Ετσι Είναι η Ζωή

C'est la Vie!

των Ολιβιέ Νακάς, Ερίκ Τολεντανό

ΚΡΙΤΙΚΗ 02 JUL 2018

4 στα 10

Οι δημιουργοί των «Αθικτων» οργανώνουν τη μεγαλύτερη γιορτή που πήγε ποτέ τόσο στραβά!

O Μαξ ασχολείται με την τροφοδοσία εδώ και 30 χρόνια. Εχει οργανώσει εκατοντάδες πάρτι στη ζωή του. Σήμερα, έχει αναλάβει έναν πανέμορφο γάμο, ακόμη έναν, σε ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα, μεταξύ του Πιέρ και της Ελένα. Ως συνήθως, ο Μαξ έχει συντονίσει τα πάντα: έχει προσλάβει μία στρατιά σερβιτόρων και σεφ, έχει προτείνει φωτογράφο στο ζευγάρι, έχει κλείσει την ορχήστρα, έχει κανονίσει τον ανθοστολισμό. Με λίγα λόγια, υπάρχουν όλα τα συστατικά για να είναι επιτυχημένο το μυστήριο… Σύντομα, όμως, οι ισορροπίες θα διαταραχθούν, και κάθε στιγμή ευτυχίας, θα μετατραπεί σε χαοτική καταστροφή.

Ελάχιστα πράγματα βάζουν το ανθρώπινο μυαλό το συναίσθημα και την ψυχολογία σε τόση πίεση όση η προετοιμασία ενός γάμου και ίσως ειδικά του πάρτι που θα ακολουθήσει. Η καταπιεστική ανάγκη να «είναι όλα τέλεια» και το γλέντι «να μείνει αξέχαστο», βγάζει συχνά τον χειρότερο εαυτό των ανθρώπων στην επιφάνεια. Κι όπως κάθε τι στην ζωή που έχει την πιθανότητα να πάει πολύ στραβά, κρύβει μέσα του τον σπόρο της κωμωδίας.

Με αφορμή αυτό ακριβώς, το πάρτι ενός γάμου σε ένα θεαματικό chateau του 17ου αιώνα, οι Ολιβιέ Νακάς κι Ερικ Τολεντανό στήνουν την καινούρια τους κωμωδία κοιτάζοντας την προετοιμασία από το πρωί της μια μέρα έως το ξημέρωμα της επόμενης από την πλευρά των ανθρώπων που το οργανώνουν και που προσπαθούν (ματαίως) «να είναι όλα τέλεια».

Με το «Samba» που ακολούθησε τους «Αθικτους» την επιτυχία φαινόμενο που υπέγραψαν οι γάλλοι σκηνοθέτες το 2011, κοινό και βιομηχανία αντιλήφθηκαν ότι οι Νακάς και Τολεντανό δεν έχουν την μαγική συνταγή για αυτόματη επιτυχία. Εχουν όμως την ευφυια και το ταλέντο να χτίζουν ένα ανώδυνο καλοφτιαγμένο σινεμά για ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό που δεν στοχεύει απαραίτητα στο χαμηλότερο κοινό παρονομαστή.

Το «Ετσι Είναι η Ζωή» είναι ακριβώς αυτό, μια στρογγυλεμένη κομεντί που δεν δοκιμάζει κάτι καινούριο μα που ξέρει να χρησιμοποιήσει μια σειρά από μηχανισμούς του είδους και μια σειρά από απόλυτα οριοθετημένους τύπους ανθρώπων με επιτυχημένο τρόπο. Το φιλμ και οι σκηνοθέτες του δεν παίρνουν σχεδόν κανένα ρίσκο στην ιστορία και τους ήρωές τους, προτιμώντας αντίθετα να χτίσουν σχέσεις και καταστάσεις που θα ωφελήσουν το κωμικό timing.

H απόφασή τους μπορεί να μην λειτουργεί υπέρ του αποτελέσματος αφού συχνά νιώθεις ότι οι ήρωες μοιάζουν υπερβολικά γνώριμοι μέσα στην ιδιαιτερότητα τους και τα αστεία δεν έρχονται με την συχνότητα και την ένταση που θα περίμενες, αλλά σε κάθε περίπτωση το φιλμ κυλά απρόσκοπτα και χαριτωμένα -ακόμη κι αν κατά στιγμές αυτή η νύχτα μοιάζει εξαιρετικά μεγάλη όχι μονο για τους πρωταγωνιστές μα και για τους θεατές.

Που Παίζεται

Δες τις αίθουσες

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.