Buzz

Ο Τζον Λε Καρέ ήταν ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο

στα 10

Στα 89 του χρόνια πέθανε ο Ντέιβιντ Κόρνγουολ, κατά κόσμο Τζον Λε Καρέ, διάσημος για τη μετάβαση του από τις μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο της λογοτεχνίας, κερδίζοντας τον τίτλο ενός από τους σημαντικότερους Βρετανούς συγγραφείς.

Ο Τζον Λε Καρέ ήταν ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο

«Ενας κατάσκοπος, όπως κι ένας συγγραφέας, ζει έξω από τον γενικό πληθυσμό. Κλέβει εμπειρίες και τις ανακατασκευάζει από την αρχή.»

Διάσημος για την ιδιότητα του κατασκόπου που άφησε πίσω του για να παραδοθεί στο γράψιμο, ο Ντέιβιντ Κόρνγουολ που έμεινε γνωστός με το όνομα Τζον Λε Καρέ διέπρεψε στο κατασκοπικό μυθιστόρημα αφήνοντας πίσω του μερικά από τα πιο λαμπρά δείγματα του είδους, τα περισσότερα και διασημότερα από αυτά και στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές τους.

John le Carre 607

Γεννημένος στις 19 Οκτωβρίου του 1931 στο χωριό Πουλ, στην περιοχή του Ντόρσετ, στην Αγγλία, είδε τη μητέρα του να τον εγκαταλείπει όταν ήταν πέντε ετών και τον πατέρα του, Ρίτσαρντ Κόρνγουελ, ένα συνταξιούχο ασφαλιστή να πνίγεται από τα χρέη, έχοντας κάνει μια φορά και φυλακή. Τελειώνοντας τις σπουδές του στο Πέγκμπορν, στην κομητεία Μπερκσάιρ, συνέχισε στην πρότυπη σχολή Σέρμπορν, την οποία όμως εγκατέλειψε μην αντέχοντας τον αυστηρό εσωτερικό κανονισμό της.

Το 1949 σπουδάζει ξένες γλώσσες στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και τον επόμενο χρόνο εντάχθηκε στις αγγλικές στρατιωτικές μονάδες ασφαλείας και πληροφοριών που είχαν παράρτημα στην Αυστρία. Εκεί, μαθαίνοντας τη γερμανική γλώσσα, ανέλαβε τον τομέα ανακρίσεων των φυγάδων του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Μετά τις φιλότιμες υπηρεσίες του στην Αυστρία, το 1952 επιστρέφει στην Αγγλία και εισάγεται στο Κολέγιο Λίνκολν της Οξφόρδης, όπου ανέλαβε συνεργάτης της ΜΙ-5 προκειμένου να παρακολουθεί και να παρέχει πληροφορίες για αριστερές ομάδες φοιτητών, που ενδεχομένως να είχαν συναντήσεις με Ρώσους παράγοντες. Το 1956 πήρε το πτυχίο του και άρχισε να διδάσκει γαλλικά και γερμανικά.

john le carrre 607 Με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, πρωταγωνιστή στο «Ο Κατάσκοπος Που Γύρισε από το Κρύο»

Παράλληλα, είχε αναδειχθεί πλέον και αξιωματούχος της ΜΙ-5, αναλαμβάνοντας αποστολές παρακολούθησης στην ενδοχώρα. Το 1960 μετατέθηκε στην πρεσβεία της Βόννης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα Β΄ Γραμματέως και στη συνέχεια στο Αμβούργο, όπου και αναλαμβάνει Πρόξενος. Την ίδια αυτή εποχή, όπως ομολογεί ο ίδιος «από βαρεμάρα», ξεκινά και το συγγραφικό του έργο, με το πρώτο μυθιστόρημά του, το «Πρόσκληση για τους νεκρούς» (1961), να αποτελεί ένα μέρος της μέχρι τότε εμπειρίας του στο χώρο της κατασκοπείας, εμπλέκοντας φανταστική δράση Γερμανών πρακτόρων στην Αγγλία, όπου στο τέλος αποκαλύφθηκαν από τις Αρχές και συνελήφθησαν. Οι αποστολές όμως που αναλαμβάνει στο μεταξύ είναι ακόμα σοβαρότερες. Το ίδιο συμβαίνει και στο συγγραφικό του έργο με τη συγγραφή του δεύτερου βιβλίου του, «Μια Δολοφονία Ποιότητας» (1962) και με το τρίτο και επιτυχέστερο, το «Ο Κατάσκοπος που Ηρθε από το Κρύο» (1963). Λόγω της μυστικής του θέσης υπογράφει με το ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ που σημαίνει Ιωάννης ο Τετράγωνος στα γαλλικά.

Στο τέλος του 1963, μετά την αυτομόληση του Αγγλου πράκτορα Κιμ Φίλμπυ στη Ρωσία, όπου και απεκάλυψε τα ονόματα όλων των Αγγλων πρακτόρων, η ΜΙ-6 αποδέσμευσε τον Τζον Λε Καρέ και αυτός αποχώρησε για να ασχοληθεί πλέον απερίσπαστος στη συγγραφή μυθιστορημάτων κατασκοπείας. Χρόνια μετά ο Φίλμπι θα γίνει ο «Τυφλοπόντικας» στο διάσημο «Tinker Tailor Soldier Spy» του 1974.

John le Carre 607 Με το καστ του «Tinker Tailor Soldier Spy του Τόμας Αλφρεντσον

John le Carre 607 Με τον Αλεκ Γκίνες που σημάδεψε το ρόλο του Τζορτζ Σμάιλι

Ο Τζον Λε Καρέ υπήρξε τυχερός στην κινηματογραφική και τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων του. 10 από τα μυθιστορήματα που έγραψε στην καριέρα του έγιναν ταινία και 6 από αυτά τηλεοπτικές σειρές, με μερικά από αυτά να έχουν διακριθεί και να θεωρούνται ήδη από τα σημαντικότερα δείγματα στο είδος του κατασκοπικού θρίλερ.

Στο σινεμά ξεχωρίζουν, φυσικά, ο «Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο» του Μάρτιν Ριτ το 1965, το «The Deadly Affair» του 1967, διασκευή του «Call for the Dear» σε σκηνοθεσία του Σίντνεϊ Λιούμετ, ο «Ράφτης του Παναμά» του Τζον Μπούρμαν το 2001, ο «Επίμονος Κηπουρός» του Φερνάντο Μειρέλες το 2005, το «Κι ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι», το διάσημο «Tinker Tailor Soldier Spy» του Τόμας Αλφρεντσον το 2011 και το «A Most Wanted Man» του Αντον Κόρμπιν το 2014.

Στην τηλεόραση, διάσημες σειρές που βασίστηκαν σε βιβλία του Τζον Λε Καρέ ήταν η μίνι - σειρά «Tinker Tailor Soldier Spy» του 1979, παραγωγής BBC, με τον Αλεκ Γκίνες στο ρόλο του διάσημου ήρωα Τζορτζ Σμάιλι (τον έπαιξε ξανά και στο «Smiley's People» του 1982, πάλι σε παραγωγή BBC), το «The Night Manager» του 2016 με τον Τομ Χίντλστον και ας θυμηθούμε, παρά το όχι τόσο πετυχημένο αποτέλεσμα και το «The Little Drummer Girl» που γύρισε ο Παρκ Τσαν-γουκ, με γυρίσματα και στην Ελλάδα.

John le Carre 607 Με τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν στα γυρίσματα του «A Most Wanted Man»

Ο Τζον Λε Καρέ πέθανε από πνευμονία στο Royal Cornwall Hospital στις 12 Δεκεμβρίου 2020, σε ηλικία 89 ετών.

«Χρησιμοποιώ τον κόσμο της κατασκοπείας για να διασκεδάσω τον αναγνώστη, για να τον κάνω να με ακούσει, γιατί στον περισσότερο κόσμο αρέσουν οι ίντριγκες και οι κατάσκοποι. Ελπίζω να προσφέρω μια μεταφορά για την καθημερινότητα του μέσου αναγνώστη. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ελαφρώς συνομωσιολογικές σχέσεις με τα αφεντικά μας, ακόμη και μέσα στο γάμο μας. Νομίζω ότι αυτό που κάνει τα βιβλία μου να αγγίζουν πολύ κόσμο είναι ότι χρησιμοποιούν έναν μυστικό κόσμο για να περιγράψουν μερικές από τις αλήθειες του έξω κόσμου.»

Δείτε εδώ το καστ και τους δημιουργούς του «Tinker Tailor Soldier Spy» του 2011 να μιλάνε για τον Τζον Λε Καρέ


Δείτε εδώ μια συνέντευξη του Τζον Λε Καρέ από το 1993 με αφορμή την κυκλοφορία του «The Night Manager»