Industry

Ρήξη στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

στα 10

Μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών αποχωρούν μετά από διαφωνίες για τη σημερινή της κατάσταση.

Ρήξη στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Με ένα ποστ στο Facebook οι επονομαζόμενοι ως Directors Movement δηλώνουν όχι μόνο την αντίθεσή τους με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, αλλά και την αποχώρησή τους από τους κόλπους της.

Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την ανακοίνωσή τους.

Οι υπογράφοντες σκηνοθέτες θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης, μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Ε.Ε.Σ.) βλέπουμε πως το σωματείο μας, που από την ίδρυση του είχε αποτελέσει φάρο για κάθε σκηνοθέτη, έχει πλέον εκφυλιστεί σε έναν μηχανισμό μακριά και πέρα από τις ανάγκες της πλειονότητας των μελών της. Εδώ και μια εικοσαετία η ηγεσία της, παραβιάζοντας συνεχώς τις προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες, με αυταρχικές συμπεριφορές και απαράδεκτα μέσα, όπως ύβρεις και απειλές, απαγορεύει οποιαδήποτε διαφορετική άποψη. Έτσι, παρά τις εξαντλητικές προσπάθειές μας, μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ένα κλειστό κλαμπ, έφτασε να λυμαίνεται ανεξέλεγκτα την εξουσία και τους πόρους του φορέα για να εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπούς. Η χρόνια αυτή κατάσταση έχει πλέον παγιωθεί.

Πιο ειδικά:

Οι τομείς θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης, που παραδοσιακά αφουγκράζονταν με ευαισθησία και μελετούσαν τα προβλήματα και τις ανάγκες των αντίστοιχων χώρων, υπολειτουργούν. Οι γενικές συνελεύσεις σπανίζουν και όταν γίνονται διεκπεραιώνονται τυπικά, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στα μέλη να ελέγξουν τα πεπραγμένα της Διοίκησης, αφού δεν παρουσιάζονται λεπτομερή κι επίσημα στοιχεία. Στις Γ.Σ. και τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. δεν κρατούνται πρακτικά. Στις λιγοστές περιπτώσεις που κρατούνται, η ηγετική ομάδα της ΕΕΣ δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτά, ακόμα και σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Αρνείται επίσης να προβεί σε εκκαθάριση του μητρώου με αποτέλεσμα να είναι μέλη του φορέα άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα του σκηνοθέτη. Ως μέλη εμφανίζονται και συνάδελφοι που απέχουν εδώ και είκοσι χρόνια από τη δραστηριότητά του συνειδητά, γιατί αισθάνονται πως δεν έχουν πλέον καμία θέση σε αυτόν.

Πλήρης αδιαφάνεια επικρατεί στα οικονομικά δεδομένα των τηλεοπτικών παραγωγών με τις οποίες συνδέεται άμεσα η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου. Εδώ και χρόνια ίδρυσε μια παράλληλη εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, με άλλο διοικητικό συμβούλιο. Η εταιρεία αυτή δανείζει χρήματα στην ΕΕΣ, αλλά τα - εκτός της ηγετικής ομάδας - μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους, δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα χρηματικά ποσά που διακινούνται σε αυτές τις συναλλαγές, ούτε ποιο είναι το μέγεθος των ποσών που ο φορέας μας χρωστά σήμερα στην εταιρεία αυτή. Δεν είναι άγνωστο στον ευρύτερο χώρο το καθεστώς που επικρατεί στην ΕΕΣ. Η αξιοπιστία και το κύρος του ιστορικού σωματείου έχει τραυματιστεί βαθιά, προκαλώντας πολυάριθμες αποχωρήσεις μελών στο παρελθόν. Πρόσφατα ο φορέας μας μεταλλάχθηκε πραξικοπηματικά από ομοιόεπαγγελματικό μικτό φορέα σε πρωτοβάθμιο σωματείο μισθωτών μέσα από απαράδεκτες μεθοδεύσεις και μηχανορραφίες. Όλα αυτά καταπατούν ωμά και απροσχημάτιστα κάθε έννοια συλλογικής διαδικασίας.

Το ποτήρι όμως ξεχείλισε. Έχουμε πια εξαντλήσει μέχρι κεραίας κάθε προσπάθεια επικοινωνίας με την ηγετική ομάδα της ΕΕΣ. Με λύπη μας διαπιστώνουμε πως δεν έχει επιστροφή. Σεβόμενοι λοιπόν την επαγγελματική και προσωπική μας αξιοπρέπεια, πήραμε την απόφαση να αποχωρήσουμε από το σωματείο, παραμένοντας ανεξάρτητοι μέσα στους συλλογικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να καλυφθεί το μεγάλο κενό στη γνήσια συλλογική έκφραση των σκηνοθετών, και να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν από το επάγγελμα του σκηνοθέτη:

  • τη βελτίωση των όρων εργασίας και συνθηκών παραγωγής και διάδοσης του πνευματικού μας έργου,
  • την αναβαθμισμένη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των σκηνοθετών - δημιουργών,
  • την απρόσκοπτη ενασχόληση με καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και επαγγελματικά ζητήματα,
  • την περαιτέρω καθιέρωση της τέχνης μας στον σπουδαίο κοινωνικό της ρόλο.


ΑΛΕΥΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΛΗ – ΘΑΛΑΣΣΙΑ
ΒΑΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΒΑΡΔΑΡΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ
ΒΑΡΔΑΡΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΓΚΑΙΗ ΑΓΓΕΛΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ
ΔΑΦΝΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΔΙΔΥΜΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΖΟΥΡΜΠΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ
ΚΑΛΛΟΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΟΜΗΝΕΑΣ ΤΖΑΝΕΤΟΣ
ΚΟΥΑΝΤΑΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΚΟΥΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΆΓΗΣ
ΜΕΛΑΝΙΤΟΥ ΦΟΥΛΗ
ΜΟΝΔΕΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΜΠΑΚΟΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΤΑΝΤΙΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΞΥΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΡΙΣΙΜΙΤΖΗ ΦΛΩΡΑ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΤΑΜΟΥ ΣΗΦΗΣ
ΦΕΡΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΦΙΛΙΟΥΣΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΦΙΛΙΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ


Διαβάστε εδώ την απάντηση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών της 20ής Απριλίου 2022:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, με την ένταξή της στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και την αλλαγή του Καταστατικού της, θωράκισε το σωματείο ως το μόνο εργασιακό σωματείο καλλιτεχνών προχωρώντας σε μια ουσιαστική εργασιακή, ασφαλιστική και νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία και το μέλλον των εργαζομένων συναδέλφων μας.

Όπως αποδείξαμε, με έργα και όχι με λόγια, στην τελευταία περίοδο των 2 1/2 χρόνων παρόλα τα δραματικά προβλήματα της πανδημίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Σ. λειτούργησε αποτελεσματικά προβάλλοντας και αγωνιζόμενο σταθερά για τα προβλήματα τόσο της Κινηματογραφίας, όσο και της Τηλεόρασης και του Θεάτρου και διεκδικώντας με παρεμβάσεις τις αντίστοιχες εργασιακές συμβάσεις των σκηνοθετών .

· Προχωρήσαμε άμεσα σε ολοκληρωμένη πρόταση συμπερίληψης εργαζομένων όλου του χώρου στις ρυθμίσεις για καταβολή επιδομάτων προς τα αρμόδια υπουργεία. Κείμενο που αποτέλεσε τη βάση για τα μέτρα στήριξης με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν οι Έλληνες καλλιτέχνες.

· Από την πρώτη μέρα της πανδημίας, στηρίξαμε έμπρακτα τα μέλη του σωματείου, με γραμμή αλληλεγγύης όλο το 24ωρο με υπεύθυνα μέλη στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

· Καταθέσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού μετά από πολύωρες συσκέψεις, πρόταση για στήριξη προγράμματος Covid, με ταινίες ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, που έγινε δεκτή και υλοποιήθηκε.

· Διεκδικήσαμε και προβάλαμε το έργο των νέων δημιουργών μέσα από τις δημόσιες εκδηλώσεις : “Acrobatics”, μια σπονδυλωτή ταινία 6 πολυβραβευμένων νέων σκηνοθετών (2018), Πρωτοβουλία – Σχέδιο δημιουργίας HUB νέων δημιουργών, Οργάνωση του No Budget Festival (2019), ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους για νέους δημιουργούς (2020), Πανόραμα Ταινιών Μικρού Μήκους (2022).

· Διοργανώσαμε Ημερίδα Εργασίας για μια Εθνική Κινηματογραφία με τη συμμετοχή 10 φορέων του Οπτικοακουστικού χώρου. Επίσης κείμενο παρέμβασης για τα εργασιακά θέματα που αφορούν τους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, σε διαρκή επαφή με τη F.E.R.A.

Απέναντι στις αρνητικές εξελίξεις της οικονομικής κρίσης και με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και εν συνεχεία την έγκριση της Γ. Συνέλευσης, ιδρύθηκε μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική εταιρεία, με πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά της, χωρίς αμοιβές του συμβουλίου της και χωρίς την παραμικρή επαγγελματική του εμπλοκή, για να στηρίξει με τα έσοδα της το σωματείο. Έτσι αντέξαμε σε όλη αυτήν την κρίση αλλά και την πανδημία. Η εταιρεία έχει δώσει μέχρι τώρα εργασία σε 200 μέλη μας, σκηνοθέτες και σεναριογράφους, και σε αντίστοιχο αριθμό τεχνικών (φωτογράφων, ηχοληπτών, ηλεκτρολόγων, μοντέρ κτλ.)

Δυστυχώς δυο συνάδελφοι, μέλη της μειοψηφίας του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Σ., παρέσυραν μαζί τους 36 μέλη της ΕΕΣ σε κοινή αποχώρηση από το σωματείο που την αποδέχτηκε το Δ.Σ. σε έκτακτη συνεδρίαση.

Το σημείο αιχμής όλης αυτής της τεχνητής κρίσης ήταν η Π.Ο.Θ.Α., καθώς δεν ήθελαν με κανένα τρόπο να ενταχθεί η Ε.Ε.Σ. στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, δυστυχώς για μικροκομματικούς εκλογικούς λόγους

Μας λυπεί ιδιαίτερα που κάποιοι συνάδελφοι παρασύρθηκαν από σχόλια, παντελώς αναληθή. Τέτοιες διχαστικές κινήσεις έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν και κατέληξαν σε απόλυτη απαξίωση.

Οι Σκηνοθέτες δεν προτάσσουν την προσωπική τους πολιτική ιδεολογία, αλλά βάζουν μπροστά τη Τέχνη τους και το σωματείο τους, που υπερασπίζεται προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα των μελών του .

Η Ε.Ε.Σ. θα είναι πάντα ανοιχτή σε κάθε δημιουργική φωνή, τόσο από το καταστατικό της όσο και από το όραμα που υποστηρίζει σε όλη τη μακρόχρονη πορεία της.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ