Φεστιβάλ / Βραβεία

Δράμα 2018 - Τελετή Εναρξης: Κομματικό Μαλλιοτράβηγμα vs Δόξα Δράμας, σημειώσατε 2

στα 10

Χωρίς να φταίει, αλλά και με την άδειά του, το 41ο Φεστιβάλ Δράμας έδωσε έδαφος για προεκλογική χυδαιότητα. Κατά τα άλλα, καλά.

Δράμα 2018 - Τελετή Εναρξης: Κομματικό Μαλλιοτράβηγμα vs Δόξα Δράμας, σημειώσατε 2

Το 41ο Φεστιβάλ Δράμας ξεκινάει: Ολα όσα χρειάζεται να ξέρετε!

Ξεκίνησε το 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με μια τελετή από την οποία οι μόνοι που βγήκαν αλώβητοι ήταν ο παρουσιαστής, Βασίλης Τερζόπουλος, η ανυπομονησία για τις ταινίες που θα προβληθούν και... η Δόξα Δράμας, που φέτος κλείνει τα 100 χρόνια της και ήταν πανταχού παρούσα και καμαρωτή. Αντιθέτως, η σκηνή του Ωδείου Δράμας που φιλοξένησε την τελετή, μετατράπηκε εκρηκτικά σε γήπεδο ποδοσφαίρου, με το μοιραίο γκολ να τρώει η κινηματογραφική διοργάνωση.

Το 41ο Φεστιβάλ Δράμας διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται στη Δράμα για να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού προγράμματος και να γράψει γι' αυτές, αλλά και για να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και εκτός των κινηματογραφικών αιθουσών.

Η πρώτη στιγμή έκπληξης ήταν όταν, μεταξύ εκπροσώπων φορέων πολιτισμού, το λόγο πήρε στη σκηνή ο μάλλον απολίτιστος Δημήτρης Κυριαζίδης, Βουλευτής Δράμας για τη Νέα Δημοκρατία. Ενώ αναρωτιόμασταν τι δουλειά έχει ένα κομματικό στέλεχος στην Τελετή Εναρξης του Φεστιβάλ (για να μην αναφερθούμε και πάλι στους ξένους προσκεκλημένους που, για άλλη μια φορά, έμειναν με το στόμα ανοιχτό μπροστά στην ελληνική γραφικότητα), ο Κυριαζίδης, καθόλου εύγλωττα (χαριτωμένο αποτέλεσμα σαρδάμ η νέα αγαπημένη μας λέξη, Φεστι-λαβ), κατηγόρησε τους κυβερνητικούς άρχοντες ότι δίνουν μεγαλόστομες υποσχέσεις που άλλοι (δηλαδή η ΝΔ, μετά τις εκλογές, προφανώς), θα κληθούν να υλοποιήσουν.

Διαβάστε ακόμη: Φεστιβάλ Δράμας 2018 | Οι ταινίες: Ημέρα 1η

δράμα 2018 607

Στο ατόπημα, ωστόσο, δόθηκε λαμπρή συνέχεια, όταν στη σκηνή ανέβηκε ο Χρήστος Καραγιαννίδης, Βουλευτής Δράμας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκφράστηκε με ένα προσβλητικό συνδυασμό ασχετοσύνης και πολιτικού δόλου. Κατ' αρχάς, ο Καραγιαννίδης εξέφρασε τη διαπίστωση ότι το Φεστιβάλ Δράμας γίνεται σε καλύτερες συνθήκες απ' ό,τι στα πρώτα του βήματα, τη δεκαετία του '70, όταν έξω από την πόρτα της αίθουσας προβολής περίμεναν ασφαλίτες. Στο οποίο, ο Βουλευτής Κυριαζίδης αντέδρασε εγκαταλείποντας εξοργισμένος και διαμαρτυρόμενος την αίθουσα. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει παρελθόν μεταξύ των δυο Δραμινών πολιτικών, αλλά η εικόνα που έδωσε ο Κυριαζίδης ήταν, βεβαίως, ότι την ευθύνη για τους ασφαλίτες είχε η Νέα Δημοκρατία, πράγμα που ελπίζουμε ότι θα βρει ασύμφωνο το κόμμα του.

Στη συνέχεια, χωρίς φραγμό, ο Χρήστος Καραγιαννίδης κατήγγειλε «μεγάλο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας», δηλαδή προφανώς τις Νύχτες Πρεμιέρας, που θέλει «να κλέψει τις μικρού μήκους ταινίες από τη Δράμα και να τις παίζει μόνο στην Αθήνα». Παρά τις αντιδράσεις του κοινού στο ξεκάθαρο και, επιπλέον, ανόητο ψέμα, ο Καραγιαννίδης συνέχισε, χαρακτηρίζοντας το Φεστιβάλ Δράμας ως «το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βόρειας Ελλάδας». Αγνοώντας, προφανώς, το... Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Για ν' απαντήσει στις, και πάλι, αντιδράσεις του κοινού, λέγοντας, «ε κι αν δεν είναι, θα γίνει!»

δράμα 2018 607

Δεν είναι μόνο η αυτιστική εσωστρέφεια των δυο πολιτικών που χάλασε την εικόνα της Τελετής Εναρξης, ούτε και ο καυγάς που συνεχίστηκε, στην πορεία, από τα καθίσματα, ούτε καν το γεγονός ότι, εξαρτώμενο πάντα από την Πολιτεία, το Φεστιβάλ Δράμας δίνει το ελεύθερο στα κόμματα, τώρα σε προεκλογική περίοδο, να το εκμεταλλεύονται ιδιοτελώς. Είναι και το γεγονός πως, ακόμα και σήμερα, οι Ελληνες πολιτικοί θεωρούν πως ό,τι δηλώνουν αφομοιώνεται από το ακροατήριό τους χωρίς σκέψη και χωρίς γνώση, λες και δεν συνειδητοποιούν πως το μόνο που εκθέτουν είναι τον οικοδεσπότη τους και τη δική τους κακοήθεια. Γιατί δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως οι ψηφοφόροι της Δράμας δέχονται απρόσκοπτα ό,τι ακούσουν, εκτός αν οι δυο βουλευτές λειτούργησαν με τη λογική του «ας τα πούμε κι όπου πιάσουν».

Το Flix παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα, το σύνολο της ελληνικής συμμετοχής στο 41ο Φεστιβάλ Δράμας. Πατήστε εδώ και βρείτε τη λίστα με τις ταινίες που διαγωνίζονται και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δημιουργούς και τις μικρές ιστορίες τους.

δράμα 2018 607

Το κομμάτι της Πολιτείας που, όντως, έχει σχέση με τον κινηματογράφο, εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος. Από το Υπουργείο Πολιτισμού κανένα δείγμα απολύτως, παρότι για τη νέα Υπουργό, Μυρσίνη Ζορμπά, η έναρξη του Φεστιβάλ Δράμας θα μπορούσε να είναι μια πρόσφορη σύσταση κι επαφή με το χώρο του σινεμά (και, γιατί όχι, μια αυτονόητη δήλωση ύπαρξης του ΥπΠο απέναντι στο mine-mine-mine σφιχταγκάλιασμα του ελληνικού σινεμά από το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ). Ο Λευτέρης Κρέτσος, από την πλευρά, του μιλώντας, όπως πάντα, με ταχύτητα και αμεσότητα, δεσμεύτηκε ότι για το Φεστιβάλ Δράμας η Πολιτεία θα κάνει πιο πολλά - «γιατί όλα τα υπόλοιπα πάνε καλά,» πρόσθεσε ο Υφυπουργός, αναφερόμενος στην επιτυχία του tax rebate (του οποίου το ποσοστό κινήτρου, από ψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, αυξήθηκε από το 25 στο 35%, χωρίς ταβάνι). Αναφέρθηκε, μάλιστα και σε επιπλέον ενίσχυση του Φεστιβάλ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ύψους 700.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο τους δημιουργούς ηλικίας 18 έως 15 χρόνων. Αυτή η ενίσχυση στο Φεστιβάλ Δράμας έρχεται να προστεθεί στις 300.000 ευρώ που έλαβε η διοργάνωση φέτος από το Υπουργείο Οικονομίας και ανάπτυξης, ενώ ετοιμάζεται προγραμματική σύμβαση, από το ίδιο Υπουργείο, ύψους 1 εκ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Κι αυτά γιατί, όπως δήλωσε ο Λευτέρης Κρέτσος, «οι ευκαιρίες στους νέους δημιουργούς είναι θέμα δημοκρατίας.»

δράμα 2018 607

Ο άμεσος διοργανωτής του Φεστιβάλ Δράμας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Αντώνης Παπαδόπουλος, μίλησε σύντομα και συγκροτημένα για «το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, που είναι ο πλέον ώριμος χρονικογράφος του καιρού μας». Ο Αντώνης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε, φυσικά, περισσότερο απ' ό,τι σε οτιδήποτε, στη φετινή σύμπραξη της Δράμας με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (διαβάστε περισσότερα εδώ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία, στο κοντινό μέλλον θεωρητικά, υποδομών που θα μπορούν να φιλοξενήσουν το πρακτικό μέρος των σπουδών κινηματογράφου του Ανοικτού Πανεπιστημίου, στην πανέμορφη κι αναξιοποίητη Καπναποθήκη της πόλης.

δράμα 2018 607κρέας... με τη σέσουλα!

Την ίδια έμφαση στις εγκαταστάσεις του Ανοιχτού Πανεπιστημίου στη Δράμα, έδωσαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των συνδεδεμένων με το Φεστιβάλ φορέων. Ο Δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, πάντα θετικός, στρογγυλός, αγαπησιάρης, τόνισε ότι, επειδή η πραγματικότητα δεν είναι ταινία, το Φεστιβάλ ζει από την αγάπη των Δραμινών (εδώ τα τοπικά καταστήματα εισέπραξαν... τη μερίδα του λέοντος των ευχαριστιών) κι ευχήθηκε, τα 41 χρόνια του Φεστιβάλ και τα 100 χρόνια της Δόξας Δράμας, να οδηγήσουν και τα δυο στην Α' Εθνική! Στο ίδιο κλίμα υποδέχτηκε τους συντελεστές των ταινιών και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Ανέστης Τερζής, αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ανάργυρος Πατακάκης, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο, περιβαλλοντικό και χρηματικό βραβείο του Φεστιβάλ Δράμας (διαβάστε περισσότερα εδώ), που θεσπίστηκε φέτος.

δράμα 2018 607

Εντείνοντας την πρόθεση εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Δράμας και του συνδέσμου του με την ευρωπαϊκή ιδέα και πράξη, ο Γιώργος Μοσχόβης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, παρουσίασε τη φετινή συνεργασία του Φεστιβάλ με την Ευρωπαϊκή Ενωση και, ιδιαίτερα, με το Πρόγραμμα EUandMe (διαβάστε περισσότερα εδώ), καθώς, μάλιστα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθούν οι πέντε πρώτες ταινίες παραγωγής του Προγράμματος, ανάμεσά τους η ελληνική συμμετοχή του Γιώργου Ζώη. Παράλληλα, το Φεστιβάλ Δράμας τίμησε, φέτος, το σπουδαιότερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο, το Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν, για το οποίο παρέλαβε ειδικό βραβείο ο Γενικοός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Φιλίπ Ρέι.

δράμα 2018 607

Η βραδιά έκλεισε, ευτυχώς, πιο κινηματογραφικά, με την παρουσίαση των δύο Κριτικών Επιτροπών και της Επιτροπής της FIPRESCI που, επίσης, απονέμει βραβείο της στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Η Κριτική Επιτροπή του Εθνικού Τμήματος έχει ως Πρόεδρο τον Βασίλη Καρδάση, Καθηγητής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ο οποίος τόνισε ότι, αν όχι ο ίδιος, «τα μέλη της επιτροπής εγγυώνται σεβασμό και δικαιοσύνη στα αποτελέσματα», μια και ο ίδιος ίσως δεν έχει τόσο στενή σχέση με τον κινηματογράφο. Ο Βασίλης Καρδάσης αναφέρθηκε επίσης, φυσικά, στη συνεργασία της Δράμας με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, εξηγώντας ότι «εμείς δεν ζητήσαμε λεφτά, ζητήσαμε να αγκαλιάσει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο η πόλη, τη δεξίωσή σας ζητήσαμε». Την Κριτική Επιτροπή συναποτελούν ο παραγωγός και σκηνοθέτης του περσινού νικητήριου «Play», Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, η ηθοποιός Ελενα Μαυρίδου, ο εμβληματικός Διευθυντής Φωτογραφίας, Αρης Σταύρου και ο επίσης βραβευμένος πέρσι, για το «Φράγμα», σκηνοθέτης Γιώργος Τελτζίδης. Στο δικό του, φιλελληνικό και ευπρόσδεκτα fun ύφος, ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Τμήματος, συγγραφέας Αντριου Χόπτον, κήρυξε πιο σωστά απ' όλους την έναρξη του φεστιβάλ, σε άπταιστα ελληνικά, με το «Τι θα φάμε, πού θα πάμε, πού θα κοιμηθούμε; Εδώ, Δράμα».

Κι έτσι η τελετή έναρξης του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ολοκληρώθηκε, παίρνοντας μαζί της την πολιτική ένταση, τα από σκηνής ατοπήματα, την κρατική παρουσία και απουσία κι αφήνοντας τόπο, τουλάχιστον ως την τελετή λήξης, στο μοναδικό ουσιώδες: το δείγμα δημιουργικότητας και έμπνευσης της νέας γενιάς κινηματογραφικών δημιουργών, Ελλήνων και ξένων, που θα περάσει μπροστά από τα μάτια μας τις ερχόμενες έξι ημέρες. Γιατί, στην πραγματικότητα, η Δράμα εμπνέει όντως, αυτό που κατά λάθος είπε ο Βουλευτής Κυριαζίδης: αγνό κι ενθουσιώδες Φεστι-λαβ!

Το Flix παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα, το σύνολο της ελληνικής συμμετοχής στο 41ο Φεστιβάλ Δράμας. Πατήστε εδώ και βρείτε τη λίστα με τις ταινίες που διαγωνίζονται και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δημιουργούς και τις μικρές ιστορίες τους.


Το 41ο Φεστιβάλ Δράμας διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται στη Δράμα για να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού προγράμματος και να γράψει γι' αυτές, αλλά και για να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και εκτός των κινηματογραφικών αιθουσών.

Φεστιβάλ Δράμας 2018 Αφίσα

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων στο επίσημο site του Φεστιβάλ Δράμας.