Buzz

Πέθανε ο Νίκος Μαμαγκάκης

στα 10

Σε ηλικία 84 ετών πέθανε ένας από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες, που εκτός των άλλων είχε δουλέψει εκτεταμένα και για τον κινηματογράφο.

Πέθανε ο Νίκος Μαμαγκάκης

Γεννημένος στο Ρέθυμνο το 1929, ξεκίνησε τις σπουδές του από το Ωδείο Αθηνών και εν συνεχεία από το 1957 στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Μονάχου.

Ξεκίνησε να συνθέτει στο τέλος της δεκαετίας του 50 συνδυάζοντας παραδοσιακά μουσικά στοιχεία, δομές από την κλασσική μουσική και ηλεκτρονικούς ήχους.

Η παραγωγικότητά του, η έλλειψη στεγανών και προκαταλήψεων για την μουσική, τον έκαναν να πειραματιστεί με την φόρμα και τα είδη καθώς και να δουλέψει σε κάθε πεδίο της μουσικής δημιουργίας.

Συνέθεσε μουσική δωματίου, όπερες, ηλεκτρονική μουσική, μουσικούς κύκλους, «ποπ» τραγούδια, δούλεψε στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Η πρώτη του δουλεία ως συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής για την ταινία του Γιώργου Σαρρή «Μονεμβασιά», πήρε το βραβείο μουσικής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1964.

Στην πορεία έγραψε μουσική για δεκάδες ταινίες από την «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου μέχρι την «Θηλυκή Εταιρία» του Νίκου Περάκη με τον οποίον συνεργάστηκε σε όλες σχεδόν τις ταινίες του, όπως και με τον Ντίνο Δημόπουλο για πολλές από τις ταινίες του οποίου έγραψε επίσης την μουσική. Στην διάρκεια της καριέρας του συνργάστηκε επίσης με σκηνοθέτες όπως τον Νίκο Κούνδουρο, τον Ροβήρο Μανθούλη, τον Δημήτρη Γιατζουτζάκη.

Παράλληλα δούλεψε εκτεταμένα στο γερμανικό σινεμά και την τηλεόραση με κορυφαία στιγμή του, πέραν πάσης αμφιβολίας την μουσική που έγραψε για την τηλεοπτική σειρά «Heimat» ένα από τα σπουδαιότερα έργα που γυρίστηκαν ποτέ για την μικρή οθόνη και η οποία απαίτησε περισσότερες από είκοσι ώρες μουσικής.