Buzz

Ο Τζον Σάξον ανέβασε κατά πολύ το μέσο όρο στο teenage idol που δεν ήθελε να γίνει ποτέ

στα 10

Μετά από 60 χρόνια καριέρας που ξεκίνησαν με ρόλους εφήβων και κατέληξαν στην αφρόκρεμα του κινηματογραφικού τρόμου, με ενδιάμεση στάση το vs. Μπρους Λι στο «Enter the Dragon», ο Τζον Σάξον πέθανε σε ηλικία 84 ετών, σίγουρος πως δεν ακολουθήσε την πεπατημένη.

Ο Τζον Σάξον ανέβασε κατά πολύ το μέσο όρο στο teenage idol που δεν ήθελε να γίνει ποτέ

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Τζον Σάξον επειδή σε ένα γύρισμα της τύχης κατάφερε να γίνει cult ερήμην της αφετηρίας του, χτίζοντας το μύθο του αρχικά με το «Enter the Dragon» στο ρόλο του αντίπαλου του Μπρους Λι το 1973 για να ακολουθήσει το «Black Christmas» του 1974, η συνεργασία του με τον Ντάριο Αρτζέντο στο «Tenebrae» το 1982, το πρώτο «Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες» του 1984 και μια δεκαετία μετά το «From Dusk Till Dawn» του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ το 1996.

John Saxon Ο Τζον Σάξον τη δεκαετία του '50

John saxon Με τον Μπρους Λι στο «Enter the Dragon»

John saxon Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες 3: Dream Warriors

Κανείς δεν θυμάται δηλαδή πως ο Τζον Σάξον ξεκίνησε ως ένας νεαρός καρδιοκατακτητής, ένα teen idol που θα μπορούσε να έχει τη φήμη ενός Ροκ Χάντσον ή ενός Ταμπ Χάντερ, αφού έκανε τις εφηβικές κοριτσίστικες καρδιές της Αμερικής να ραγίσουν περισσότερες από μια φορές - στο «Rock, Pretty Baby» του 1956, στο «Summer Love» του 1958, στο «The Restless Years» το 1958 που όρισε και την απαρχή των συνεργασιών του με την «αγαπημένη της Αμερικής» Σάντρα Ντι - θα ακολουθούσε και το «The Reluctant Debutante» του Βινσέντε Μινέλι την ίδια χρονιά.

Το 1958 πρωταγωνίστησε και στο «This Happy Feeling» του Μπλέικ Εντουαρντς με την Ντέμπι Ρέινολντς, κερδίζοντας τη Χρυσή Σφαίρα Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού, λίγο πριν η δεκαετία αλλάξει και ο νεαρός ηθοποιός αποφασίσει να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο.

john saxon Με την Ντέμπι Ρέινολντς το 1958 στα γυρίσματα του «This Happy Feeling»

Στα τέλη της δεκαετίας του 50 και στις αρχές του '60, ο Τζον Σάξον έπαιξε στο βιβλικό δράμα «The Big Fisherman» του Φρανκ Μπορσέιτζ, στο «Cry Tough» του Πολ Στάνλεϊ για την εφηβική εγκληματικότητα, στο «The Unforgiven» του Τζον Χιούστον το 1960 αλλά και το «Portrait in Black» και το «The Plunderers» της ίδιας χρονιάς, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία που είχε εκφράσει ρητά το 1960: «Θέλω να παίξω όλους τους ρόλους».

Πολεμική ταινία στο «War Hunt» του Ντένις Σάντερς, κωμωδία στο «Mr. Hobbs Takes a Vacation» του 1962, ιταλικό giallo με την υπογραφή του Μάριο Μπάβα στο «The Girl Who Knew Too Much» του 1963, επιστημονική φαντασία στο «Night Caller from Outer Space» του 1965, γουέστερν στο «The Appaloosa» δίπλα στον Μάρλον Μπράντο (όπου κέρδισε και μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα) αλλά και στα «One Dollar too Many», «Death of a Gunfighter», «Joe Kidd», σεξοκωμωδία στο «For Singles Only» του 1968.

John saxon Με τη Λίντα Κρίσταλ στο «Cry Tough»

John saxon War Hunt

John saxon The Appaloosa

John saxon Joe Kid

Ο Τζον Σάξον πέθανε από πνευμονία στις 25 Ιουλίου του 2020 στο Τενεσί, έντεκα ημέρες πριν τα 84 του γενέθλια. Πέτυχε αυτό που ήθελε, να παίξει, δηλαδή σε όλα τα πιθανά κινηματογραφικά είδη και μάλιστα με άξιες συνεργασίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όλοι θα τον θυμούνται ως πατέρα της Νάνσι στο «Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες», ρόλο που έπαιξε ξανά στο νούμερο 3 της σειράς το 1987 και σε διπλή εκδοχή στο «Wes Craven's A New Nightmare» του 1994.