Industry

Εφυγε ο Φραντσέσκο Ρόσι, ο μεγάλος σκηνοθέτης του νεορεαλισμού

στα 10

Στα 92 του χρόνια, στον ύπνο του, έφυγε ο Φραντσέσκο Ρόσι, έχοντας ζήσει μια ζωή γεμάτη από σινεμά και πολιτική ευσυνειδησία.

Εφυγε ο Φραντσέσκο Ρόσι, ο μεγάλος σκηνοθέτης του νεορεαλισμού

Από τους πιο αντιπροσωπευτικούς σκηνοθέτες του Ιταλικού νεορεαλισμού, μοιράζοντας το έργο του σε ντοκιμαντέρ και σε ταινία πολιτικού προβληματισμού, ο Φραντσίσκο Ρόσι, πλήρης ημερών κι τιμών, πέθανε στα 92 του την ώρα που κοιμόταν – τι πιο ωραίο τέλος για ένα δημιουργό που ολόκληρη τη ζωή του προσπάθησε να αφυπνίσει τους συνανθρώπους του και τα κατάφερε θεαματικά.

Ο Φραντσέσκο Ρόσι γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1922 στη Νάπολη και σπούδασε στη Νομική, για να γίνει δικηγόρος, αλλά γρήγορα τον τράβηξε ο κόσμος του θεάματος: εκεί τον έφερε ο Λουκίνο Βισκόντι, δίπλα στον οποίο δούλεψε ως βοηθός.

rosi 607 «Υπόθεση Ματέι»

Η παγκόσμια φήμη ήρθε το 1962, με το «Σαλβατόρε Τζουλιάνο», το πορτρέτο του γνωστού μαφιόζου, αλλά μόλις ένα χρόνο μετά, το 1963, ο Ρόσι κέρδισε με τα «Χέρια Πάνω από την Πόλη», με τον Ροντ Στάιγκερ, τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Μετά από μια 10ετία, με την «Υπόθεση Ματέι», ο Ρόσι απέσπασε και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

rosi 607 «Τα Χέρια Πάνω από την Πόλη»

Αγαπητός και στο κοινό αλλά και στην κινηματογραφική κοινότητα, που πάντα αντιμετώπιζε το ταλέντο και την πολιτική ματιά του με σεβασμό, ο Φραντσέσκο Ρόσι τιμήθηκε το 2009 με τη Χρυσή Αρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου για τη συνολική προσφορά του στο σινεμά και το 2012 με τον Τιμητικό Χρυσό Λέοντα στη Βενετία.

Απολαύστε παρακάτω μια σκηνή από τα «Χέρια Πάνω από την Πόλη», χαρακτηριστική του ντοκιμαντερίστικου, πολιτικού σινεμά του Φραντσέσκο Ρόσι.