Buzz

Χαλ Χόλμπρουκ: Ο ανθρωπος που θα γινόταν ο Μαρκ Τουέιν

στα 10

Γνωστός για την ενσάρκωση του Μαρκ Τουέν σε ένα one man show που του απέφερε βραβεία και αναγνώριση, ο 95χρονος ηθοποιός πέθανε στις 23 Ιανουαρίου.

Χαλ Χόλμπρουκ: Ο ανθρωπος που θα γινόταν ο Μαρκ Τουέιν

«Με τα χρόνια ανέπτυξα μια αντίσταση απέναντι στην εξουσία. Οχι στην πειθαρχία - το έμαθα αυτό. Αλλά στην εξουσία. Θέλω να σκέφτομαι μόνος μου για τον εαυτό μου. Και να προκαλώ προβλήματα.»

Η αστείρευτα νεανική διάθεση του Χαλ Χόλμπρουκ υπήρξε παρούσα σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του. Το ίδιο και η επαναστατική του διάθεση του γύρω από την εξουσία, αφού το πλούσιο βιογραφικό του μετράει περισσότερους από έναν ισχυρούς άντρες.

Επαιξε τον Αβραάμ Λίνκολν το 1976 στη μίνι-σειρά «Lincoln», τον υποδύθηκε ξανά στους «Βόρειους και Νότιους», έπαιξε γερουσιαστές (στο «The Bold Ones: The Senator», κερδίζοντας το πρώτο του βραβείο Emmy το 1970), δικαστές (στο «The Star Chamber» και το «Savannah» του 2013), υπουργούς (στο «The West Wing»), μέλη του Κογκρέσου (στο «Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ), τον δεύτερο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Ανταμς (στη μίνι-σειρά «George Washington») το 1984

Hal Holbrook 607

Hal Holbrook 607

Hal Holbrook 607

Ο Χαλ Χόλμπρουκ όμως έμεινε γνωστός για την ενσάρκωση του Μαρκ Τουέιν, ένα one man show που ξεκίνησε να στήνει το 1954 και δεν σταμάτησε παρά το 2017. Το σόου είχε τον τίτλο «Mark Twain Tonight!», του χάρισε ένα βραβείο Tony το 1966 και μια υποψηφιότητα για Emmy για την τηλεοπτική του μεταφορά το 1967. Μέχρι και το 2010, ο Χόλμπρουκ είχε ανεβάσει 2.200 παραστάσεις του σόου.

Hal Holbrook 607 The Fog (1980)

Hal Holbrook 607 Into the Wild

Το 2008, στα 82 του χρόνια ήταν υποψήφιος για Οσκαρ για το «Inte the Wild» του Σον Πεν, στην εποχή του ο γηραιότερος ηθοποιός που το είχε καταφέρει.

Στις σημαντικότερες στιγμές της τεράστιας καριέρας του συγκαταλέγονται το «That Certain Summer» του 1972, η τηλεοπτική μεταφορά του «Our Town» του Θόρντον Γουάιλντερ το 1978, η εμφάνισή του αλλά και η σκηνοθετική του υπογραφή σε σειρά επεισοδίων του «Designing Women», το πέρασμα του από το «The Sopranos» και οι κινηματογραφικές του επιτυχίες στο «Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου», το «Magnum Force», το «The Fog» και το «Wall Street».

Ο Χαλ Χόλμπρουκ ήταν διάσημος και για τη φωνή του. Υπήρξε ο αφηγητής σε σημαντικά ντοκιμαντέρ αλλά και κινηματογραφικές ταινίες. Το 1989 κέρδισε ένα από τα τέσσερα συνολικά Emmy με τα οποιά διακρίθηκε στην καριέρα του για την αφήγηση του επεισοδίου «Alaska» της σειράς ντοκιμαντέρ «Portrait of America».

Hal Holbrook 607 Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Holbrook/Twain: An American Odyssey»

Hal Holbrook 607 Σε γκεστ εμφάνιση στο «Grey's Anatomy»

Ο Χαλ Χόλμπρουκ δεν σταμάτησε στην πραγματικότητα να παίζει ποτέ. Εκανε μικρά ή μεγαλύτερα περάσματα ακόμη και στην όγδοη δεκαετία της ζωής του στα τηλεοπτικά «Sons of Anarchy», «Bones», «The Event» και «Grey's Anatomy», αλλά και στον κινηματογράφο με το «Promised Land» του Γκας Βαν Σαντ.

Τα απομνημονεύματά του κυκλοφορούν από το 2011 με τον τίτλο «Harold: The Boy Who Became Mark Twain», ενώ το 2014 γυρίστηκε και ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Holbrook/Twain: An American Odyssey». Το 2017 ανακοίνωσε ότι σταματάει οριστικά να υποδύεται τον Μαρκ Τουέιν, μετά από 60 και παραπάνω χρόνια.

Δείτε εδώ τον Χαλ Χόμπρουκ να υποδύεται τον Μάρκ Τουέιν: