Buzz

Πέθανε ο ηθοποιός Αλαν Αρκιν

στα 10

Ο Αλαν Αρκιν, o βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός για το «Little Miss Sunshine», πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Πέθανε ο ηθοποιός Αλαν Αρκιν

Ο Αλαν Αρκιν, βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός για το «Little Miss Sunshine» με έργο που εκτείνεται για επτά δεκαετίες τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, πέθανε στις 29 Ιουνίου στο σπίτι του στο Κάλρσμπαντ της Καλιφόρνια σε ηλικία 89 ετών.

Οι γιοι του Ανταμ, Μάθιου και Αντονι ανέφεραν σε κοινή δήλωση: «ο πατέρας μας ήταν μοναδικά ταλαντούχος κα μια δύναμη της φύσης, τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως άνθρωπος. Ενας στοργικός σύζυγος, πατέρας, παππούς και προπάππους, ο οποίος αγαπήθηκε και θα μας λείψει πολύ».

Ο Αρκιν κέρδισε το Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία στην κωμωδία «Little Miss Sunshine» το 2007 και μια ακόμα υποψηφιότητα για την ερμηνεία του στην ταινία «Argo» του Μπεν Αφλεκ. Ο Αρκιν είχε κερδίσει δύο προηγούμενες υποψηφιότητες στην κινηματογραφική του καριέρα, για το «The Russians Are Coming, the Russians Are Coming» το 1967 και για το «The Heart Is a Lonely Hunter» το 1969.

alan arkin

Πιο πρόσφατα ο Αρκιν έλαβε διαδοχικές υποψηφιότητες για βραβείο Primetime Emmy για Β’ Ανδρικό Ρόλο σε Κωμική Σειρά για την ερμηνεία του στη σειρά του Netflix «The Kominsky Method», στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με τον Μάικλ Ντάγκλας. Ο Αρκιν έλαβε τέσσερις επιπλέον υποψηφιότητες για Emmy (σε διάφορες άλλες κατηγορίες) νωρίτερα στην καριέρα του.

Γεννημένος το 1934 στο Μπρουκλιν της Νέας Υόρκης, ο Aρκιν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ως τραγουδιστής με τους The Tarriers στην ταινία «Calypso Heat Wave» (1957). Το 1961 ο Aρκιν έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουει με το μιούζικαλ «From the Second City» για το οποίο έγραψε στίχους και σκετς. Αργότερα πρωταγωνίστησε στην κωμωδία «Enter Laughing» (1963), για την οποία κέρδισε ένα βραβείο Tony. Εκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο θέατρο με μια επιτυχία εκτός Μπρόντγουεϊ με τίτλο «Ε» (1966), στην οποία εμφανίστηκε, νεαρός τότε, ο ηθοποιός Ντάστιν Χόφμαν. Κέρδισε το βραβείο Drama Desk για τη σκηνοθεσία του στην παραγωγή εκτός Μπρόντγουεϊ του «Little Murders» (1969) και ένα ακόμα βραβείο για το «The White House Murder Case» (1970).

alan arkin

Ο Αρκιν πρωταγωνίστησε και διάφορες άλλες ταινίες όπως τα «Περίμενε Μέχρι Να Νυχτώσει», «Κατς 22», « Οι Συμπέθερο», «Ο Ψαλιδοχέρης», «Οικόπεδα με Θέα», «Gattaca», «Μάρλεϊ, Eνας Μεγάλος Μπελάς» και άλλες.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έπαιξε σε τρεις ταινίες που ήταν οικογενειακές υποθέσεις, σε σενάριο της συζύγου του, Μπάρμπαρα Ντάνα, και συμπρωταγωνιστή τον γιο του, Ανταμ Αρκιν.