Buzz

Η Φρανσουάζ Μπονό ήταν η μοντέζ που αγάπησε περισσότερο ο Κώστας Γαβράς

στα 10

Από τις μόνιμες συνεργάτες του Κώστα Γαβρά, νικήτρια του Οσκαρ μοντάζ για το «Z» και μια σπουδαία μοντέζ σε Γαλλία και Χόλιγουντ, η Φρανσουάζ Μπονό πέθανε σε ηλικία 78 ετών στο Παρίσι.

Η Φρανσουάζ Μπονό ήταν η μοντέζ που αγάπησε περισσότερο ο Κώστας Γαβράς

«Η Φρανσουάζ γνώριζε πως η αφήγηση του σινεμά συνεχιζόταν και στο μοντάζ. Και επίσης ήξερε να συλλαμβάνει και να αναδεικνύει την παραμικρή πρόθεση του σκηνοθέτη. Η ευφυία της και η απαράμιλλη τεχνική της, την έκανε την τέλεια συνεργάτη για ένα σκηνοθέτη και ασφάλεια για τον παραγωγό. Η φυγή της στο Χόλιγουντ ήταν μια απώλεια για το γαλλικό σινεμά, αλλά γι' αυτήν ήταν το αποκορύφωμα της φιλοδοξίας της. Σήμερα είναι μια θλιμμένη μέρα.»

Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε ο Κώστας Γαβράς την Φρανσουάζ Μπονό, τη μοντέζ με την οποία συνεργάστηκε σε 9 ταινίες. Η συνεργασία τους ξεκίνησε με το «Z», για το οποίο η Μπονό βραβεύθηκε με το Οσκαρ Καλύτεορου Μοντάζ, νικώντας εκείνη τη χρονιά ταινίες όπως το «Hello, Dolly!», «Σκοτώνουν τα Αλογά Οταν Γεράσουν» και τη θριαμβεύτρια ταινία του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας «Midnight Cowboy».

Θα συνεργαζόταν με τον Κώστα Γαβρά, ανάμεσα σε άλλα, στον «Αγνοούμενο», το «Σε Κατάσταση Πολιορκίας» και «Mad City», θα ήταν υπεύθυνη για το μοντάζ του «Ενοικου» του Ρομάν Πολάνσκι, του «Ακρως Τρελό κι Απόρρητο» του 1984, της «Χρονιάς του Δράκου» του Μάικλ Τσιμίνο, της «Φρίντα» της Τζούλι Τέιμορ με την οποία επίσης συνεργάστηκε στενά.

Francoise Bonnot

Η Μπονό γεννήθηκε στη Γαλλία το 1939 κι έμαθε την τέχνη του μοντάζ από τη μητέρα της που είχε μοντάρει το «Le Samourai» του Ζαν-Πιερ Μελβίλ (νομοτελειακά, το 1969, η Μπονό θα μόνταρε το «Army of Shadows» του Ζαν-Πιερ Μελβίλ). Το 1962 μόνταρε μαζί με τη μητέρα της το «A Monkey in Winter» του Ανρί Βερνέιλ, τον οποίο και παντρεύτηκε και έζησε μαζί του μέχρι και το θάνατο του το 2002.

Δείτε εδώ την Φρανσουάζ Μπονό να παραλαμβάνει το Οσκαρ Καλύτερου Μοντάζ για το «Z» του Κώστα Γαβρά: