Φεστιβάλ / Βραβεία

Bραβεία Οσκαρ 2022: Τρόι Κότσερ κι εμείς σ' αγαπάμε!

στα 10

Αυτή ήταν η πιο συγκινητική και ουσιαστική στιγμή της τελετής: 36 ολόκληρα χρόνια μετά την Μάρλι Μάτλιν, ο Τρόι Κότσερ γίνεται ο δεύερος κωφός ηθοποιός και ο πρώτος κωφός άνδρας ηθοποιός που κερδίζει Οσκαρ, για το Β' Ανδρικό Ρόλο στο «CODA».

Bραβεία Οσκαρ 2022: Τρόι Κότσερ κι εμείς σ' αγαπάμε!

Ο αγαπημένος πλέον όλων Τρόι Κότσερ, ο πατέρας της οικογένειας του «CODA», όπως ήταν αναμενόμενο μετά τη θριαμβευτική του πορεία στα βραβεία, κέρδισε επάξια το Οσκαρ Β' Ανδρικού.

Βραβεύτηκε ένα πανάξιο ταλέντο και έπεσε φως πάνω σε μία ακόμα παραμερισμένη από την Ακαδημία, αλλά και την κινηματογραφική βιομηχανία γενικότερα, κοινότητα ηθοποιών. Γιατί επιτρέψαμε να περάσουν 36 ολόκληρα χρόνια μετά την Μάρλι Μάτλιν που κέρδισε το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για τα «Παιδιά Ενός Κατώτερου Θεού» για να βραβευτεί ένας ακόμα κωφός ηθοποιός - αυτή τη φορά ο πρώτος άνδρας κωφός ηθοποιός.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα βραβεία της 94ης τελετής των βραβείων Οσκαρ

troy O Κότσερ ανάμεσα στις Αριάνα ΝτεΜπόουζ που κέρδισε το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου και την Τζέσικα Τσαστέιν που κέρδισε το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου

Αυτό όμως έκανε το «CODA» (Children Of Deaf Adults). Δεν ξέρουμε αν ήταν η καλύτερη ταινία της χρονιάς (ίσως να αδικήθηκε η «Εξουσία του Σκύλου». Μίλησε στη διαπασών για όσους δεν ακούγονται, αλλά αφήνουν πίσω τους ηχηρό έργο.

Πόσο συγκινητικό: μία Koρεάτης ηθοποιός (η Γιου-Τζουνγκ Γιουν του «Minari», που είχε κερδίσει πέρσι το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου) που χρειάζεται διερμηνέα γιατί δεν μιλάει αγγλικά, παραδίδει το βραβείο σ' έναν ηθοποιό που χρειάζεται διερμηνέα γιατί δεν ακούει. Απόδειξη ότι το σινεμά δεν χρειάζεται διερμηνεία.

kotsur

kotsur

«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα θέατρα για κωφούς, εκεί που μου επιτράπηκε να καλλιεργήσω το ταλέντο μου» είπε ο Κότσερ στην αρχή του λόγου του, πετώντας με έμμεσο τρόπο τη σπόντα για την απουσία κωφών ηθοποιών στο σινεμά.

«Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει πει ότι ο σκηνοθέτης πρέπει να ξέρει να επικοινωνεί. Σαν Χέντερ είσαι η πιο καταπληκτική σκηνοθέτης λοιπόν γιατί όχι μόνο επικοινώνησες, αλλά επικοινώνησες και με το κοινό που ακούει και με την κοινότητα κωφών. Στην πραγματικότητα έχτισες μία γέφυρα και ένωσες δυο κόσμους και το όνομά σου θα είναι για πάντα γραμμένο πάνω σ' αυτή τη γέφυρα. "Η Γέφυρα της Σαν Χέντερ"!

«Ο πατέρας μου ήταν ο καλύτερος στην οικογένειά μας για το πώς χειριζόταν την νοηματική γλώσσα. Ομως είχε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο και έμεινε τετραπληγικός. Δεν μπορούσε πια να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. Μπαμπά, έμαθα τόσα πολλά από εσένα. Είσαι ο ήρωάς μου...»

«Το Οσκαρ αφιερώνεται στην κοινότητα κωφών, στην κοινότητα παιδιών από κωφούς γονείς και στην κοινότητα ατόμων με αναπηρία. Αυτή είναι η στιγμή μας!»

troy

Κι έχει δίκιο. Είναι η στιγμή τους και η στιγμή για πραγματική αλλαγή στον τρόπο που οι σκηνοθέτες εμπνέονται τις ιστορίες και το καστ τους. Ο Τρόι Κότσερ είχε εξάλλου δηλώσει σε παλιότερες συνεντέυξεις:

«Οι κωφοί ηθοποιοί έχουμε μεγαλύτερη εκφραστική γκάμα, γιατί αναγκαζόμαστε από τις συνθήκες. Μπορούμε να δώσουμε σ' έναν σκηνοθέτη την ίδια σκηνή με 10 διαφορετικούς τρόπους. Εμπιστευθείτε μας!»

Δείτε τον συγκινητικό του ευχαριστήριο λόγο:

Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τα φετινά Οσκαρ: