Buzz

Ο Πολ Χάγκις συνελήφθη στην Ιταλία με κατηγορίες βιασμού

στα 10

Μια γυναίκα κατηγόρησε τον βραβευμένο με Οσκαρ σεναριογράφο και σκηνοθέτη Πολ Χάγκις ότι την βίασε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο Πολ Χάγκις συνελήφθη στην Ιταλία με κατηγορίες βιασμού

Ο βραβευμένος με Oσκαρ Καναδός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Πολ Χάγκις (θυμηθείτε το «Crash» που κέρδισε και το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2006, αλλα και το σενάριο του «Million Dollar Baby» του Κλιντ Ιστγουντ) συνελήφθη στο Οστούνι της Νότιας Ιταλίας με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης και σοβαρού τραυματισμού που φέρεται να προκάλεσε σε μια γυναίκα.

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου και ένα σημείωμα του εισαγγελέα της γειτονικής πόλης του Μπρίντιζι, ο Χάγκις κατηγορείται ότι ανάγκασε μια νεαρή αλλοδαπή (μη Ιταλίδα) γυναίκα να υποβληθεί σε σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια δύο ημερών στο Οστούνι όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια σειρά από masterclasses στο Allora Fest από τις 21 Ιουνίου έως τις 26 Ιουνίου.

Η δικηγόρος του Χάγκις, Πρίγια Τσόντρι έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σύμφωνα με το ιταλικό δίκαιο, δεν μπορώ να συζητήσω τα αποδεικτικά στοιχεία. Παρόλα αυτά, είμαι βέβαιη ότι όλες οι κατηγορίες θα απορριφθούν εναντίον του κ. Χάγκις. Είναι εντελώς αθώος και πρόθυμος να συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές, ώστε η αλήθεια να λάμψει.»

paul haggis

Σύμφωνα με έκθεση της ιταλικής αστυνομίας, το φερόμενο θύμα, αφού δέχθηκε επίθεση, μεταφέρθηκε από τον Χάγκις στο αεροδρόμιο Papola Casale στο Μπρίντιζι και αφέθηκε εκεί τα ξημερώματα της Παρασκευής, παρά τις «επισφαλείς σωματικές και ψυχολογικές συνθήκες της κατάστασής της». Στο αεροδρόμιο, το φερόμενο ως θύμα βιασμού, σε «μπερδεμένη κατάσταση», σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βοηθήθηκε από το προσωπικό του αεροδρομίου και τη συνοριακή αστυνομία που, αφού της έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, τη συνόδευσαν στα γραφεία της αστυνομίας. Από εκεί μετέφεραν στη συνέχεια τη γυναίκα σε νοσοκομείο του Μπρίντιζι, όπου τέθηκε σε ισχύ το λεγόμενο «ροζ πρωτόκολλο» της Ιταλίας για τα θύματα βιασμού. Στη συνέχεια, το φερόμενο θύμα υπέβαλε επίσημες κατηγορίες εναντίον του Χάγκις.

Σε ανακοίνωσή του, το Allora Fest ανέφερε ότι «μάθαμε με απογοήτευση και σοκ την είδηση ότι ο Πολ Χάγκις είναι υπό κράτηση για φερόμενη βία». Οι οργανωτές δήλωσαν πως «προχωρήσαμε αμέσως στην αφαίρεση οποιασδήποτε συμμετοχής του σκηνοθέτη στην εκδήλωση» και «ταυτόχρονα, εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στη γυναίκα που εμπλέκεται.» Και συνεχίζουν λέγοντας πως «τα θέματα που επιλέχθηκαν για το φεστιβάλ είναι, μεταξύ άλλων, αυτά της ισότητας, της ισότητας των φύλων και της αλληλεγγύης. Ως επαγγελματίες και γυναίκες είμαστε απογοητευμένες και ελπίζουμε ότι το φεστιβάλ θα συμβάλει στην ενίσχυση της πληροφόρησης και της ευαισθητοποίησης για ένα τόσο επίκαιρο και όλο και πιο επείγον θέμα».

Ο Χάγκις, ο οποίος έγραψε το «Million Dollar Baby» και συνυπέγραψε και σκηνοθέτησε το «Crash», για τα οποία κέρδισε Οσκαρ, κατηγορήθηκε το 2018 από τη δημοσιογράφο Χάλεϊ Μπριστ, η η οποία ισχυρίστηκε ότι τη βίασε βίαια μετά από μια πρεμιέρα το 2013. Η μήνυση αυτή ώθησε και τρεις επιπλέον γυναίκες να τον κατηγορήσουν για σεξουαλική παρενόχληση. Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, ενώ η δίκη γι' αυτές τις αγωγές εξακολουθεί να εκκρεμεί, λόγω καθυστερήσεων που προέκυψαν από την πανδημία.