Buzz

Η τελευταία παράσταση της Κλόρις Λίτσμαν

στα 10

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών μια από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές ηθοποιούς του Χόλιγουντ, μετά από επτά δεκαετίες παρουσίας στο σινεμά και την τηλεόραση, ρεκόρ στα βραβεία Emmy και μεγάλες της στιγμές τον βραβευμένο με Οσκαρ ρόλο της στην «Τελευταία Παράσταση» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς και τις συνεργασίες της με τον Μελ Μπρουκς.

Η τελευταία παράσταση της Κλόρις Λίτσμαν

«Ολα είναι τόσο θλιμμένα και τόσο υπέροχα.»

Θα μπορούσε να θυμάται κανείς την Κλόρις Λίτσμαν για αυτό το αξεπέραστο μείγμα μελαγχολίας και χιούμορ που αναδείκνυε μοναδικά τόσο στους κωμικούς όσο και στους δραματικούς της ρόλους, μέσα και έξω από τα πλατό του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Τα βιογραφικά της όμως ξεκινούν αναπόφευκτα και πάντα με τα βραβεία.

Σε μια καριέρα που δεν σταμάτησε πάρα στην ένατη δεκαετία της ζωής της, η αμίμητη Κλόρις Λίτσμαν κατέχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ των περισσότερων υποψηφιοτήτων στα τηλεοπτικά βραβεία Emmy και είναι μαζί με την Τζούλια Λούις-Ντρέιφους η πιο πολυβραβευμένη στην ιστορία με συνολικά οκτώ βραβεία στα Emmy, συν ένα στα Daytime Emmy Awards.

Ολα ξεκίνησαν με το ρόλο που θα την έκανε γνωστή και θα γεννούσε και ένα spin-off, τη θρυλική Φίλις Λίντστρομ, γειτόνισσα με άποψη, στιλ και σνομπ γοητεία της Μέρι Τάιλερ Μουρ στο «The Mary Tyler Moore Show» και δεν σταμάτησαν ούτε στη δεκαετία του 2010 όταν η Λίτσμαν ήταν και πάλι υποψήφια για 19η φορά για το ρόλο της στο τηλεοπτικό «Raising Hopes». Ενδιάμεσα ήταν υποψήφια και βραβεύθηκε για τηλεοπτικές σειρές και ταινίες - από το «Promised Land» και το «Malcolm in the Middle» μέχρι το δικό της «Phyllis» και το «Cher» - δίνοντας μια εντελώς καινούρια έννοια στον όρο πολυβραβευμένη.

«Δεν είχα ποτέ έτοιμο κάποιο ευχαριστήριο λόγο γιατί πραγματικά ποτέ δεν πίστευα ότι θα κερδίσω. Αλλά αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις - και αυτό κάνω πάντα - τότε η αναγνώριση απλά ακολουθεί. Τα βραβεία ωστόσο είναι μια υπέροχη αίσθηση.»

Cloris Leachman 607 Οι τρεις υπέροχες γυναίκες του «The Mary Tyler Moore Show» - η Κλόρις Λίτσμαν πάνω δεξιά

Cloris Leachman 607 Με τα βραβεία Emmy της

Η τηλεόραση μπορεί να υπήρξε η μεγάλη της αγάπη, αλλά η Κλόρις Λίτσμαν άφησε το στίγμα της και στο σινεμά.

Ξεκίνησε την καριέρα της στο ρόλο της femme-fatale στο αριστουργηματικό «Kiss me Deadly» του Ρόμπερτ Ολντριτς το 1955, έπαιξε, ανάμεσα σε μετρημένες κινηματογραφικές εμφανίσεις, στο «The Butch Cassidy and the Sundance Κιd» το 1969 και σφράγισε τον ερχομό των 70s με τη συγκλονιστική της ερμηνεία στο «The Last Picture Show» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς το 1971, κερδίζοντας ένα από τα πιο δίκαια Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου. Στο ρόλο της Ρουθ Πόπτερ, της μοναχικής συζύγου του προπονητή του σχολείου, η Λίτσμαν μπόλιασε με τις σωστές δόσεις μελαγχολίας το αμερικανικό όνειρο, σε μια ερμηνεία λιτή, απέρριτη, από αυτές που δύσκολα ξεχνάς μετά τους τίτλους τέλους.

Cloris Leachman 607 Με τον Ραλφ Μίκερ στο «Kiss me Deadly»

Cloris Leachman 607 Με τον Μπο Μπρίτζες στο «The Last Picture Show»

clroi Με το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για το «The Last Picture Show»

Cloris Leachman 607 Ως Φράου Μπλούχερ στο «Young Frankenstein» του Μελ Μπρουκς

Cloris Leachman 607 Με τον Τζιν Γουάιλντερ στα γυρίσματα του «Young Frankenstein»

Η Λίτσμαν συνεργάστηκε στενά στο σινεμά και με τον Μελ Μπρουκς. Ως εμβληματική Φράου Μπλούχερ στο «Young Frankenstein» το 1974, ως παρανοϊκή κακή νοσοκόμα στο «High Anxiety» το 1977 και ως Μαντάμ Ντεφάρζ στο «History of the World: Part 1». Το 1989, η Λίτσμαν έπαιξε στο αποτυχημένο σίτκομ του Μελ Μπρουκς «The Nutt House» σε πολλαπλούς ρόλους, ενώ θα αναβίωνε το ρόλο της στο «Young Frankenstein» το 2007 στο Μπρόντγουεϊ μετά την τεράστια επιτυχία που είχε στα 80 της στο «Dancing with the Stars», αλλά η παραγωγή έκλεισε πριν προλάβει να ανέβει στη σκηνή.

«Τόσο στενάχωρα νέα. Η Κλόρις ήταν παρανοϊκά ταλαντούχα. Μπορούσε να σε κάνει να γελάσεις ή να κλάψεις με μια της κίνηση. Πάντα μια ευτυχία να την έχεις στο πλατό. Κάθε φορά που ακούω ένα άλογο να χλιμιντρίζει σκέφτομαι πάντα την αξέχαστη Φράου Μπλούχερ της Κλόρις. Είναι αναντικατάστατη και θα μας λείψει πολύ», έγραψε στο twitter μετά την είδηση του θανάτου της ο Μελ Μπρουκς.

Cloris Leachman 607 Ως Μις Σικάγο στο διαγωνισμό ομορφιάς Μις Αμερική το 1946

Cloris Leachman 607 Στα πρώτα της βήματα στο Broadway τη δεκαετία του '50 μαζί με την Κάθριν Χέπμπορν στο «As you Like It»

Η Κλόρις Λίτσμαν γεννήθηκε στην Αϊόβα, συμμετείχε στο διαγωνισμό ομορφιάς Miss America το 1946, συνεργάστηκε στα πρώτα της βήματα στο θέατρο με την Κάθριν Χέπμπορν και απέδειξε πως ο κόσμος του θεάματος είναι ένας και μπορεί να γίνει δικός σου με ταλέντο, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά. Χορτοφάγος, έμπρακτη και βραβευμένη από την Peta υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των ζώων, ακούραστη μαμά και γιαγιά, με μια αμίμητη αίσθηση του χιούμορ αλλά και ευαισθησία, η η Κλόρις Λίτσμαν έγραψε την αυτοβιογραφία της το 2009 μαζί με το συζυγό της, παραγωγό, Τζορτζ Ινγκλαντ, και πέθανε στην Καλιφόρνια σε ηλικία 94 ετών τον Ιανουάριο του 2021.

«Να αφήνεις πάντα να συμβεί ό,τι είναι να συμβεί. Να μην το κρίνεις πριν συμβεί. Κάποιες φορές θα είναι απαίσιο, κάποιες φορές θα είναι καταπληκτικό. Εκεί κρύβεται ο θησαυρός της ζωής.»

Δείτε εδώ την Κλόρις Λίτσμαν ως Φίλις Λίντστρομ σε ένα απόσπασμα από το «The Mary Tyler Moore Show»:


Δείτε εδώ τη σπουδαία σκηνή της Κλόρις Λίτσμαν από το «The Last Picture Show» και την παραλαβή του βραβείου Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου το 1972:



Δείτε εδώ την Κλόρις Λίτσμαν στο talk show του Κόναν Ο' Μπράιεν: