Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Το Flix προτείνει τι να δείτε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

στα 10

Καθημερινά, το Flix θα προτείνει καθημερινά τις ταινίες που αξίζει να δείτε στις 22ες Νύχτες Πρεμίερας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Το Flix προτείνει τι να δείτε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

Προλαβαίνοντας τα sold-out και δίνοντας κινηματογραφικές λύσεις της... τελευταίας στιγμής, το Flix θα προτείνει καθημερινά τι ταινίες να δείτε την επομένη στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας. Απαραίτητα συνοδευτικά, το ωρολόγιο πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που βρίσκετε εδώ, ο συνολικός οδηγός επιβίωσης του Flix για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας και το επίσημο site του Φεστιβάλ.

Τι να δείτε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας

Au Revoir Les Enfants 607

18.00 στο Δαναό 1 - Αντίο Παιδιά (Au Revoir Les Enfants) του Λουί Μαλ / Σε ένα καθολικό οικοτροφείο της γαλλικής επαρχίας, ο 12χρονος Ζουλιέν ζει μια παιδική ηλικία προστατευμένη από τις αναταραχές που μαίνονται στην υπό γερμανική κατοχή Γαλλία. Ο ερχομός του συνεσταλμένου Ζαν πυροδοτεί αμέσως έναν έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στα δύο αγόρια, που σταδιακά δίνει τη θέση του σε έναν ισχυρό συντροφικό δεσμό, ενώ ταυτόχρονα ο Ζουλιέν αρχίζει να συνειδητοποιεί το μυστικό που κρύβει ο φίλος του ? ένα μυστικό που πρέπει να παραμείνει κρυφό πάση θυσία καθώς οι Ναζί φτάνουν στις πόρτες τους. Ο Λουί Μαλ αφηγείται μια ιστορία φιλίας, προδοσίας και λυτρωτικής ενηλικίωσης με φόντο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κερδίζει το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και αφήνει ακόμη ένα κλασικό φιλμ να ακολουθεί τη φήμη του ως ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά του γαλλικού σινεμά.

Ευτυχία 607

20.00 στο Odeon Οπερα 1 - Ευτυχία του Χρήστου Πυθαρά / Η Άννα έχει αρχίσει να ζορίζεται. "Χαμογέλα." Η Άννα έχει σπίτι. "Αϋπνία." Η Άννα έχει δουλειά. "Εννιά-πέντε, θ' αργήσω." Η Άννα έχει φίλους. "Βαριέμαι." Την Άννα την αγαπάνε οι γονείς της. "Άνοιξε." Ή Άννα δεν κοιμάται. "Καυλώνω." Η Άννα φοβάται. "Μίλα μου. Μίλα μου." Τα post-it αντίστροφης μέτρησης που βρίσκει κολλημένα στην πόρτα της, θα πυροδοτήσουν μια σειρά από γεγονότα και εξελίξεις ικανά να κλονίσουν την ψυχική της υγεία. Όταν ένας άντρας αρχίζει να την παρενοχλεί, η Άννα, χωρίς να ξέρει ποιος είναι αυτός, υποπτεύεται τους πάντες και οδηγείται σε μία καθοριστική σύγκρουση με όλο της το περιβάλλον. Η συνάντηση της με τον άντρα, αναπόφευκτη. H υπόθεση της «Ευτυχίας», της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Χρήστου Πυθαρά - γνωστού μας και από τη σειρά σεμιναρίων του filmschool - μπορεί να μην προδίδει αυτόματα αυτό που υποστηρίζει ο δημιουργός της, πως πρόκειται για «μία κωμικοτραγική ματιά στη ζωη μιας νεαρής κοπέλας, μέσα από μια αλλοιωμένη αντίληψη της πραγματικότητας». Ακριβώς όπως ο τίτλος «Ευτυχία» δεν προδίδει όλα τα κρυμμένα μυστικά μιας ταινίας που ξεκινούν με πρωταρχική έμπνευση τον «Ενοικο» του Ρομάν Πολάνσκι. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την «Ευτυχία», το ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Χρήστου Πυθαρά

Neruda 607

20.15 στο Δαναός 1 - Neruda του Πάμπλο Λαραΐν / Νεαρός αστυνομικός επιθεωρητής έχει βαλθεί να εντοπίσει και να συλλάβει τον νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος βρίσκεται κυνηγημένος από το καθεστώς της χώρας του εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων και αναζητά καταφύγιο στο εξωτερικό. Μια ευρηματική βιογραφία, ένα απίστευτο επίτευγμα που ακροβατεί ανάμεσα στο κόμικ, το μελόδραμα και το αστυνομικό φιλμ, αναδεικνύει το τεράστιο ταλέντο του Πάμπλο Λαραΐν («No», «Μυστική Λέσχη»), ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για τον Πάμπλο Νερούδα - μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονίας. Διαβάστε περισσότερα για το «Neruda» εδώ.

Lacombe Lucien 607

20.30 στο Δαναός 2 - Επώνυμο: Λακόμπ, Ονομα: Λισιέν (Lacombe, Lucien) του Λουί Μαλ / Καλοκαίρι του 1944. Σε μια μικρή πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ο 18χρονος Λισιέν ζητά να στρατολογηθεί στην Αντίσταση, επιδιώκοντας τη δράση αλλά χωρίς να έχει ξεκάθαρη συνείδηση για το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του. Όταν απορρίπτεται λόγω νεαρής ηλικίας, θα αντιδράσει προσεγγίζοντας την Γκεστάπο. Μεθυσμένος από την αίσθηση εξουσίας που γεύεται, θα αρχίσει να καταδίδει τους συμπατριώτες του. Η ζωή του ίδιου και των γύρω του, ωστόσο, περιπλέκεται όταν ερωτεύεται την κόρη ενός πλούσιου Εβραίου ράφτη. Ο Λουί Μαλ σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός κάτι παραπάνω από αμφιλεγόμενου χαρακτήρα, τοποθετώντας στο κέντρο της φιλμογραφίας του μια ολόκληρη χώρα σε εθνικό διχασμό.

Operation Avalanche 607

22.00 στο Ιντεάλ - Επιχείρηση Χιονοστιβάδα (Operation Avalanche) του Ματ Τζόνσον / Ηταν τελικά ο Νιλ Αρμστρονγκ ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι ή μήπως η επιτυχής προσσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 ήταν ένα ραδιούργο τέχνασμα των Αμερικανών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αναδειχθούν σε νικητές της κούρσας του διαστήματος προτίμησαν να τη σκηνοθετήσουν; Η πιο διάσημη θεωρία συνωμοσίας στα χρονικά του Ψυχρού Πολέμου παίρνει σάρκα και οστά στο ευφυές ψευδοντοκιμαντέρ του Ματ Τζόνσον, το οποίο μέσα σε 90 λεπτά, εκτός από το να μπλέξει μέχρι και τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, εξελίσσεται σταδιακά από βιτριολική κωμωδία σε ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που κόβει την ανάσα. Πίσω στο 1967, η CIA υποπτεύεται ότι κάποιος μέσα από τη NASA δίνει πληροφορίες στους Σοβιετικούς και στέλνει μια ομάδα πρακτόρων για να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Αυτό που θα ανακαλύψουν έπειτα από παρακολουθήσεις και υποκλοπές είναι ικανό να αλλάξει την ιστορία της Αμερικής για πάντα. Συμμετοχή στα φεστιβάλ Σάντανς και SXSW.

Evolution 607

22.30 στο Δαναό 1 - Εξέλιξη (Evolution) της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς / Σε ένα απομονωμένο νησί στο οποίο κατοικούν μόνο γυναίκες κι ανήλικα αγόρια, ασθενείς σε ένα παράξενο νοσοκομείο στο οποίο δέχονται μια σειρά από θεραπείες, ο μικρός Νικόλά θα αρχίσει να υποπτεύεται ότι η μητέρα του του λέει ψέματα για το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί, θα ανακαλύψει τι ακριβώς κάνουν οι γυναίκες μεταξύ τους το βράδυ στην παραλία, κι ένας εφιάλτης από τον οποίο δεν μπορεί να ξυπνήσει θα αρχίσει να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για το παραισθησιογόνο φιλμ της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς, συντρόφου και μόνιμης συνεργάτη του Γκασπάρ Νοέ. Διαβάστε εδώ και δείτε περισσότερα για την «Εξέλιξη».

Raw 607

23.00 στο Ιντέαλ - Ωμότητες (Grave) της Ζουλιά Ντικορνό / Οταν η Ζιστίν, μία σκληροπυρηνική χορτοφάγος, υποβάλλεται παρά τη θέλησή της σε ένα τελετουργικό μύησης πρωτοετών που συνδυάζει ωμοφαγία και ένα λουτρό αίματος, αντιλαμβάνεται πως μερικά πράγματα καλό είναι να μην τα δοκιμάζεις ποτέ, γιατί μετά θες κι άλλο. Η νεαρή φοιτήτρια της κτηνιατρικής θα δοκιμάσει τον απαγορευμένο καρπό, και η ιδιόρρυθμη ιστορία της γίνεται αφορμή για ένα κινηματογραφικό έδεσμα σπλάτερ αισθητικής, gore εικονογραφίας, ερωτικής έντασης και αναπάντεχης κωμικής επίγευσης που σόκαρε ευχάριστα το κοινό του φετινού Φεστιβάλ Καννών, όπου συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής, και κέρδισε το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται φέτος από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου του 2016, στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναός 1 και Δαναός 2, Odeon Oπερα 1 και Oπερα 2 και Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη