Buzz

Από την Πεντάμορφη στη Ζαν Μορό, οι εμβληματικές στιγμές του Πιερ Καρντέν στο σινεμά

στα 10

Ξεκινώντας στο πλευρό του Ζαν Κοκτό και χτίζοντας μια σχέση ζωής με την Ζαν Μορό, ο Πιερ Καρντέν εργάστηκε λίγο στο σινεμά, αλλά άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του όπως ακριβώς έκανε και στον κόσμο της μόδας.

Από την Πεντάμορφη στη Ζαν Μορό, οι εμβληματικές στιγμές του Πιερ Καρντέν στο σινεμά
Με την Ζαν Μορό στη Vogue το 1965

Μπορεί το όνομα του Πιερ Καρντέν να μην αναφέρεται στα credits της «Πεντάμορφης και του Τέρατος» του Ζαν Κοκτό, όμως ο νεαρός σχεδιαστής βρισκόταν ακριβώς στο σημείο που έπρεπε τη στιγμή που έπρεπε, έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο της μόδας, να τολμήσει το pret-a-porter και να κατηγορηθεί γι' αυτό, να οραματιστεί τον κόσμο του αύριο και να φέρει το διάστημα στα 60s, χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ τον ακαταμάχητο συνδυασμό ανάμεσα στο μοντερνισμό και την ομορφιά.

Παρακάτω, μερικές από τις πιο ξεχωριστές κινηματογραφικές στιγμές του μεγάλου σχεδιαστή που πέθανε σε ηλικία 98 ετών την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020.

la Belle et la Bete 607

Η Πεντάμορφη και το Τέρας (La Belle et la Bête) του Ζαν Κοκτό (1946)

Ο Πιερ Καρντέν, στα 17 του χρόνια και ήδη μέλος του Οίκου Πακίν με επικεφαλής τον Αντόνιο Καστίλο κλήθηκε να βοηθήσει στα κοστούμια της ταινίας που σχεδιάσαν ο Ζαν Κοκτό μαζί με τον Κριστιάν Μπεράρ και τον Μισέλ Εσκοφιέ, το όνομά του δεν συμπεριλαμβάνεται στους τίτλους της ταινίας, μπορείς να αντιληφθείς το άγγιγμα του σε κάθε μια αριστουργηματικά κλωστή της γκαρνταρόμπας μιας από τις πιο όμορφες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.

couturire

Le Couturier de ces Dames του Ζαν Μπουαγιέ (1956)

Ιδανική επίσημη αρχή για τον Πιερ Καρντέν που ντύνει τον Φερναντέλ και τις γυναίκες του στην ιστορία ενός μόδιστρου που σώζει από χρεοκοπία ένα μεγάλο γαλλικό οίκο μόδας.

la princesse de cleves

La Princesse de Clèves του Ζαν Ντελανουά (1961)

Ο Πιερ Καρντέν σχεδιάζει μαζί με τον θρυλικό Μαρσέλ Εσκοφιέ για τη διασκευή που έκανε ο Ζαν Κοκτό στο μυθιστόρημα της Μαντάμ ντε λα Φαγιέτ και σκηνοθέτησε ο Ζαν Ντελανουά με πρωταγωνιστές τη Μαρίνα Βλαντί, τον Ζαν Μαρέ και τον Ζαν-Φρανσουά Πορόν.

εωα

εωα

Eva του Τζόζεφ Λόουζι (1962)

Ο Πιερ Καρντέν ντύνει τοτάλ την Ζαν Μορό, ξεκινώντας μαζί της μια σχέση που θα μετρήσει κινηματογραφικές στιγμές και στιγμές έξω από το κινηματογραφικό πλατό. Στη φωτογραφία επάνω το φόρεμα που δώρισε η Ζαν Μορό στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας.

Baie des Anges

La Baie des Anges του Ζακ Ντεμί (1963)

Υπεύθυνος μόνο για τα φορέματα και την γκαρνταρόμπα της Ζαν Μορό, ο Πιερ Καρντέν αποθεώνει τη μούσα του και μαζί την εμβληματική της παρουσία στην ταινία του Ζαν Ντεμί. Ο,τι φοράει (από το λευκό ταγιέρ μέχρι τα βραδινά φορέματα στο καζίνο) είναι φτιαγμένο με τη στόφα του κλασικού.

the vips

The V.I.P.s του Αντονι Ασκουιθ (1963)

O Πιερ Καρντέν δεν αναφέρεται και πάλι στους τίτλους, αλλά οτιδήποτε φοράει η Ελίζαμπεθ Τέιλορ φέρει το αποτύπωμά του. Ο Λουί Ζουρντάν επίσης που πρωταγωνιστεί υπήρξε μοντέλο του Πιερ Καρντέν στο ξεκίνημα της καριέρας του. Ρούχα για V.I.P.s.

banana peel

Peau de Banane του Μαρσέλ Οφίλς (1963)

Ο Πιερ Καρντέν ντύνει ξανά την Ζαν Μορό στη ρομαντική περιπέτεια του Μαρσέλ Οφίλς. Στο πλευρό της, κομψός κι αυτός, ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό

mata hari

Mata Hari, agent H21 του Ζαν-Λουί Ρισάρ (1964)

Ακόμη μια συνεργασία με την Ζαν Μορό για την εξτραβαγκάντζα που έτσι κι αλλιώς θα έβρισκε κανείς στην γκαρνταρόμπα της Μάτα Χάρι.

Viva Maria! 607

Viva Maria! του Λουί Μαλ (1965)

Ντύνοντας δύο θρύλους του γαλλικού σινεμά, με επιρροές από το Μεξικό και τα εμβληματικά κόκκινα φορέμα - επανάσταση από μόνα τους πάνω στο κορμί της Μπριζίτ Μπαρντό και της Ζαν Μορό.

Le Plus

Le plus vieux métier du monde (1967)

Ο Πιερ Καρντέν ντύνει και πάλι αποκλειστικά την Ζαν Μορό στο σπονδυλωτό φιλμ των Κλοντ-Οτάν-Λαρά, Μάουρο Μπολονίνι, Φιλίπ ντε Μπροκά, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Φράνκο Ιντοβίνα, Μισέλ Φλεγκάρ

Two Weeks in September 607

Two Weeks in September του Σερζ Μπουργινιόν (1967)

O Πιερ Καρντέν αφήνει στην αιωνιότητα ένα από τα ωραιότερα νυφικά του σινεμά. Το φοράει η Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία του Σερζ Μπουργινιόν.

la mariee

Η Νύφη Φορούσε Μαύρα του Φρανσουά Τριφό (1968)

Ακόμη μια νύφη, αυτή τη φορά για τη Ζαν Μορό και τον Φρανσουά Τριφό.

dandy

A Dandy in Aspic του Αντονι Μαν (1968)

Δανδήδες από μαγικό χέρι ο Λόρενς Χάρβεϊ και η Μία Φάροου για την ταινία του Αντονι Μαν.

The Immortal `story

The Immortal Story του Ορσον Γουέλς (1968)

Ο Πιερ Καρντέν ντύνει τη Ζαν Μορό για τη διασκευή του Γουέλς στο διήγημα της Κάρεν Μπλίξεν.

avengers

The Αvengers (1968-1969)

Βασιλιάς του space age fashion 60s, o Πιερ Καρντέν εργάστηκε στο τμήμα κοστουμιών για τους τηλεοπτικούς «Avengers», για 29 επεισόδια το 1968 και το 1969.


Δείτε εδώ το τρέιλερ του «La Baie des Anges» του Ζακ Ντεμί με τη Ζαν Μορό: