Buzz

«Φλεγόμενος Αχυρώνας»: Διαβάστε εδώ το διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι, όπου βασίστηκε το «Burning» του Λι Τσανγκ-ντονγκ

στα 10

Ο Νοτιοκορεάτης δημιουργός παγίδευσε ιδανικά την αίσθηση του Μουρακάμι - έστω κι αν άλλαξε όλα τ' άλλα!

«Φλεγόμενος Αχυρώνας»: Διαβάστε εδώ το διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι, όπου βασίστηκε το «Burning» του Λι Τσανγκ-ντονγκ

Το «Παιχνίδι με τη Φωτιά» («Burning») του Λι Τσανγκ-ντονγκ, έκανε την επίσημη πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών τον Μάιο κι από τότε, σιγά-σιγά, βάζει φωτιά στις προτιμήσεις των θεατών και κριτικών που βυθίζονται στο βραδυφλεγές, σαγηνευτικό μυστήριό του.

Δείτε ακόμη: Το τρέιλερ του «Burning» αποκαλύπτει μια από τις καλύτερες ταινίες του φετινού Φεστιβάλ Καννών

H ταινία (ήδη στις φιναλίστ για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ), που βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, από τη Seven Films, παρακολουθεί τον άνεργο Γιόνγκσου που θέλει να γίνει συγγραφέας. Τυχαία θα συναντήσει τη Χάεμι, ένα κορίτσι που έμενε κάποτε στη γειτονιά του. Εκείνη του ζητάει να προσέχει τη γάτα της όσο θα λείπει σε ταξίδι. Με την επιστροφή της, συστήνει στο Γιόνγκσου ένα μυστηριώδη νεαρό άντρα με το όνομα Μπεν, που γνώρισε όσο έλειπε. Ο Μπεν μιλάει στο Γιόνγκσου για τις περίεργες συνήθειες του, ο έρωτας και η εμμονή του Γιόνγκσου για τη Χάεμι μεγαλώνει και η πραγματικότητα δεν είναι πια ευδιάκριτη.

burning 607

Γράψαμε στο Flix για την ταινία: Ο Λι Τσανγκ-ντονγκ ξετυλίγει την ιστορία του με έναν ρυθμό που μπορεί να μοιάζει ράθυμος μα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, προσαρμόζοντας το ύφος της ταινίας του με τον τρόπο που ένας χαμαιλέοντας αλλάζει το χρώμα του δέρματός του. Αρχικά παρακολουθείς μια ρομαντική ιστορία, στην συνέχεια ένα φιλμ για ένα ερωτικό τρίγωνο, στη συνέχεια μια μυστηριώδη αναζήτηση και τελικά ένα ψυχολογικό θρίλερ. Μα αυτό που μένει σταθερό στην διάρκεια αυτής της αφηγηματικής και συναισθηματικής διαδρομής είναι η αβεβαιότητα στην οποία το φιλμ σε κρατά βυθισμένο μια αβεβαιότητα που αντανακλά την ανθρώπινη αδυναμία απέναντι στα βαθύτερα υπαρξιακά ερωτήματα για την ζωή, το νόημα της, το αίνιγμα που είναι και που ως το τέλος μοιάζει να παραμένει άλυτο.

Burning 607

Για την ταινία του, ο Λι Τσανγκ-ντονγκ εμπνεύστηκε από ένα διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι: για την ακρίβεια, το διήγημα περιγράφει ένα περιστατικό, γύρω από το οποίο ο Λι Τσανγκ-ντονγκ έχτισε μια ολόκληρη, πολύπλευρη ιστορία, ενώ η σκηνή του διηγήματος υπάρχει αυτούσια μέσα στο φιλμ. Το διήγημα του Μουρακάμι λέγεται «Φλεγόμενος Αχυρώνας», δημοσιεύτηκε το 1992 στον New Yorker, ενώ περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων τού Χαρούκι Μουρακάμι, «Ο Ελέφαντας Εξαφανίζεται», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κοάν. Επιλέξτε ν' αγοράσετε τη συλλογή και να τα διαβάσετε όλα, αλλά κάντε την αρχή από τον «Φλεγόμενο Αχυρώνα», που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο, εδώ, όπως δημοσιεύτηκε το 1992. Δεν θα σας χαλάσει την εμπειρία της ταινίας, αντίθετα, θα σας βάλει στο κλίμα.

Διαβάστε τη γνώμη του Flix: Το «Burning» του Λι Τσανγκ-ντονγκ, είναι ένα φιλμ μυστηρίου για την ίδια τη ζωή

Η νέα ταινία του Λι Τσανγκ-ντονγκ, «Το Παιχνίδι με τη Φωτιά», βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, από τη Seven Films. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.