Φεστιβάλ / Βραβεία

Τρίτη 08.11: τι να δείτε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

στα 10

Τόσες αίθουσες, τόσες ταινίες. Ποια να επιλέξει ο τολμηρός φεστιβαλιστής; Η καθημερινή απάντηση στο Flix.

Τρίτη 08.11: τι να δείτε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
«Ενας Νεανικός Ερωτας» της Μία Χάνσεν Λαβ

Στις Ελληνικές Ταινίες σήμερα δύο σκηνοθέτες παρουσιάζουν τη δουλειά τους, και οι δύο πρωτοεμφανιζόμενοι στο χώρο της μεγάλου μήκους.

Η «Σωτηρία» του 24χρονου Ιάσονα Τζαβέλλα, Ελληνο-Κυπριακή παραγωγή, είναι το ντεμπούτο του σκηνοθέτη και χρησιμοποιεί την ιστορία ενός ζευγαριού για να παίξει με το μεταφυσικό στοιχείο και να οδηγήσει τους ήρωές του στα πρόθυρα οριακών καταστάσεων και ακραίων επιλογών. Δείτε το τρέιλερ.

Ο 25χρονος Τηλέμαχος Αλεξίου, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, παρακολουθεί, με την «Αφροδίτη στην Αυλή», την ιδιόμορφη, «Ζενε-ική» σχέση δυο αγοριών που εκδίδονται και μιας κοπέλας προαγωγού. Δείτε το τρέιλερ.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα την τιμητική τους έχουν οι «Γάιδαροι» του Οντίν Σαλασάρ Φλόρες από το Μεξικό. Οπως οι γάιδαροι, ένα μικρό αγόρι που μεγαλωνει τη δεκαετία του ’40 στην ενδοχώρα της πολιτείας Γκερέρο, αναγκάζεται να επωμίζεται τα βάρη όλων των άλλων γύρω του. Αποκάλυψη και συντροφιά του, τα πνεύματα με τα οποία ο μικρός Λαουτάρο μπορεί να επικοινωνεί. Δείτε το τρέιλερ.

Στο ίδιο τμήμα, ο Βρετανός Τζον ΜακΙλνταφ, με το «Ιδού ο Αμνός», σκηνοθετεί ένα γλυκόπικρο road movie, όπου δύο ασύμβατοι ήρωες, η ναρκωμανής Λιζ, παρορμητική κι επιπόλαια και ο πρώην λογιστής, μαλθακός Εντι, γίνονται προσωρινοί σύμμαχοι στο δρόμο προς τη λύτρωσή τους. Δείτε το τρέιλερ.

Η «επιφανής» πρεμιέρα της ημέρας είναι στο τμήμα των Ανοιχτών Οριζόντων, όπου θα προβληθεί σήμερα ο «Faust» του Αλεξάντερ Σοκούροφ, του Ρώσου σκηνοθέτη που ενσαρκώνει σήμερα τη διαχρονική ένοια του auteur. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ εδώ.

Το «Ουράνιο Σώμα» της Αλίτσε Ρορβάκερ, είναι μια ταινία ενηλικίωσης στη σκιά της επαρχιακής Ιταλίας, της καθολικής θρησκείας, της οικογένειας, της καινούριας «ηθικής» που διατρέχει τη χώρα, των καταπιεσμένων επιθυμιών. Δείτε το τρέιλερ.

Τα «Ιπτάμενα Ψάρια» του Σαντζίβα Πουσπακουμάρα από τη Σρι Λάνκα ασχολούνται με μικρές ιστορίες, μικρών ανθρώπων αλλά θίγουν μεγάλες ιδέες. Με φόντο ένα φαινομενικά ειδυλλιακό χωριό, η ταινία αναφέρεται στα καταστροφικά αποτέλεσματα του εμφυλίου πολέμου της Σρι Λάνκα, χωρίς να δείξει ούτε μια πολεμική σύγκρουση, δίνοντας αντίθετα έμφαση στην καθημερινότητα του χωριού και των κατοίκων του. Δείτε το τρέιλερ.

Το «Κόρη... πατέρας... κόρη» του Παναμπαρχόντα Ρεζάι θα ευχαριστήσει τους φίλους του ιρανικού σινεμά, με την απλότητα της σκηνοθεσίας, την αφαιρετικότητα του σεναρίου και την πλουσιότητα κοινωνικών μηνυμάτων και ανθρωπιάς. Η ταινία καταγράφει τη μοναχική ζωή τριών αδελφών που ζουν στις σκληροπυρηνικές περιοχές του Ιράν, όπου οι παραδόσεις τηρούνται ακόμη αυστηρά. Εκεί, οι περιστασιακές επισκέψεις των περιπλανώμενων εμπόρων αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα στη μονοτονία της καθημερινότητας.

Στις Ματιές στα Βαλκάνια προβάλλεται σήμερα η σημαντικότερη, ίσως, ταινία του Ερντέν Κιράλ, του Τούρκου σκηνοθέτη στον οποίο το τμήμα διοργάνωσε αφιέρωμα, οι «Μέρες στο Χακάρι», που χάρισαν στο δημιουργό τους και την Αργυρή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 1983.

Δεν υπάρχει καλύτερο τρόπος να πάρετε μια καλή γεύση από τις κινηματογραφικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, από το να δείτε το πρόγραμμα «Βαλκανικών Ταινιών Μικρού Μήκους», από τις οποίες, μάλιστα, οι δύο ταινίες είναι διεθνείς πρεμιέρες και η μία παγκόσμια, θα προβληθεί δηλαδή πραγματικά για πρώτη φορά.

Τέλος, ο πρωτοεμφανιζόμενος Ρουμάνος Γκαμπριέλ Ακίμ, με την ταινία «Το Ονειρο του Ανταλμπερτ», μια μαύρη κωμωδία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σ’ ένα κομμουνιστικό εργοστάσιο της Ρουμανίας, τη δεκαετία του ’80, επιβεβαιώνει γιατί το ρουμάνικο σινεμά προσελκύει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας. Δείτε το τρέιλερ.

Εάν τα χάσατε, δείτε σήμερα σε επανάληψη (κλικάρετε στους τίτλους για να διαβάσετε περισσότερα):

Διεθνές Διαγωνιστικό/ «Διόδια», «Αλόις Νέμπελ»

Ανοιχτοί Ορίζοντες / «Ενας Νεανικός Ερωτας», «Στη Στεριά», «Το Πιάνο σ’ Ενα Εργοστάσιο», «Η Πόλη του Χιονιού», «Ελένα»

Ελληνικές Ταινίες / «Η Πόλη των Παιδιών»

Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης