο Παπανικολής», «Ο Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο«, «Ο Δραπέτης», «1866».

Από το 1973 είχε συχνή συμμετοχή και σε τηλεοπτικές σειρές ως ηθοποιός ή ως σκηνοθέτης ή και τα δύο: «Μαρίνα Αυγέρη», «Μεγάλη Περιπέτεια», «Ο Μεγάλος Ξεσηκωμός», «Μαύρη Χρυσαλλίδα», «Κλειστά Παράθυρα», «Τμήμα Ηθών», «Το Γελοίον του Πράγματος», Εκτός πορείας, Βέρα στο δεξί, Ζωή ξανά, Γεώργιος Ξενουδάκης (1816-1888) ως αφηγητής.

κώστας καζάκος

Η φιλμογραφία του Κώστα Καζάκου

1956 Αρπαγή της Περσεφόνης
1961 Τα Σαράντα Παλικάρια
1962 Πεζοδρόμιο
1962 Προδωμένη Αγάπη
1962 Ηλέκτρα
1963 Ενας Ντελικανής
1963 Λενιώ η Βοσκοπούλα
1964 Εξωτικές Βιταμίνες Μανώλης
1964 Η Κύπρος στις Φλόγες
1964 Τα Δάκρυα μου είναι Καυτά
1965 Η Στοργή
1965 Το Μπλόκο
1965 Με Πόνο και με Δάκρυα
1965 Το Πρόσωπο της Ημέρας
1965 Απόκληροι της Κοινωνίας
1965 Περιφρόνα με Γλυκιά μου
1966 Οι Ενοχοι
1966 Κοινωνία ώρα Μηδέν
1966 Ο Γυρισμός του Στρατιώτη
1967 Κοντσέρτο για Πολυβόλα
1967 Οι Σφαίρες δεν Γυρίζουν Πίσω
1968 Αγάπη και Αίμα
1968 Η Λεωφόρος του Μίσους
1968 Το Παρελθόν μιας Γυναίκας
1969 Πανικός
1969 Πεθαίνω Κάθε Ξημέρωμα
1969 Το Κορίτσι του «17»
1970 Εν Ονόματι του Νόμου
1970 Μια Γυναίκα στην Αντίσταση
1971 Υποβρύχιο Παπανικολής
1972 Λυσιστράτη
1972 Ερωτική Συμφωνία
1973 Ζήτημα Ζωής και Θανάτου
1975 Το Κελί Μηδέν
1977 Ιφιγένεια εν Αυλίδι
1980 Ο Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο
1982 Στη Ζούγκλα της Αθήνας
1982 Ταξίδι στην Πρωτεύουσα
1991 Ο Δραπέτης
2013 1866