Buzz

Για τον Ζαν-Πιέρ Μπακρί η ζωή ήταν ένα τραγούδι

στα 10

Σε ηλικία 69 ετών πέθανε ο Ζαν-Πιερ Μπακρί, ένας από τους διασημότερους Γάλλους ηθοποιούς και σεναριογράφους, στενός συνεργάτης του Αλέν Ρενέ και σύντροφος - στο σινεμά, το θέατρο και τη ζωή - της Ανιές Ζαουί.

Για τον Ζαν-Πιέρ Μπακρί η ζωή ήταν ένα τραγούδι

Με μια καριέρα που εκτείνεται τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, δεσμούς ζωής και σινεμά με τον Αλέν Ρενέ, μια σχέση όπως λίγες με την Ανιές Ζαουί και αναρίθμητες διακρίσεις τόσο για το ερμηνευτικό όσο και για το σεναριακό του ταλέντο, ο Ζαν-Πιερ Μπακρί διέσχισε τη δική του πορεία στην ιστορία του γαλλικού σινεμά. Πέθανε σε ηλικία 69 ετών από καρκίνο στις 18 Ιανουαρίου 2021.

Γεννήθηκε από Εβραίους γονείς με καταγωγή από την Αλγερία, γνώρισε τον κόσμο της έβδομης τέχνης από τα Σαββατοκύριακα που πήγαινε στο σινεμά με τον πατέρα του, μετακόμισε από τις Κάννες στο Παρίσι και αποφάσισε να εργαστεί στη διαφήμιση, δουλεύοντας ταυτόχρονα στο θρυλικό Olympia αλλά κάνοντας και σπουδές υποκριτικής. Ξεκίνησε να γράφει θεατρικά έργα και να παίζει στο σινεμά και τη σκηνή. Το 1987 θα γνώριζε την Ανιές Ζαουί με την οποία θα έμενε μαζί ως σύντροφός της μέχρι το 2021. Μαζί θα έγραφαν και θα σκηνοθετούσαν ταινίες και θεατρικά έργα, ενώ συνέχισαν τη συνεργασία τους και μετά το χωρισμό τους.

bacri 607

Το 1993 το «Smoking/No Smoking» του Αλέν Ρενέ, στο οποίο το ζευγάρι υπογράφει το σενάριο θα γίνει παγκόσμια επιτυχία, θα τους χαρίσει Σεζάρ Σεναρίου και θα κάνει το όνομα του Ζαν-Πιερ Μπακρί συνώνυμο μιας ολόκληρης εποχής για το γαλλικό σινεμά, τουλάχιστον για τις δεκαετίες του '90 και του 2000. Συνεργάστηκε στενά με τον Αλέν Ρενέ (με σημαντικό σταθμό της κοινής τους πορείας το «Η Ζωή Είναι Ενα Τραγούδι»), τον Σεντρίκ Κλαπίς (το «Un Air de Famille» θεωρείται ήδη κλασικό), τον Αλέν Σαμπά, τη Νικόλ Γκαρσιά.

Ο Ζαν-Πιερ Μπακρί μετέφερε τον χαρακτηριστικό γκρινιάρη, αλλά ανθρώπινο ηρώα που τον έκανε γνωστό και σε εμπορικές επιτυχίες όπως το «Didier» του Αλέν Σαμπά ή ως αφηγητής στο «Αστεριξ και Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα» του 2002. Βρέθηκε ξανά και ξανά στις Κάννες και στα βραβεία Σεζάρ με ταινίες των σημαντικότερων Γάλλων δημιουργών.

Un air de famille Στο «Un air de Famille» του Σεντρίκ Κλαπίς το 1996

βαψρ Στο «La Vie très privée de Monsieur Sim» του Μισέλ Λεκλέρκ το 2015

bacri Με την Ανιές Ζαουί το 2019

Το 2004 κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών για το «Comme Une Image» της Ανιές Ζαουί. Εχει κερδίσει τέσσερα Σεζάρ Καλύτερου Σεναρίου (το 1994 για το «Smoking/No Smoking» του Αλέν Ρενέ, το 1996 για το «Un air de famille» του Σεντρίκ Κλαπίς, το 1998 για το «H Zωή Είναι Ενα Τραγούδι» του Αλέν Ρενέ και το 2001 για το «Le Goût des Autres» της Ανιές Ζαουί - σε όλα συνεργάστηκε μαζί με την Ανιές Ζαουί. Το 1998 κέρδισε και το Σεζάρ Β' Ανδρικού Ρόλου για το «Η Ζωή Είναι Ενα Τραγούδι» του Αλέν Ρενέ.

Δείτε εδώ μερικές από τις καλύτερες στιγμές του Ζαν-Πιερ Μπακρί: