Φεστιβάλ / Βραβεία

Πέμπτη 10.11: τι να δείτε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

στα 10

Τόσες αίθουσες, τόσες ταινίες. Ποια να επιλέξει ο τολμηρός φεστιβαλιστής; Η καθημερινή απάντηση στο Flix.

Πέμπτη 10.11: τι να δείτε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
«Ο Πωλητής» του Σεμπαστιέν Πιλότ

Το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη κάνει σήμερα την επίσημη ελληνική πρεμιέρα του στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα. Ηρωάς του ένας κατατρεγμένος, εναλλακτικός Ολιβερ Τουίστ. Χωρίς, πατρίδα και οικογένεια, βιώνει την ωμότητα από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής του μέσα από αλλεπάλληλες τραγωδίες και ανατροπές που τον οδηγούν σε μια εντελώς απρόβλεπτη εξέλιξη. Η ταινία εξελίσσεται σαν μια νουάρ απεικόνιση της σύγχρονης και ανεστραμμένης Οδύσσειάς του, μοιάζει με ένα διαφορετικό, σκοτεινό, αλλά πάντα συναρπαστικό παραμύθι για μεγάλους. Δείτε το τρέιλερ.

Στο ίδιο τμήμα, η Καναδέζικη ταινία του Σεμπαστιέν Πιλότ, «Ο Πωλητής», παρουσιάζει ένα εκπληκτικό σκηνοθετικό ντεμπούτο και μια υπέροχη ερμηνεία από τον Ζιλμπέρ Σικότ, σε μια ταινία με το λευκό τοπίο και τη σιωπή του χιονιού να έρχονται σε αντιπαράθεση με τη συναισθηματική ένταση. Δείτε το τρέιλερ.

Τέλος, το Διεθνές Διαγωνιστικό συμπληρώνει η ταινία «Ογδόντα Γράμματα» του Βάσλαβ Κάντρινκα, που ακολουθεί τον έφηβο Βάτσεκ και τη μητέρα του στο γραφειοκρατικό ταξίδι μιας ημέρας στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία του 1987. Η ατέρμονη μονοτονία των διαδικασιών αυτών διακόπτεται μόνο από τα γράμματα που γράφει η μητέρα του στον πατέρα του. Οι λέξεις της, γεμάτες αγάπη, οικειότητα και νοσταλγία, προικίζουν μια ταινία αμείλικτα ειλικρινή και ρεαλιστική μ’ έναν τρυφερό πυρήνα. Δείτε το τρέιλερ.

Σήμερα είναι η επίσημη πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου «Man at Sea» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, η κορύφωση του αφιερώματος που διοργάνωσε για τον σκηνοθέτη το 52ο ΦΚΘ. Ενας από τους σημαντικότερους Ελληνες δημιουργούς παρουσιάζει το τελευταίο του φιλμ στο κοινό, σε «director’s cut», σε νέα, συντομότερη βερσιόν από εκείνη που πρωτοπροβλήθηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου. Δείτε τη συνέντευξη που έδωσε ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης στο Flix, όπου μιλά για το σύνολο του μέχρι τώρα έργου του.

Οι Ανοιχτοί Ορίζοντες επαναλαμβάνουν σήμερα το «Παιχνίδι» του Σουηδού Ρούμπεν Εστλουντ, μια αντιρατσιστική ταινία που εμπνέεται από ένα αληθινό περιστατικό που συνέβη στο Γκέτεμποργκ με θύματα εφήβους, η οποία είναι και υποψήφια για το φετινό βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δείτε το τρέιλερ και διάβάστε την συνέντευξη του σκηνοθέτη.

Στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια... το πανκ ακόμα δεν πέθανε, όπως αποδεικνύει η ταινία του Βλαντιμίρ Μπλαζέβσκι, «Punk’s Not Dead». Μία μαύρη κωμωδία με θέμα την επανένωση ενός παλιού πανκ συγκροτήματος μας πείθει ότι πρέπει να συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Δείτε το τρέιλερ.

Εάν τα χάσατε, δείτε σήμερα σε επανάληψη (κλικάρετε στους τίτλους για να διαβάσετε περισσότερα):

Διεθνές Διαγωνιστικό/ «Η Χώρα της Λήθης», «Χωρίς»

Ανοιχτοί Ορίζοντες / «Αντίο»

Ελληνικές Ταινίες / «Η Αφροδίτη στην Αυλή»

Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης