Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Οσκαρ 2022 | Η Τζέιν Κάμπιον για το Οσκαρ Σκηνοθεσίας: «Ευχαριστώ, Ακαδημία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου»

στα 10

Είναι η τρίτη γυναίκα που κερδίζει Οσκαρ Σκηνοθεσίας στα 94 χρόνια του θεσμού.

Βραβεία Οσκαρ 2022 | Η Τζέιν Κάμπιον για το Οσκαρ Σκηνοθεσίας: «Ευχαριστώ, Ακαδημία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου»

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (μετά την περσινή νίκη της Κλόι Ζάο για το «Nomadland») το Οσκαρ Σκηνοθεσίας απονέμεται σε γυναίκα.

Η Τζέιν Κάμπιον με την «Εξουσία του Σκύλου» γράφει ιστορία, ως η (μόλις) 3η γυναίκα που κερδίζει το Οσκαρ Σκηνοθεσίας στα 94 χρόνια του θεσμού (την πόρτα άνοιξε η Κάθριν Μπίγκελοου το 2009 με το «Hurt Locker», αλλά έπρεπε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για να ακολουθήσει μία ακόμα γυναίκα σκηνοθέτης).

Κι όταν ανέβηκε η Κάμπιον στη σκηνή του Dolby Theater για να παραλάβει το βραβείο της, γράφτηκε μία από τις πιο μεγάλες στιγμές της βραδιάς, μία προσωπική δικαίωση για την Νεοζηλανδή σκηνοθέτη που άξιζε την οσκαρική τιμή πολλά χρόνια τώρα (σχεδόν 30 μετά τα «Μαθήματα Πιάνου»).

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα βραβεία της 94ης τελετής των βραβείων Οσκαρ

women directors

«Θα ήθελα να στείλω την τεράστια αγάπη μου στους υπόλοιπους σκηνοθέτες της κατηγορίας. Σας αγαπώ, είστε όλοι τόσο εξωφρενικά ταλαντούχοι, που εδώ πάνω θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος.»

«Αγαπώ πολύ τη σκηνοθεσία, γιατί μου επιτρέπει να σκάβω βαθιά μέσα στις ιστορίες των ανθρώπων. Ομως αυτή η δουλειά που απαιτεί να αναδεικνύεις έναν ολόκληρο κόσμο μπορεί και να σε πνίξει. Είναι όμως γλυκό: δεν είσαι μόνος σου. Στην «Εξουσία του Σκύλου» δούλεψα με ηθοποιούς που πολύ συγκινημένα πλέον τους αποκαλώ φίλους μου. Αναμετρήθηκαν με την ιστορία της ταινίας και βγήκαν νικητές λόγω του βάθους του ταλέντου τους...» (σ.σ. η κάμερα κόβει στον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς που κλαίει συγκινημένος και της στέλνει ένα φιλί στον αέρα).

kiss O Mπένεντικτ Κάμπερμπατς φιλάει την Κάμπιον στο δρόμο της προς το Οσκαρ

«Πρέπει να ευχαριστήσω τον Τόμας Σάβατζ, τον συγγραφέα που έγραψε το βιβλίο το 1967. Εγραψε μία ιστορία για τη σκληρότητα της εποχής, απαιτώντας στην ουσία να φέρει αλλαγή, καλοσύνη.»

«Σε ευχαριστώ Ακαδημία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου».

campion

Να θυμίσουμε ότι η Τζέιν Κάμπιον με την «Εξουσία του Σκύλου» είχε σπάσει κι άλλο οσκαρικό ρεκόρ: είναι η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε ποτέ για Οσκαρ Σκηνοθεσίας δύο φορές (την πρώτη για τα «Μαθήματα Πιάνου» το 1994).

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα βραβεία της 94ης τελετής των βραβείων Οσκαρ

Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τα φετινά Οσκαρ: