Φεστιβάλ / Βραβεία

Παρασκευή 11.11: τι να δείτε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

στα 10

Τόσες αίθουσες, τόσες ταινίες. Ποια να επιλέξει ο τολμηρός φεστιβαλιστής; Η καθημερινή απάντηση στο Flix.

Παρασκευή 11.11: τι να δείτε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
«Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα» των Μαρζάν Σατραπί και Βενσάν Παρονό

Είδατε τις ταινίες του; Μάθετε και πώς τις κάνει. Στις 11 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, εργαστήριο με τον Αυστριακό σκηνοθέτη Ούλριχ Ζάιντλ.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα σήμερα, οι τελευταίες νέες ταινίες, μια και αύριο ανακοινώνονται και τα βραβεία του. Το «Πορτρέτο στο Λυκόφως» της Αγγελίνα Νικόνοβα, έχει για ηρωίδα τη Μαρίνα, που ξεκινά ανυποψίαστη μια μέρα που θα εξελιχθεί κλιμακωτά σε εφιάλτη. Σφοδρή κριτική στη ρωσική κοινωνία, την υποκρισία των πολιτών, την αγκύλωση του δημόσιου συστήματος και τη διαφθορά της αστυνομίας. Δείτε ένα κλιπ της ταινίας και το τρέιλερ.

Στο ίδιο τμήμα προβάλλεται σήμερα η ταινία «Πορφίριο», του Αλεχάντρο Λάντες, με διευθυντή φωτογραφίας τον Θύμιο Μπακατάκη, η οποία έκανε την πρεμιέρα της στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ Καννών. Ευαίσθητο υβρίδιο ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, παίρνει τον τίτλο του από τον πρωταγωνιστή του, τον Πορφίριο Ραμίρες, έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να περπατήσει αλλά κάνει κάθε προσπάθεια να προχωρήσει στη ζωή. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ.

Ως κορύφωση του αφιερώματος στον Πάολο Σορεντίνο κάνει την ελληνική της πρεμιέρα η ταινία «This Must Be the Place», με τον Σον Πεν σ’ ένα ρόλο έξω ακόμα κι από τις δικές του συμβάσεις! Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ. Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε στο Flix ο Πάολο Σορεντίνο.

Στον υπέροχο κόσμο της Μαρζάν Σατραπί και του Βενσάν Παρονό μα προσκαλούν οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, με την προβολή του «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα». Μετά το «Περσέπολις», το δημιουργικό δίδυμο συνεχίζει με μια ιστορία, βασισμένη και πάλι σε comic novel της Σατραπί, γεμάτη ανθρωπιά, μουσική, πολιτική άποψη και νοσταλγία. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ.

Στο ίδιο τμήμα, την πρεμιέρα τους έχουν σήμερα «Οι Ακακίες» του Πάμπλο Τζιορτζέλι, που τιμήθηκαν με τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ Καννών. Ενα τρυφερό road movie, στο οποίο οι ψυχές ενός άντρα, μιας γυναίκας και ενός βρέφους έρχονται αναπόφευκτα κοντά. Δείτε το τρέιλερ.

Τέλος, οι Ματιές στα Βαλκάνια παρουσιάζουν το «Loverboy», τη νέα ταινία του Καταλίν Μιτουλέσκου, υποψήφια για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία. Ο 20χρονος Λούκα ζει σε μία μικρή πόλη στην όχθη του Δούναβη. Φλερτάρει κοπέλες και τις προωθεί σ’ ένα δίκτυο εμπορίου λευκής σαρκός στη Μαύρη Θάλασσα. Οταν γνωρίζει τη Βέλι, συνειδητοποιεί ότι πρέπει ν’ αλλάξει ζωή, μόνο που πια ίσως δεν μπορεί. Δείτε το τρέιλερ.

Εάν τα χάσατε, δείτε σήμερα σε επανάληψη (κλικάρετε στους τίτλους για να διαβάσετε περισσότερα):

Διεθνές Διαγωνιστικό/ «Παράδεισος», «J.A.C.E.», «Ο Πωλητής», «Ογδόντα Γράμματα»

Ελληνικές Ταινίες / «Το Κορίτσι με τα Μεγάλα Μάτια», «Αδικος Κόσμος»

Ματιές στα Βαλκάνια / «Το Ονειρο του Ανταλμπερτ»

Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης