Buzz

Αντίο Γκλέντα Τζάκσον: Εφυγε από τη ζωή μία οσκαρική, πολιτική «Ερωτευμένη Γυναίκα»

στα 10

Σε σκηνή και οθόνη επισκίαζε τους συμπρωταγωνιστές της με το ταλέντο της. Στο Βρετανικό Κοινοβούλιο τούς ευνούχιζε με τον δυναμικό της λόγο. Αντίο στην οσκαρική ηθοποιό και πολιτική γυναίκα, Γκλέντα Τζάκσον.

Αντίο Γκλέντα Τζάκσον: Εφυγε από τη ζωή μία οσκαρική, πολιτική «Ερωτευμένη Γυναίκα»

Η Γκλέντα Τζάκσον, η βραβευμένη με 2 Όσκαρ Βρετανίδα ηθοποιός και πρώην βουλευτής των Εργατικών, πέθανε σε ηλικία 87 ετών μετά από «σύντομη ασθένεια». Την είδηση έδωσε στα μέσα ενημέρωσης ο ατζέντης της, Λάιονελ Λάρνερ:

«Η Γκλέντα Τζάκσον έφυγε ήσυχα στο σπίτι της στο Μπλάκχιθ του Λονδίνου σήμερα το πρωί, μετά από σύντομη μάχη με ασθένεια, έχοντας την οικογένειά της στο πλευρό της».

women in love Στο «Ερωτευμένες Γυναίκες» του Κεν Ράσελ

Γεννημένη στις 9 Μαΐου 1936 στο Μπίρκενχεντ του Τσέλσαϊρ, η Τζάκσον φοίτησε στη Βασιλική Ακαδημία των Δραματικών Τεχνών του Μπλούμσμπερι και ξεκίνησε την καριέρα της στο θεατρικό σανίδι το 1957. Εξι χρόνια αργότερα, έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στο «This Sporting Life» («Η Τιμή Ενός Ανθρώπου») του Λίντσεϊ Αντερσον, σ' έναν μικρό ρόλο στο πλευρό του Ρίτσαρντ Χάρις.

Το 1969 (κι έχοντας ήδη επιτελέσει μέλος του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θιάσου και συνεργάτης του Πίτερ Μπρουκ) απογειώνει τη φήμη της και στο σινεμά, κερδίζοντας το πρώτο της Οσκαρ Α Γυναικείου ρόλου για την τολμηρή ερμηνεία της στις «Ερωτευμένες Γυναίκες» του Κεν Ράσελ.

Oscar

Το δεύτερο Οσκαρ ήρθε το 1974 για το «A Touch of Class» («Απιστία με Αξιοπρέπεια») του Μέλβιν Φρανκ, όπου ως άπιστη σύζυγος του Τζορτζ Σίγκαλ κερδίζει τον ανταγωνισμό. Υπήρξε υποψήφια ακόμα δύο φορές: το 1972 για το «Sunday Bloody Sunday» («Καταραμένη Κυριακή») του Τζον Σλέσιντζερ (κι έχασε από την Τζέιν Φόντα για το «Klute») και το 1976 για το «Hedda» όπου ερμήνευσε την ηρωίδα του θεατρικού του Ιψεν, Εντα Γκάμπλερ (κι έχασε από την Λουίζ Φλέτσερ για τη «Φωλιά του Κούκου»).

politics

Το 1992 η Τζάκσον μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, όντας υποψήφια με το Εργατικό Κόμμα, μέλος του οποίου παρέμεινε για πάνω από 20 χρόνια. Μετά την εκλογική αναμέτρηση του 1997 διορίστηκε υφυπουργός στην Κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ με αρμοδιότητα το Δίκτυο Μεταφορών του Λονδίνου.

Θρυλική έχει μείνει η αυστηρή κριτική στην πολιτική του Τόνι Μπλερ, τόσο για την εκπαίδευση, αλλά κυρίως για τον πόλεμο του Ιρακ. Τον κάλεσε να παραιτηθεί αφού έγινε γνωστή η νομική έρευνα του λόρδου Χάτον πάνω στους λόγους για τους οποίους η Αγγλία μπήκε στον Πόλεμο του Ιράκ. Η Τζάκσον ήταν μια από τους 12 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που στήριξαν την έκκληση των Πλάιντ Κάμρυ και Σκωτικού Εθνικού Κόμματος για έρευνα πάνω στον Πόλεμο του Ιράκ.

glenda

Μετά τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ τον Απρίλιο του 2013, η Τζάκσον εκφώνησε μια έντονη ομιλία στο κοινοβούλιο, κατηγορώντας τη Θάτσερ ότι αντιμετώπιζε “τα ελαττώματα ως αρετές” και δήλωσε ότι οι πολιτικές της Θάτσερ δημιούργησαν δεκαετίες ανεργίας και αστέγων.

Δείτε την ομιλία της εδώ:

Η Τζάκσον επανεκλέγη βουλευτής με το Εργατικό Κόμμα το 2010, αλλά το 2015 παραιτήθηκε κι επέστρεψε στην υποκριτική.

«Πλησιάζω τα 80, ήρθε καιρός να πάρει κάποιος άλλος τη θέση μου» είχε δηλώσει. Eπέστρεψε στο θέατρο και σε συγκλονιστικές παραστάσεις. Το 2018 κέρδισε το βραβείο Τοny για το «Three Tall Women» και καπάκι μία ακόμα υποψηφιότητα για την ανεπανάληπτη ερμηνεία της στο «Βασιλιά Ληρ».

glenda

Bafta

Δούλευε μέχρι και τελευταία στιγμή. Πριν δυο χρόνια είχε μάλιστα κερδίσει βραβείο BAFTA για το «Elizabeth Is Missing», και λίγους μήνες πριν είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας «The Great Escaper», στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τον Μάικλ Κέιν.

Δείτε μία πρόσφατη συνέντευξή της στον Στίβεν Κολμπέρ: