Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Οσκαρ 2022 | Η Αριάνα ΝτεMπόουζ αφιερώνει τη νίκη της: «Είμαι queer, αφρο-λατίνα και... Τhere's a Place for us!»

στα 10

Εσπασε αρκετά ρεκόρ, κερδίζοντας το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου κι έδωσε έναν από τους πιο συγκινητικούς ευχαριστήριους λόγους.

Βραβεία Οσκαρ 2022 | Η Αριάνα ΝτεMπόουζ αφιερώνει τη νίκη της: «Είμαι queer, αφρο-λατίνα και... Τhere's a Place for us!»

Η Αριάνα ΝτεΜπόουζ έκλεψε την παράσταση στο «West Side Story» και δικαίως κέρδισε χθες και το Οσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου.

Και στον ευχαριστήριο λόγο της στην Ακαδημία δήλωσε συγκινημένη γιατί ταυτίζεται σε κάτι με το ρόλο της.

Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τα φετινά Οσκαρ:

ariana

«Καταλαβαίνω γιατί η Ανίτα τραγουδά «I want to live in America». Γιατί ακόμα και στις σκοτεινές εποχές που ζούμε, κάποια όνειρα βγαίνουν αληθινά...»

«Σκεφτείτε ένα μικρό κοριτσάκι στο πίσω κάθισμα ενός λευκού Ford Escort. Να ξέρει ότι είναι queer και να κάνει μεγάλα όνειρα. Κοιτάξτε με καλά, θα το δείτε στα μάτια μου...»

ariana rita

Τα ρεκόρ της:

Εκτός από την προσωπική της νίκη όμως, στη συγκίνησή της θα κουβαλήσει και τη δικαίωση της κοινότητάς της: θα γίνει η δεύτερη λατίνα (και η πρώτη αφρο-λατίνα) που κερδίζει στην κατηγορία.

Ακόμα πιο συγκινητικό: η πρώτη ήταν φυσικά η Ρίτα Μορένο, για τον ίδιο ρόλο στο «West Side Story» του 1961, η οποία την κοιτούσε με λατρεία από το κοινό!

Τώρα, Αριάνα ΝτεΜπόουζ και Ρίτα Μορένο έγιναν το 3ο ζευγάρι νικητών στην οσκαρική ιστορία που κερδίζουν Οσκαρ για τον ίδιο ρόλο. Ερμηνεύοντας τον Βίτο Κορλεόνε στον «Νονό 1» και «Νονό 2» αντιστοίχως, είχαν κερδίσει οι Μάρλον Μπράντο και Ρόμπερτ ΝτεΝίρο. Και φορώντας το παραμορφωμένο χαμόγελο του «Joker» κέρδισαν Οσκαρ οι Χιθ Λέτζερ και Χοακίν Φίνιξ.

ariana steven

Παραλίγο να μη δεχθεί το ρόλο

Ειρωνικό, καθώς αρχικά είχε αρνηθεί το ρόλο της στο «West Side Story», όταν της τον πρότεινε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Eίναι «αφρο-λατίνα» και φοβήθηκε ότι είναι πολύ «σκούρα» για το ρόλο της Ανίτα. Ο Σπίλμπεργκ την καθησύχασε ότι είναι «τέλεια». «Είχα στο μυαλό μου το στερεότυπο της βιομηχανίας για τις λατίνες. Ε, δεν είμαι εγώ αυτό».

Ο Σπίλμπεργκ όμως επέμεινε γιατί είχε ξετρελαθεί με την 30χρονη πρωταγωνίστρια του Μπρόντγουεϊ (έγινε διάσημη ως μέλος του θιάσου του «Hamilton») - κι όχι μόνο για τις χορευτικές και φωνητικές της ικανότητες. Αυτό που τον κέρδισε κυρίως ήταν το ταπεραμέντο της «Είναι θηλυκή και τσαμπουκάς μαζί, δυνατή και εύθραυστη ταυτόχρονα».

Η ίδια παραδέχθηκε μετά ότι κατάλαβε τη σημασία του κάστινγκ της ταινίας όταν γύριζαν τη διάσημη «I wanna live in America» σεκάνς της Ανίτα. «Είχε φτάσει μεσημέρι, κάναμε διάλειμμα και ξαφνικά σκέφτηκα είναι υπέροχο - είμαι αφρό/λατίνα, είμαι queer , είμαι γυναίκα και πρωταγωνιστώ σε αυτό το όνειρο.» Κοίταξα γύρω μου - Δεκάδες λατίνοι χορευτές και ηθοποιοί σε μία γιορτή της καταγωγής μας και του ταλέντου μας. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ, ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΑΜΕΡΙΚΗ!»

Απολαύστε τον ευχαριστήριο λόγο της:

Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τα φετινά Οσκαρ: