Buzz

Πίσω από το Hollywood Sign

στα 10

Σε μια σειρά από φωτογραφίες που κυριολεκτούν στον τίτλο τους, αλλά αποκτούν και μια γοητευτικά μεταφορική αξία, ο Τεντ ΒανΚλιβ κοιτάζει την πίσω πλευρά ενός συμβόλου της αμερικάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Πίσω από το Hollywood Sign

Τοποθετημένο το 1923 σαν διαφήμιση μιας σειράς από καινούριες κατοικίες πάνω από τους λόφους του Χόλιγουντ, το σήμα έγραφε αρχικά «Hollywoodland». Επρόκειτο να μείνει αναρτημένο δεκαοχτώ μήνες, όμως γρήγορα μεταμορφώθηκε σε κάτι πολύ πιο σημαντικό από μια διαφήμιση, σε ένα αληθινό σύμβολο της πόλης, της βιομηχανίας και των ονείρων που έρχονται για να ανθίσουν ή να πεθάνουν εκεί.

Στην διάρκεια των χρόνων, έγινε μύθος αληθινό σήμα κατατεθέν του ίδιου του Χόλιγουντ, κάτι περισσότερο από ένα αρχιτεκτόνημα, ή τουριστικό αξιοθέατο, μια ιδέα φτιαγμένη από σκαλωσιές και μέταλλο.

Ο φωτογράφος Τεντ ΒανΚλιβ όπως κάθε κάτοικος του Λος Αντζελες μοιάζει παθιασμένος με αυτό. Στην σειρά φωτογραφιών του «Behind the Hollywood Sign» το απαθανατίζει από απρόβλεπτες οπτικές γωνίες, φωτογραφίζει τη λιγότερο φωτογενή πλευρά του, τις σκαλωσιές που το στηρίζουν, τις κάμερες που το προφυλάσσουν από βανδαλισμούς.

Οι εικόνες που προκύπτουν είναι γοητευτικές και αναμφίβολα μελαγχολικές. Μια ματιά στην πίσω πλευρά ενός συμβόλου, που σε κάνει να σκέφτεσαι όχι τόσο το μέγεθος και τη λάμψη, όχι την δόξα και το μεγαλείο μιας πόλης σαν το Χόλιγουντ, όσο τις ιστορίες που το έχτισαν, τα υλικά από τα οποία φτιάχνεται ένας μύθος.

Κι αυτά όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι, δεν είναι πάντα λαμπερά ή χαρούμενα...