Buzz

Οι Αμερικανοί ντρέπονται να διαφημίσουν το «Pride» ως gay ταινία

στα 10

Θα έλεγε κανείς ότι είναι ξεπερασμένη συμπεριφορά, αλλά μόλις τώρα, στην προώθηση του «Pride» στην Αμερική, το γεγονός ότι η ταινία παρακολουθεί gay ακτιβιστές… ξεχάστηκε!

Οι Αμερικανοί ντρέπονται να διαφημίσουν το «Pride» ως gay ταινία

«Μια ομάδα Λονδρέζων gay και λεσβιών ακτιβιστών»: αυτοί είναι οι ήρωες του «Pride» του Μάθιου Γουόρκας, κατά την επίσημη σύνοψη της ταινίας και για ολόκληρο τον κόσμο πλην… Αμερικής. Το «Pride», που έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών, κέρδισε το Queer Palm και βρίσκεται, τώρα, υποψήφιο για BAFTA και για Χρυσή Σφαίρα, κυκλοφόρησε στην Αμερική σε DVD, αλλάζοντας τη «διαφορετικότητα» με κάτι αρκετά… διαφορετικό!

Διαβάστε ακόμη:

Η σύνοψη του αμερικανικού DVD, που κυκλοφόρησε από τη Sony, που μπορείτε να διαβάσετε αυτούσια παρακάτω, παραλείπει ένα μάλλον σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης: Το καλοκαίρι του 1984, λέει, που η Μεγάλη Βρετανία κατακλύζεται από απεργίες, το κίνημα σ’ ένα μικρό χωριό της Ουαλίας φέρνει απρόσμενους επισκέπτες, μια ομάδα ακτιβιστών από το Λονδίνο, που αποφασίζουν να συγκεντρώσουν χρήματα για τις οικογένειες των απεργών και θέλουν ν’ αποδώσουν τη συνεισφορά τους από κοντά. Το ότι οι ακτιβιστές αυτοί, πράγμα που αποτελεί την καρδιά και το όλο νόημα του «Pride», είναι gays και λεσβίες, απλώς έχει εξαφανιστεί. Και, ναι, το νόημα της σύνοψης αλλάζει, όπως κι αν ένας νέος πήγαινε στον πατέρα του και του έλεγε, «Μπαμπά, είμαι από το Λονδίνο», ο μπαμπάς δε θα καταλάβαινε ακριβώς τι προσπαθεί να του πει ο γιος του.

Με τον ίδιο τρόπο, στο εικαστικό της ταινίας, το πανό που κρατούν οι ακτιβιστές, που γράφει «Οι λεσβίες και οι gays υποστηρίζουν τους ανθρακωρύχους», έχει διακριτικά σβηστεί στο photoshop για ν’ αντικατασταθεί από γαλανό ουρανό. Κάτι μας λέει ότι η αμερικανική καμπάνια του «Pride» θα ξαναλλάξει οσονούπω, γιατί όχι μόνο σωματεία και ενώσεις, αλλά και απλοί θεατές εκφράζουν δυνατά την αποδοκιμασία τους. Ωστόσο, δείτε την καμπάνια παρακάτω, για να θυμόμαστε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο pride ακόμα και σήμερα.

Στη Μεγάλη Βρετανία κι ολόκληρο τον κόσμο:

pride 607

pride 607

Στην Αμερική:

pride 607

Διαβάστε ακόμη:

Tags: pride