Φεστιβάλ / Βραβεία

People's Choice Award: Ψηφίστε την αγαπημένη σας ευρωπαϊκή ταινία για το 2018

στα 10

Οπως κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου καλεί όλους να ψηφίσουν την ταινία που θα κερδίσει το People's Choice Award του 2018.

Flix Team
People's Choice Award: Ψηφίστε την αγαπημένη σας ευρωπαϊκή ταινία για το 2018

Από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, μπορείτε να ψηφίζετε την αγαπημένη σας ταινία εδώ, μέσα από μια επιλογή 9 ταινιών που διασχίζουν όλη τη διαδρομή από τον Λικ Μπεσόν στον Τίμοθι Σαλαμέ.

Ταυτόχρονα με τη ψήφο σας, μπαίνετε στην κλήρωση για ένα ταξίδι στην τελετή απονομής των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας που φέτος θα απονεμηθούν στη Σεβίλλη της Ισπανίας στις 15 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: 49 ταινίες στο δρόμο για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία του 2018

Οι υποψήφιες ταινίες για φέτος είναι οι παρακάτω. Ο τίτλος του κάθε υποψήφιου τίτλου σας οδηγεί στη σελίδα της ταινίας όπου μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες και να ψηφίσετε.

Borg vs. MacEnroe

Borg / McEnroe: Ολα για τη Δόξα του Γιάνους Μετζ

Ο βραβευμένος στις Κάννες, για το ντοκιμαντέρ «Armadillo» του 2010, Δανός Γιάνους Μετς, μεταφράζει σε γουέστερν - από την προετοιμασία και την προοδευτική αύξηση της έντασης, ως την τελική αναμέτρηση - τον διάσημο αγώνα τένις του Μπιορν Μποργκ και του Τζον ΜακΕνρό στο Γουίμπλντον το 1980, αν όχι με ιδιαίτερο βάθος στο ψυχογράφημα της σχέσης των δυο ηρώων, σίγουρα με ενθουσιασμό, υπέροχες πρωταγωνιστικές ερμηνείες και στιλ στο... σερβίς. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Borg / McEnroe: Ολα για τη Δόξα».

C'est la vie 607

Ετσι Είναι η Ζωή (C'est la Vie!) των Ολιβιέ Νακάς, Ερίκ Τολεντανό

O Μαξ ασχολείται με την τροφοδοσία εδώ και 30 χρόνια. Εχει οργανώσει εκατοντάδες πάρτι στη ζωή του. Σήμερα, έχει αναλάβει έναν πανέμορφο γάμο, ακόμη έναν, σε ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα, μεταξύ του Πιέρ και της Ελένα. Ως συνήθως, ο Μαξ έχει συντονίσει τα πάντα: έχει προσλάβει μία στρατιά σερβιτόρων και σεφ, έχει προτείνει φωτογράφο στο ζευγάρι, έχει κλείσει την ορχήστρα, έχει κανονίσει τον ανθοστολισμό. Με λίγα λόγια, υπάρχουν όλα τα συστατικά για να είναι επιτυχημένο το μυστήριο… Σύντομα, όμως, οι ισορροπίες θα διαταραχθούν, και κάθε στιγμή ευτυχίας, θα μετατραπεί σε χαοτική καταστροφή. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Ετσι Ειναι η Ζωή».

Call Me by Your Name 607

Να Με Φωνάζεις Με Τ' Ονομά Σου (Call me by your Name) του Λούκα Γκουαντανίνο

Στο κέντρο της ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο που χάρισε το Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου στον Τζέιμς Αϊβορι βρίσκεται ο Ελιο κι ο Ολιβερ, ο πρώτος ο 17χρονος γοητευτικός πανέξυπνος, ικανός, διαβασμένος ταλαντούχος γιος του του καθηγητή Πέρλμαν που περνά τις μέρες του διαβάζοντας και παίζοντας μουσική και φλερτάροντας με τα κορίτσια. Ο δεύτερος ένας 25χρονος τελειόφοιτος που έρχεται να βοηθήσει τον πατέρα του Ελιο για το καλοκαίρι, ένας εκ πρώτης όψεως γεμάτος αυτοπεποίθηση νεαρός Αμερικάνος, με γυμνασμένο σώμα κι ακόμη πιο γυμνασμένο πνεύμα. Οι σχέση των δυο τους, θα χτιστεί γύρω από τα καλοκαιρινά τραπέζια, από τις βόλτες με τα ποδήλατα στην πόλη, από τις βουτιές στην στέρνα ή την λίμνη και, στο ίδιο μπάνιο που μοιράζονται τα διπλανά δωματιά τους. Μια σχέση που δείχνει περίπλοκη, αφού οι δύο τους μοιάζουν να έλκονται από μια αδιόρατη βαθιά δύναμη και την ίδια στιγμή να κοντράρονται σε έναν εγωιστικό ανταγωνισμό. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Να Με Φωνάζεις Με τ' Ονομά σου».

Dunkirk 607

Δουνκέρκη (Dunkirk) του Κρίστοφερ Νόλαν

Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν ξεκινά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες των Βρετανών και των Συμμάχων είναι περικυκλωμένοι από δυνάμεις του εχθρού. Παγιδευμένοι στην παραλία, με τις πλάτες τους στην θάλασσα έρχονται αντιμέτωποι με μια ανέφικτη κατάσταση, καθώς ο εχθρός πλησιάζει. Η ιστορία ξεδιπλώνεται στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα. Αεροπλάνα spitfires της RAF (Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας) έρχονται αντιμέτωπα με τον εχθρό πάνω από το Κανάλι προσπαθώντας να προστατεύσουν τους ανυπεράσπιστους άνδρες στην στεριά. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες μικρές βάρκες επανδρωμένες με απλούς πολίτες και στρατιώτες κάνουν μια απέλπιδα προσπάθεια, με κίνδυνο της ζωής τους, σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, προσπαθώντας να σώσουν έστω και ένα μέρος του στρατού τους. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για τη «Δουνκέρκη».

Darkest Hour 607

Η Πιο Σκοτεινή Ωρα (Darkest Hour) του Τζο Ράιτ

Η ταινία αφηγείται τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του Τσόρτσιλ, όταν οι Ναζί είχαν αρχίσει να καταλαμβάνουν την Ευρώπη και ο ίδιος έπρεπε, έχοντας όχι μόνο την απειλή της εισβολής των δυνάμεων του Χίτλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και 300.000 στρατιώτες εγκλωβισμένους στη Δουνκέρκη, να αποφασίσει αν θα συνθηκολογήσει μαζί τους, στην πιο σκοτεινή στιγμή της δικής του αλλά και της ιστορίας της χώρας του ή αν θα τους αντιμετωπίσει στο πεδίο της μάχης. Παρά τον εσωτερικό πόλεμο που δέχεται από το κόμμα του και τον σκεπτικισμό του Βασιλιά, ο Τσόρτσιλ, με την αρωγή της επί 31 χρόνια συζύγου του, αποφασίζει να πολεμήσει για τα ιδανικά, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας του και οι λόγοι που συνέταξε με σκοπό να ανυψώσει το ηθικό των Βρετανών, έξοχο δείγμα της ρητορικής του δεινότητας, έχουν μείνει στην Ιστορία. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για τo «Η Πιο Σκοτεινή Ωρα».

In the Fade 607

Μαζί ή Τίποτα (In the Fade) του Φατίχ Ακίν

Τίποτα δεν σταματά την Κάτια, τη 35χρονη Γερμανίδα που πανρεύεται τον τουρκικής καταγωγής Νούρι, ακόμα και μέσα στη φυλακή. Εκείνος, πρώην έμπορος ουσιών αλλά τώρα αποφασισμένος να αλλάξει τη ζωή του, εκείνη φοιτήτρια ανθρωπολογίας που αψηφά την επικριτική της μητέρα, δεν ανταλλάζουν βέρες αλλά χαράζουν στα δάχτυλά τους τατουάζ - σύμβολα της δικής τους αιώνιας αγάπης και δέσμευσης. Εξι χρόνια μετά τους συναντάμε στη γειτονιά τους στο Kρόιτσμπεργκ - εκείνος δουλεύει στο φορολογικό γραφείο που έχει στήσει για να βοηθά τους Τούρκους μετανάστες, εκείνη φέρνει τον εξάχρονο γιο τους για να περάσει την μέρα με τον μπαμπά του. Μόνο που δε θα είναι μία συνηθισμένη μέρα για την οικογένειά τους. Μία βόμβα εκρήγνυται ακριβώς μπροστά από το γραφείο του Νούρι και η Κάτια χάνει τον σύντροφό της, το παιδί της και τη γη κάτω από τα πόδια της μέσα σε μια στιγμή. Η πραγματική όμως τραγωδία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Γιατί το ωστικό κύμα που προκαλεί αυτή η έκρηξη έχει να κάνει με πολλά περισσότερα. Ποιος ευθύνεται; Γείτονες, media, φίλοι αλλά και οι ίδιοι οι γονείς τεντώνουν το δάχτυλο στο παρελθόν του Νούρι. Η αστυνομία ψάχνει ενόχους σε γνωστά ρατσιστικά μονοπάτια (ακόμα και το σκίτσο μιας γυναίκας που περιγράφει η Κάτια μεταφράζεται σε «ανατολικοευρωπαία»). Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμα πιο ζοφερή: το χτύπημα ήταν εθνικιστικό, οι ένοχοι είναι Γερμανοί, και το νεοναζιστικό φασιστικό ρεύμα που δε δέχεται οποιαδήποτε διαφορετικότητα να συνυπάρχει, ηχηρά παρόν. Θα μπορέσει να επέλθει μία λύση μέσα από το δημοκρατικό δικαστικό σύστημα; Ή η αυτοδικία είναι ο μόνος δρόμος; Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Μαζί η Τίποτα».

The Death of Stalin 607

Ο Θάνατος του Στάλιν (The Death of Stalin) του Αρμάντο Ιανούτσι

Βασισμένος στο ομώνυμο κόμικ των Γάλλων Φαμπιάν Νουρί και Τιερί Ρομπέν, ο «Θάνατος του Στάλιν» ξετυλίγει τον απεγνωσμένο αγώνα δρόμου ανάμεσα στους υποψήφιους διαδόχους και τους συνεργάτες του Ιωσήφ Στάλιν για το πού θα τους βρει η επόμενη μέρα μετά την απώλεια του Γενικού Γραμματέα της ΕΣΣΔ, τη νύχτα της 5ης Μαρτίου του 1953, έπειτα από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το αρχικό σοκ για τον θάνατο του πιο ισχυρού ανθρώπου της χώρας διαδέχεται η ανακούφιση για το πιθανό τέλος του απάνθρωπου κλίματος τρόμου που ο Στάλιν είχε καλλιεργήσει εξοντώνοντας όποιον τολμούσε να τον αμφισβητήσει, και στη συνέχεια η αγωνία για το σε ποια χέρια θα καταλήξει η ηγεσία και το τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις ανίερες συμμαχίες και αντιπαλότητές του περίγυρού του. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Ο Θάνατος του Στάλιν».

Valerian 607

Ο Βαλέριαν και η Πόλη με τους Χίλιους Πλανήτες (Valerian and the City of a Thousand Planets) του Λικ Μπεσόν

Στον 28ο αιώνα, ο Βαλέριαν και η Λόρελιν είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της τάξης στις περιοχές που κατοικούνται από ανθρώπινα όντα. Ακολουθώντας τις εντολές του Κυβερνήτη, οι δύο νέοι ξεκινούν για μία αποστολή στην εκπληκτική πόλη Αλφα – μία αναπτυσσόμενη Μητρόπολη, όπου οι φυλές από ολόκληρο το σύμπαν μοιράζονται γνώσεις, ευφυΐα και πολιτισμούς. Υπάρχει ένα μυστήριο στο κέντρο της Αλφα, μία σκοτεινή δύναμη, η οποία απειλεί την ειρηνική συμβίωση της Πόλης των Χιλίων Πλανητών, και ο Βαλέριαν με τη Λόρελιν πρέπει να αγωνιστούν προκειμένου να εντοπίσουν την απειλή και να προστατεύσουν, όχι μόνο την Άλφα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Θα καταφέρουν, άραγε, να διατηρήσουν την ειρήνη στους πλανήτες και να διαχειριστούν τη μεταξύ τους σχέση; Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Ο Βαλέριαν και η Πόλη με τους Χίλιους Πλανήτες».

Victoria and Abdul 607

Βικτώρια & Αμπντούλ (Victoria & Abdul) του Στίβεν Φρίαρς

Ο Στίβεν Φρίαρς επιστρέφει για να διασκευάσει το ομώνυμο βιβλίο της Σραμπάνι Μπάσου και να αφηγηθεί την σχέση ανάμεσα στη βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας και τον Ινδό υπηρέτη της, Αμπντούλ Καρίμ, μια φιλία που ανατάραξε τις ισορροπίες στην βρετανική αριστοκρατία και οι λεπτομέρειες της οποίας παρέμειναν κρυφές για δεκαετίες, μέχρι την ανακάλυψη από την συγγραφέα των προσωπικών ημερολογίων του Καρίμ το 2010. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Βικτώρια & Αμπντούλ».

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία και το People's Choice Award στο επίσημο site της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.