Buzz

O Αλαν Παρκερ του «Εξπρες του Μεσονυχτίου» και του «Mississippi Burning», πέθανε σε ηλικία 76 ετών

στα 10

Υποψηφιος δυο φορές για Οσκαρ Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας με τα δυο φιλμ είχε υπογράψει μια σειρά επιτυχημένες ταινίες.

Flix Team
O Αλαν Παρκερ του «Εξπρες του Μεσονυχτίου» και του «Mississippi Burning», πέθανε σε ηλικία 76 ετών

Ανάμεσά τους, τα «Bugsy Malone » (1976), «Fame» (1980), «Pink Floyd: The Wall» (1982), «The Commitments» (1991) Evita (1996) με την Μαντόνα στον ρόλο της Εβίτα Περόν, «Shoot the Moon» (1982), ή το βραβευμένο στις Κάννες «Birdy» (1984).

midnight express behind the scenes 607

midnight express behind the scenes 607

midnight express behind the scenes 607 Στα γυρίσματα του Εξπρές του Μεσονυχτίου

Το 2015 ο Πάρκερ είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από το σινεμά λέγοντας «σκηνοθετώ απ΄όταν ήμουν 24 και κάθε μέρα ήταν μια μάχη. Κάθε μέρα ήταν δύσκολη, είτε είχες να αντιμετωπίσεις τα στούντιο, ή τους παραγωγούς που έχουν απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνεις, ή οποιονδήποτε άλλο. Το να κάνεις σινεμά είναι κάτι εξαιρετικά κοστοβόρο και από την στιγμή που κοστίζει πολλά, πάντα υπάρχει κάποιος που θα πρέπει να υπηρετείς».

«Βουτάς κάτω από τα σκοινιά και μπαίνεις στο ρινγκ και έπαιζα γροθιές όλη μου τη ζωή προκειμένου να κάνω την δουλειά μου. Οποιος έχει δουλέψει μαζί μου το ξέρει: Παλεύω για το δικαίωμά μου να κάνω την ταινία μου με τον τρόπο που θέλω».

birdy behind the scenes 607

birdy  behind the scenes 607

birdy  behind the scenes 607 Στα γυρισματα του Birdy

Δημιουργός του οποίου οι ταινίες είχαν πάντα στο μυαλο τους το κοινό, ο Πάρκερ ξεκίνησε από την διαφήμιση, όπου και γνώρισε τον μετέπειτα παραγωγό και ήρωα του βρετανικού σινεμά Ντέιβιντ Πάτναμ, με τον οποίο θα έκαναν μαζί τις πρώτες του ταινίες και θα παρέμεναν φίλοι για όλη τους τη ζωή.

mississippi burning the scenes 607

mississippi burning the scenes 607

mississippi burning the scenes 607 Στα γυρίσματα του Mississippi Burning

Οπως πολλοί από τους συναδέλφους του στη διαφήμιση, σκηνοθέτες της ίδιας γενιάς, άνθρωποι σαν τον Ρίντλεϊ και τον Τόνι Σκοτ, ή τον Αντριαν Λάιν ο Αλαν Πάρκερ θα έκανε σύντομα το καθοριστικό βήμα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και το Χόλιγουντ. Οι ταινίες του είχαν συχνά σχέση με τη μουσική, αλλά δούλεψε σχεδόν σε κάθε κινηματογραφικό είδος από το πολιτικό δράμα ως το θρίλερ και σύμφωνα με τον ίδιο παρά τις δυσκολίες του «πολύ ακριβού σπορ» που είναι το σινεμά, έκανε πάντα τις ταινίες που ήθελε.

angel heart behind the scenes 607

angel heart  behind the scenes 607

angel heart  behind the scenes 607 Στα γυρίσματα του Angel Heart

«Εζησα μια ευλογημένη ζωή. Είχα πάντα τον έλεγχο της δουλείας του παρ’ ότι δουλεύω σε μια δύσκολη περιοχή της χολιγουντιανής μηχανής. Δεν ανακατεύονται με αυτά που κάνω κι έτσι είτε οι ταινίες μου καταλήγουν καλές, είτε καταλήγουν να μην αρέσουν, δεν φταίει κανένας άλλος παρά μόνο εγώ».

evita the scenes 607

evita the scenes 607

evita behind the scenes 607

Tags: RIP