Buzz

Ενα αντίο στον «γίγαντα» Μπράιαν Ντένεχι

στα 10

Στα 81 του χρόνια πέθανε ο με σωματικές διαστάσεις ανάλογες του ταλέντου του, Μπράιαν Ντένεχι, ο αγαπημένος δευτεραγωνιστής μιας ολόκληρης γενιάς και μαζί μια δύναμη της υποκριτικής φύσης σε αξιομνημόνευτες στιγμές στο σινεμά, την τηλεόραση και το θέατρο.

Ενα αντίο στον «γίγαντα» Μπράιαν Ντένεχι

«Χρειάστηκαν χρόνια για να έχω κάποιο αντίκτυπο στη βιομηχανία, γιατί δεν έμοιαζα για ηθοποιός, δεν ακουγόμουν σαν ηθοποιός.»

Βραβευμένος με δύο Tony στην Αμερική κι ένα Ολίβιε στην Αγγλία, αντιπροσωπευτικά της μεγάλης του θεατρικής καριέρας, υποψήφιος για έξι Emmy και νικητής μιας Χρυσής Σφαίρας για τους αξιομνημόνευτους ρόλους του στην τηλεόραση και με μια φιλμογραφία που δεν τον έχρισε ποτέ μεγάλο πρωταγωνιστή, αλλά τον έθεσε στην τροχιά των μεγάλων δευτεραγωνιστών, ο Μπράιαν Ντένεχι χρειάστηκε χρόνια για να κάνει κάποιο αντίκτυπο στη βιομηχανία επειδή απλά δεν έμοιαζε με κανέναν άλλον.

dallas Σε πέρασμά του από το τηλεοπτικό «Dallas» το 1978

dynasty Με την Τζόαν Κόλινς στην «Δυναστεία»

Οχι μόνο επειδή κατάφερε να σαρώσει ως αντίπαλο δέος του Σιλβέστερ Σταλόνε στο «Ράμπο: Το Πρώτο Αίμα» το 1982, ούτε επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να τον ξεχάσεις ποτέ αν τον δεις στο «Cocoon» του Ρον Χάουαρντ το 1985, δύο από τις ταινίες των 80s που τον έκαναν διάσημο, αλλά επειδή σε μια καριέρα σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, ο Μπράιαν Ντένεχι έπαιξε με την ίδια χαρακτηριστική άνεση ενός σπουδαίου ηθοποιού ό,τι του ζητήθηκε και ακόμη περισσότερο...

Οι πιο σινεφίλ τον μνημονεύουν για την «Κοιλιά του Αρχιτέκτονα» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ («Εχω παίξει σε πολλές ταινίες, αλλά πρώτη φορά έκανα μία.») του 1987 ή τον λατρεύουν στο «Silverado» του Λόρενς Κάσνταν στο ρόλο του διεφθαρμένου σερίφη ή στον συμπονετικό μπαρμαν στο «10» του Μπλέικ Εντουαρντς. Πολλοί τον ανακαλύπτουν ξανά και ξανά ως τον αγαπημένο τους τηλεοπτικό ηθοποιό που ποτέ δεν θυμούνται το όνομά του στο «Dallas», τη «Δυναστεία», το «West Wing», το «Just Shoot Me», για να αναφέρουμε μόνο λίγες από τις σειρές στις οποίες συμμετείχε, σε περάσματα στο «The Good Wife» ή το «Law and Order: Special Victims Unit» και το «Public Morals». Κάποιοι λίγοι τυχεροί έχουν δει και το ρόλο για τον οποίο κέρδισε Χρυσή Σφαίρα στο «Θάνατο του Εμποράκου» που γύρισε για την τηλεόραση το 2000 ο Κερκ Μπράουνινγκ.

First Blood Με τον Σιλβέστερ Σταλόνε στο πρώτο «Ράμπο» το 1982

Silverado Στο Silverado του Λόρενς Κάσνταν

Tommy Boy Στο «Tommy Boy» του 1995

Στους πιο διάσημους ρόλους του συγκαταλέγονται το «Tommy Boy» του 1995 του Πίτερ Σίγκαλ (μια μεγάλη απόδειξη για την ικανότητά του να παίζει καλούς, κακούς, δραματικούς, κωμικούς, με την ίδια εντυπωσιακή ευκολία), ο ρόλος του πατέρα του Ρωμαίου στο «Romeo+Juliet» του Μπαζ Λούρμαν το 1996, η φωνή του Τζάνγκο (πατέρα του Ρεμί) στο «Ratatouιlle», η κοινή του παρουσία στην οθόνη με τον Αλ Πατσίνο και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο «Righteous Kill» και το πέρασμά του από το «Knight of Cups» του Τέρενς Μάλικ, μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις στο σινεμά το 2015.

Public Morals Στο τηλεοπτικό «Public Morals»

Knight of Cups Στο Knight of Cups του Τέρενς Μάλικ το 2015

Μεγάλη ήταν και η θητεία του Μπράιαν Ντένεχι στο θέατρο, κυρίως στο Σικάγο όπου ήταν και το μέρος όπου διέμεινε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Κέρδισε δύο βραβεία Tony, για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο «Θάνατο του Εμποράκου» το 1999 και για το «Μεγάλο Ταξίδι της Μέρας Μέσα στη Νύχτα» το 2003 - και τα δύο παραγωγές του Goodman Theatre στο Σικάγο.

«Σε αυτή τη βιομηχανία, υπάρχει η ιεραρχία των σταρ. Ο Ράσελ Κρόου, ο Τομ Χάνκς - μπορούν να παίξουν όποιο ρόλο θέλουν. Τύποι σαν εμένα που βρίσκονται κάπου στη μέση, είναι μια άλλη ιστορία. Στο θέατρο μπορώ να κάνω πράγματα που δεν μπορώ να κάνω πουθενά αλλού.»

λονγ Με τον Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν και τον Πάτρικ Σον Λέοναρντ στο «Μεγάλο Ταξίδι της Μέρας Μέσα στη Νύχτα» το 2003

Ο Μπράιαν Ντένεχι πέθανε στα 81 του χρόνια στις 16 Απριλίου του 2020. Στη φιλμογραφία του υπάρχει μια ταινία που έχει γυρίσει και δεν έχει ακόμη προβληθεί, το «Son of the South» του Μπάρι Αλεξάντερ Μπράουν.

«Αυτό που μετράει είναι να κάνεις αυτό που θεωρείς ότι είναι το σωστό, αυτό στο οποίο πιστεύεις. Και να έχεις γύρω σου τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεσαι σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό είναι που μετράει στη ζωή.»

Δείτε εδώ τον Μπράιαν Ντένεχι να παραλαμβάνει τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α' Ανδρικού Ρόλου σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία για το «Θάνατο του Εμποράκου» το 2000:


Δείτε εδώ τον Μπράιαν Ντένεχι σε μια συνέντευξη του στον Ντέιβιντ Λέτερμαν το 1985:


O Μπράιαν Ντένεχι στην «Κοιλιά του Αρχιτέκτονα» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ:


Δείτε μια κλασική σκηνή ανάμεσα στον Μπράιαν Ντένεχι και τον Ντάντλεϊ Μουρ στο «10» του Μπλέικ Εντουαρντς: