Buzz

Πέθανε ο ηθοποιός Ντιν Στόκγουελ

στα 10

Ο ηθοποιός, γνωστός για τους ρόλους του στις ταινίες «Dune» και «Μπλε Βελούδο» και την σειρά «Quantum Leap», πέθανα σε ηλικία 85 ετών ήρεμα στον ύπνο του.

Flix Team
Πέθανε ο ηθοποιός Ντιν Στόκγουελ

Πέθανε χτες το βράδυ στο σπίτι του σε ηλικία 85 ετών, ήρεμα στον ύπνο του, ο ηθοποιός Ντιν Στόκγουελ.

Ο Στόκγουελ, ο οποίος μετρούσε πάνω από 70 χρόνια καριέρας, ήταν γνωστός για τους ρόλους του στο «Air Force One», στις ταινίες του Ντέιβιντ Λιντς «Dune» και «Μπλε Βελούδο», αλλά και στην σειρά επιστημονικής φαντασίας «Quantum Leap».

Γεννημένος το Μάρτιο του 1936, η καριέρα του Στόγκουελ ως ηθοποιός άρχισε από μικρό παιδί σε ταινίες της MGM, με την πρώτη του εμφάνιση να την κάνει στην ταινία «Valley of Decision» το 1945 και να ακολουθούν οι ταινίες «Anchors Aweigh» και «The Green Years».

dean stockwell Στο «Quantum Leap» με τον Σκοτ Μπάκουλα.

dean stockwell Με τον Ντένις Χόπερ στο Φεστιβάλ Καννών το 1976

Η φήμη του Στόκγουελ εκτοξεύτηκε όταν πρωταγωνίστησε στην σειρά «Quantum Leap», η οποία κράτησε για πέντε σεζόν, στον ρόλο του Ναυάρχου Αλ Καλαβίτσι. Ο ρόλος αυτός του έδωσε αρκετές υποψηφιότητες για Emmy και Χρύσες Σφαίρες, όπου και τελικά κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα το 1990 για Β’ Ανδρικό Ρόλο Σε Τηλεοπτική Σειρά, ενώ απέκτησε και το δικό του αστέρι στο Walk of Fame του Χόλιγουντ τον Φεβρουάριο του 1992.

Από τους κινηματογραφικούς του ρόλους, ο Στόκγουελ κέρδισε μια υποψηφιότητα Οσκαρ για τον Β’ Ανδρικό Ρόλο για την ταινία «Married to the Mob» του Τζόναθαν Ντέμι του 1988. Πριν από αυτό είχε καταφέρει να κερδίσει δυο βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών το 1959 για την ερμηνεία στην ταινία «Compulsion» του Ρίτσαρντ Φλάισερ και αργότερα το 1962 για το «Long Day's Journey Into Night» του Σίντνεϊ Λούμετ.

dean stockwell Στο «Paris, Texas».

dean stockwell Στο «Married to the Mob».

Ο Στόκγουελ για κάποιο καιρό μάλιστα είχε εγκαταλείψει την καριέρα του ως ηθοποιός. Στη δεκαετία του 1960, έγινε μέλος της ομάδα των χίπις στο Topanga Canyon όπου έκανε ναρκωτικά και συμμετείχε σε διάφορες ερωτικές συναθροίσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αφού έπεσε σε κατάθλιψη λόγω της επανεκκίνηση; της καριέρας του στην υποκριτική, ο Στόκγουελ αγόρασε σπίτι και μετακόμισε μακριά από το Χόλιγουντ, αλλά τελικά πείστηκε από τον Χάρι Ντιν Στάντον να επιστρέψει και να προσπαθήσει ξανά.

Ακολούθησαν ταινίες όπως το «Paris, Texas» του Βιμ Βέντερς, το «To Live and Die in L.A.» του Γουίλιαμ Φρίντκιν, τα «The Rainmaker» και «The Player» του Ρομπερτ Αλτμαν, το «Married to the Mob» αλλά και οι δυο ταινίες του Ντέιβιντ Λιντς.

Η «τελευταία» εμφάνιση του Ντιν Στόκγουελ κάνει την πρεμιέρα της αυτήν την εποχή στο 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αφού στο «The Timekeepers of Eternity» του Αριστοτέλη Μαραγκού, ρεμιξάρεται υλικό από το τηλεοπτικό «The Langoliers» του 1995 βασισμένο σε ένα διήγημα του Στίβεν Κινγκ.