Φεστιβάλ / Βραβεία

Δευτέρα 07.11: τι να δείτε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

στα 10

Τόσες αίθουσες, τόσες ταινίες. Ποια να επιλέξει ο τολμηρός φεστιβαλιστής; Η καθημερινή απάντηση στο Flix.

Δευτέρα 07.11: τι να δείτε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
«Terraferma» του Ιταλού Εμανουέλε Κριαλέζε

Καλή μέρα για το Διεθνές Διαγωνιστικό! Μη χάσετε το «Alois Nebel», του Τσέχου Τόμας Λούνιακ, που θα διεκδικήσει μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, ένα σκοτεινό παραμύθι που αφήνει την τρυφερότητα και την ελπίδα να το διαπεράσουν. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ εδώ.

Στο ίδιο τμήμα, ο Τούρκος Τολγκά Καρατσελίκ, με τα «Διόδια», απεικονίζει τον εγκλωβισμένο σύγχρονο άνθρωπο, ισορροπώντας ανάμεσα στη ρεαλιστική απεικόνιση της μονότονης κι ασφυκτικής ρουτίνας και την ονειρική διάσταση της φαντασίας του. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ.

Στους Ανοιχτούς Ορίζοντες μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στο μεγάλο ή το μικρό, το καθιερωμένο ή την ανακάλυψη. Ο Ρώσος Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ παρουσιάζει τη νέα του ταινία, «Ελενα», την κοντινή ματιά σ’ ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που προτιμά να υπονομεύσει τη σχέση του, ώστε ο καθένας τους να προωθήσει το συμφέρον του άχρηστου κι αχάριστου παιδιού του. Η... επιστροφή του διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη της «Επιστροφής», οκτώ χρόνια μετά την ταινία που τον έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο, τιμήθηκε με το βραβείο του τμήματος «Ενα Κάποιο Βλέμμα» στο φετινό Φεστιβάλ Καννών. Δείτε το τρέιλερ.

Το «Terraferma» του Ιταλού Εμανουέλε Κριαλέζε, σκηνοθέτη του «Nuovomondo», μετά την επίσημη πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βενετίας απευθύνει, τώρα και στο ελληνικό κοινό το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ.

Το «Ενας Νεανικός Ερωτας» της Γαλλίδας Μία Χάνσεν Λαβ, που τιμήθηκε με Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ Λοκάρνο, τοποθετεί στο επίκεντρο την εφηβική αγάπη μιας γυναίκας που βρίσκεται μπροστά σε ένα δισεπίλυτο δίλημμα. Δείτε το τρέιλερ.

«Ετσι κι Αλλιώς» βλέπει τα πράγματα ο Ισλανδός Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγκουρδσον, σε μια ιδιόμορφη ταινία για τη μεγάλη περιπέτεια που μπορεί να επιφυλάσσει η μοναξιά! Δείτε το τρέιλερ.

Ο κύριος εκπρόσωπος του Ασιατικού σινεμά στο φετινό Φεστιβάλ είναι η ταινία «Το Πιάνο σ’ Ενα Εργοστάσιο» του Κινέζου Μενγκ Ζανγκ, όπου ένας πατέρας αποφασίζει να κατασκευάσει το πιάνο που δεν μπορεί να αγοράσει, για να το χαρίσει στην κόρη του. Δείτε το τρέιλερ.

Τέλος, η ταινία «Summer Games» του Ρολάντο Κόλα, η υποψηφιότητα της Ελβετίας για τα Οσκαρ, αποτελεί την καταγραφή μιας μοιραίας καλοκαιρινής συνάντησης με ήρωες μια οικογένεια και δυο εφήβους. Δείτε το τρέιλερ.

Σήμερα προβάλλονται οι πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες των αφιερωμάτων στον Ολε Κρίστιαν Μάντσεν (το «Μέρες Θυμού / Flammen & Citronen» του 2008) και στη Σάρα Ντράιβερ (το «Οταν Πετάξουν τα Γουρούνια / When Pigs Fly» του 1993).

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι να μπείτε σιγά-σιγά στην ατμόσφαιρα στο αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη, βλέποντας σήμερα τις μικρού ταινίες του, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν προβληθεί ποτέ για κοινό. Δείτε εδώ τη συνέντευξη που έδωσε ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης στο Flix, όπου παρουσιάζει όλες του ταινίες.

Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης