Buzz

Ο μεγάλος νικητής της Δράμας, Παναγιώτης Χαραμής, μιλάει στο Flix για το γουέστερν που το έλεγαν «Αβανος»

στα 10

Με έξι βραβεία, ανάμεσα σε αυτά και το Χρυσό Διόνυσο, ο «Αβανος» του Παναγιώτη Χαραμή, θριάμβευσε στο 41ο Φεστιβάλ Δράμας. Στο Flix ο δημιουργός του μιλάει για τις γεωγραφίες της ελληνικής επαρχίας και του κινηματογραφικού του κόσμου.

Ο μεγάλος νικητής της Δράμας, Παναγιώτης Χαραμής, μιλάει στο Flix για το γουέστερν που το έλεγαν «Αβανος»

Η «Αβανος» είναι πόλη της Καππαδοκίας, διάσημη όχι μόνο για τα κεραμικά της, αλλά και για τον τρόπο που απλώνεται στην άκρη του Ερυθρού Ποταμού. Δεν είναι η πόλη στην οποία διαδραματίζεται η ομότιτλη ταινία του Παναγιώτη Χαραμή, που θριάμβευσε στο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με έξι βραβεία. Αλλά είναι ο οικουμενικός κινηματογραφικός τόπος όπου απλώνεται το νεοελληνικό - εκπληκτικά φωτογραφημένο από τον Κλαούντιο Μπολιβάρ - γουέστερν του, μια σκληρή ματιά σε μια κοινωνία που ασφυκτιά κάτω από το βάρος της ίδιας της της φύσης.

Ο Παναγιώτης Χαραμής μίλησε στο Flix μετά τη λήξη του 41ου Φεστιβάλ Δράμας για τα γουέστερν που διαδραματίζονται στην ελληνική επαρχία και τους ανοιχτούς τόπους που μερικές φορές μοιάζουν πιο κλειστοφοβικοί και από το να βρίσκεσαι στους τέσσερις τοίχους ενός δωματίου.

Διαβάστε αναλυτικά: Δράμα 2018 - «Αβανος» του Παναγιώτη Χαραμή ο μεγάλος νικητής με 6 βραβεία

Παναγιώτης Χαραμής

Αβανος 607

Ο «Αβανος» είναι μια απόπειρα να προσεγγίσουμε την ελληνική επαρχία με τους χαρακτήρες τους αλλά και τον ίδιο τον τόπο, όσο πιο αληθινά γίνεται. Και να καταλάβουμε τις συνθήκες ασφυκτικής πίεσης μέσα στις οποίες οι χαρακτήρες μας προσπαθούν να εκφραστούν και στο τέλος εκρήγνυνται.

Δεν ξεκίνησα να κάνω ένα γουέστερν. Από την αρχή που ξεκίνησα το σενάριο, ο ρυθμός της αφήγησης και το αντικείμενο επέβαλε τη φόρμα του γουέστερν. Είναι ένα είδος που υπεραγαπώ, που ελπίζω να περάσει και στην μεγάλου μήκους ταινία που ετοιμάζω, αλλά ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την αφήγηση. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να πούμε αλλιώς αυτήν την ιστορία.

Αβανος 607

Ενα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να είναι το ίδιο κλειστοφοβικό με ένα χωριό σε ένα κάμπο. Τα χαρακτηριστικά των τόπων είναι διαφορετικά, αλλά το τι γεννούν μέσα μας μπορεί να είναι περισσότερο ίδιο, απ' όσο διαφορετικό.

Αβανος 607

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην επαρχία. Εζησα μέχρι στιγμής σε πολλά αστικά κέντρα, στο Λονδίνο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη. Ο τόπος της επαρχίας μου είναι πιο οικείος. Τον γνωρίζω καλά και με ενδιαφέρει να τον εξερευνήσω κινηματογραφικά.

Αβανος είναι τοπωνύμιο. Είναι η πόλη στην Καππαδοκία. Είχα επισκεφθεί την Αβανο όταν ο Σεμίχ Καπλάνογλου γύριζε το «Σπόρο». Ηταν αρκετοί φίλοι εκεί και δούλευαν στο γύρισμα. Με κάλεσαν και πήγα. Το αχανές του τόπου μαζί με το κλειστοφοβικό της επαρχίας γέννησε μέσα μου τους χαρακτήρες και την ιδέα της ταινίας. Απλώς μετά, όταν φύγαμε από την Τουρκία, μεταφέραμε όλο αυτό σε ένα περιβάλλον που ήταν γνωστό σε μένα, τη Θράκη, που έχει κοινά χαρακτηριστικά.



Διαβάστε ακόμη:


Αβανος Ποστερ 607