Buzz

Ο Ταραντίνο απαντά στις κατηγορίες της Ούμα Θέρμαν

στα 10

Σε μία μεγάλη συνέντευξή του, ο Ταραντίνο εξηγεί τι συνέβη με το ατύχημα στο σετ του «Kill Bill», πώς αντέδρασε όταν έμαθε για τις επιθέσεις του Γουάινστιν και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος στήριξε την Ούμα Θέρμαν στο να βγει και να μιλήσει στους New York Times.

Ο Ταραντίνο απαντά στις κατηγορίες της Ούμα Θέρμαν

Μετά την αποκαλυπτική συνέντευξη της Ούμα Θέρμαν στους Νew York Times με τίτλο «Για αυτό η Ούμα Θέρμαν είναι οργισμένη», τα συμπεράσματα βάραιναν όχι μόνο τον Χάρβεϊ Γουάινστιν (και τις δύο σεξουαλικές επιθέσεις του στην ηθοποιό, όπως η ίδια τις εξιστορεί), αλλά και τον φίλο της Κουέντιν Ταραντίνο. Η Θέρμαν αποκάλυπτε ότι ο Κουέντιν είχε προσπεράσει ελαφρά τις μαρτυρίες της («Συμπεριφέρθηκε σαν να ήταν αστείο 'αχ κι αυτός ο Χάρβεϊ που προσπαθεί να ρίξει τις γυναίκες και τρώει χυλόπιτες'...»), τον έκανε παραγωγό του «Kill Bill», ενώ η ίδια ήταν εναντίον μίας τέτοιας κίνησης κι επίσης, στο σετ της ταινίας, την άφησε εκτεθειμένη σε ένα ατύχημα, γιατί «από εγωισμό επέμενε να τη βάλει να οδηγήσει η ίδια το αυτοκίνητο που το συνεργείο θεωρούσε ότι δεν ήταν ασφαλές».

Διαβάστε το κείμενο αναλυτικά εδώ: Η Ούμα Θέρμαν δεν είναι θυμωμένη με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, αλλά με τον εαυτό της και τον Ταραντίνο


To footage του ατυχήματος όπως το δημοσίευσε η Ούμα Θέρμαν για πρώτη φορά

Η συνέντευξη αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε θύελλες. Ο Ταραντίνο ρισκάρει έτσι τη ζωή των ηθοποιών του; Προστατεύει την αντροπαρέα του με τον Γουάνστιν και τους δικηγόρους της ταινίας (που του ζήτησαν να μη προμηθεύσει τα dailies του γυρίσματος/ατυχήματος στην Θέρμαν που τα ζητούσε επίμονα), με όποιο κόστος; Γυρίζει από σκηνοθετικό/αντρικό σαδισμό ο ίδιος τη σκηνή που ο Μάντσεν έπρεπε να φτύσει στο πρόσωπο την Ούμα και τυλίγει τα χέρια του και την πνίγει ο ίδιος στη σκηνή του στραγγαλισμού; Και η επί χρόνια αγάπη τους - οι δημόσιες αγκαλιές και η φιλία δεκαετιών τους; Οι τελευταίες γραμμές του κειμένου των New York Times ήταν σαν να απαντούσαν πολύ πικρά στην τελευταία ερώτηση: «Προσωπικά μου πήρε 47 χρόνια να μην μπερδεύoμαι και θεωρώ το ότι οι άντρες μου φέρονται άσχημα γιατί είναι ερωτευμένοι μαζί μου. Από κοριτσάκια μας μαθαίνουν ότι η βία και η αγάπη συνδέονται κάπως και είναι καιρός να σταματήσουμε αυτό το κλισέ...»

Uma Thurman 607

Ομως, από ό,τι φαίνεται, τα πράγματα δεν είναι έτσι - ή, τουλάχιστον, όχι έτσι ακριβώς. Η ίδια η Θέρμαν βγήκε με συμπληρωματικές δηλώσεις και είπε ότι «δεν είναι θυμωμένη με τον Ταραντίνο», με τον οποίον έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα κι έχει πάρει τις απαντήσεις της. Αντίθετα θεωρεί «ισόβια» υπεύθυνους τους παραγωγούς της ταινίας, ανάμεσά τους και τον Χάρβεϊ Γουάινστιν. Διαβάστε αναλυτικά: Η Ούμα Θέρμαν «αθωώνει» τον Κουέντιν Ταραντίνο για το διαβόητο ατύχημα του «Kill Bill»

Uma Tarantino 607 1

Και σήμερα απαντά, με μία αναλυτική, λεπτομερή, αποκλειστική στο Deadline συνέντευξη ο ίδιος ο Κουέντιν Ταραντίνο.

Eγώ ο ίδιος προμήθευσα το υλικό των γυρισμάτων στην Ούμα Ηξερα για το δημοσίευμα πολύ καιρό πριν. Το συζητούσαμε με την Ούμα. Ηθελε η ίδια να κλείσει έναν επώδυνο κύκλο με αυτό που είχε συμβεί στο γύρισμα, έστω μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Ηθελε διαύγεια. Και ήμουν χαρούμενος να τη βοηθήσω να τη βρει. Επρεπε να βρω τα dailies από 15 χρόνια πίσω. Μπήκαμε στις αποθήκες και ψάχναμε, κατεβάσαμε κάτω κιβώτια και κούτες. Η Σάνον Μακιντος το βρήκε. Δεν μπορούσαν το πιστέψω - είχα απελπιστεί ότι δε θα το βρίσκαμε. Και το υλικό ήταν ξεκάθαρο - έδειχνε τι συνέβη στη σύγκρουση και τι μετά από τη σύγκρουση. Ημουν πολύ χαρούμενος να το παραδώσω στην Ούμα.

Ποτέ δεν μπήκα ουρλιάζοντας στο καμαρίνι της Ηταν η τελευταία σκηνή γυρίσματος αυτή η σκηνή οδήγησης. Ακουσα ότι η Ούμα δε θέλει να την κάνει. Είμαι σίγουρος ότι σήκωσα τα φρύδια μου ειρωνικά, πιστεύοντας ότι φοβάται παράλογα. Δεν ήθελε να κάνει το «κασκαντεριλίκι». Μα δεν ήταν κασκαντερίκι ήταν απλή οδήγηση, πίστεψα και ίσως λάθος μου. Φυσικά και δεν ούρλιαξα ή την πίεσα ή της φώναξα. Οποιος ξέρει την Ούμα, κι εγώ την ήξερα πια πολλά χρόνια, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι ο τρόπος να την πείσεις να κάνει κάτι. Της εξήγησα ότι είναι ένα απλό γύρισμα, ότι ο δρόμος είναι μία ευθεία, δεν έχε στροφές, τίποτα δεν μπορεί να πάει λάθος. Κι εκείνη δέχθηκε να το κάνει.

Με πίστεψε. Με εμπιστεύτηκε Δε θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου που έσπασα αυτή την εμπιστοσύνη με την ηθοποιό μου. Ομως είχα κάνει όλα τα βήματα. Είχα οδηγήσει ο ίδιος το δρόμο, είχα διαπιστώσει ότι ήταν μια ευθεία. Τελευταία στιγμή, ο διευθυντής φωτογραφίας προτείνει να τον κάνουμε ανάποδα γιατί θα έχουμε καλύτερο φως. Εδωσα το ΟΚ γιατί «ένας ευθύς δρόμος είναι ένας ευθύς δρόμος κι ανάποδα» - σωστά; Λάθος. Δεν ξέρω τι συνέβη. Ηταν απαίσιο να βλέπω στο μόνιτορ την ηθοποιό μου να χάνει τον έλεγχο στο τιμόνι. Ηταν φριχτό να τη βλέπω να τρακάρει. Επρεπε να είχα οδηγήσει το δρόμο κι ανάποδα. Ηταν ένα τραγικό μου λάθος. Είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που νιώθω στην καριέρα μου και στη ζωή μου - για χιλιάδες λόγους. Επηρέασε τη σχέση μου με την Ούμα για χρόνια. Ο κύκλος της εμπιστοσύνης είχε σπάσει.

Uma Tarantino 607

Κανείς δεν ήρθε σε μένα να πει ότι το αμάξι έχει πρόβλημα Πρώτη φορά το ακούω αυτό τώρα. Αν υπήρξε τεχνικός που έκρινε ότι η μετατροπή του αυτοκινήτου το έκανε επικίνδυνο, γιατί δεν ήρθε σε μένα, γιατί δεν πήγε στους παραγωγούς;

Στο σημείο που διαφωνούμε: δεν πιστεύω ότι ο Χάρβεϊ είχε παραγγείλει το ατύχημα Πιστεύω ότι η Ούμα παρεξήγησε κάτι (και δεν το κατάλαβε ούτε η ίδια μέχρι που είδε τυπωμένο το άρθρο στους New York Times). Πίστεψε ότι κι εγώ βοήθησα στο να καλύψω τι συνέβη στο ατύχημα, γιατί βοηθούσα τον Χάρβεϊ στην ευρύτερη συγκάλυψη. Η Ούμα πιστεύει ότι το αυτοκίνητο είχε "πειραχτεί" μετά από παραγγελία του Χάρβεϊ Γουάνστιν και εκτέλεση των Μπένετ Γουόλς και Λόρενς Μπέντερ (σ.σ. τους οποίους ονομάζει στην επεξήγησή της και στις συμπληρωματικές δηλώσεις της χθες). Το δικό μου μυαλό δεν είχε πάει ποτέ εκεί. Δεν γνώριζα τίποτα τέτοιο. Δεν μου το είπε ποτέ ούτε τότε, ως υποψία. Για μένα όλες οι προφυλάξεις των παραγωγών (να μην πάρει στα χέρια της το υλικό) ήταν θέμα της ασφαλιστικής αποζημείωσης. Οι σκηνοθέτες δεν ασχολούμαστε με τις ασφαλιστικές. Οι παραγωγοί τα φροντίζουν αυτά. Οπότε, απλώς, δεν ανακατεύτηκα.

Διαβάστε κι αυτό: «Ηξερα»: Ο Κουέντιν Ταραντίνο μιλάει για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν και την ένοχη δική του σιωπή

Uma Tarantino Weinstein 607

Στη σεξουαλική παρενόχληση πίστεψα την Ούμα, όχι τον Χάρβεϊ Πρώτα από όλα είχε έρθει η Μίρα (Σορβίνο) και μου είχε πει τι είχε υποστεί από τον Χάρβεϊ. Σοκαρίστηκα, αλλά πίστεψα ότι όλα αυτά έγιναν γιατί ο Χάρβεϊ την καψουρεύτηκε και της την έπεσε άσχημα. Γιατί ο ίδιος είχε μία παραμορφωμένη εικόνα της σεξουαλικότητάς του. Ενιωσα πανικό για την ίδια και, για να είμαι ειλικρινής, θλίψη για εκείνον. Αλλά σίγασα την ιστορία μέσα μου γιατί πίστεψα ότι ήταν λόγω της καψουριάς του. Μετά ήρθε η Ούμα και μου είπε ότι επιχείρησε τα ίδια με εκείνην. Εκεί κατάλαβα ότι υπήρχε ένα μοτίβο στον τρόπο που ο Χάρβεϊ προσεγγίζει και πιέζει τις γυναίκες. Πήγα και τον βρήκα. Τον αντιμετώπισα. Τον έβαλα να απολογηθεί στην Ούμα. Προσπάθησε να μου πει ότι "δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα", αλλά δεν τον πίστεψα. Ηξερα ότι η Ούμα δε θα έλεγε ψέματα. Του ξεκαθάρισα: ή θα απολογηθεί στην Ούμα ή δε θα γυρίσουμε μαζί το «Kill Bill». Και το έκανε.

Παλεύω με τη συνείδησή μου: γιατί δεν είδα την μεγάλη εικόνα Ημουν κι εγώ συνένοχος που ο Χάρβεϊ συνέχισε να κάνει όλα αυτά στις γυναίκες, όλα αυτά τα χρόνια; Ω Θεέ μου. Παλεύω να καταλάβω. Τι σκεφτόμουν; Πώς το αποδέχθηκα; Το 1999 μία τέτοια αφήγηση δεν ακουγόταν το ίδιο με τώρα; Είχαμε την 60ς "Mad Men" εικόνα των διευθυντών που κυνηγούν τις γραμματέες γύρω από τα γραφεία - λες και ήταν ποτέ και αυτό ΟΚ; Είναι η εποχή που κοιτάω πολύ τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Τι έκανα τότε; Τι σκεφτόμουν τότε; Πώς αισθάνθηκα τότε; Θυμάμαι ότι ήμουν σοκαρισμένος και αηδιασμένος με όσα μου αφηγήθηκε η Μίρα. Και η μεγάλη ερώτηση είναι: πότε μου πέρασε το σοκ;

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο site του Deadline

Διαβάστε περισσότερα: