Buzz

Ολος ο Ακίρα Κουροσάβα σε ριμέικ!

στα 10

Ο αριθμός μοιάζει τρομακτικός, αλλά 69 ταινίες του Ακίρα Κουροσάβα συμπεριλαμβανομένων 19 σεναριών που δεν γύρισε ποτέ, αγοράστηκαν από αμερικανική εταιρία προκειμένου να δώσουν υλικό για ριμέικ για τα επόμενα - ποιος ξέρει πόσα; - χρόνια!

Ολος ο Ακίρα Κουροσάβα σε ριμέικ!
O Ακίρα Κουροσάβα στα γυρίσματα του «Dreams» το 1990

Την ίδια στιγμή που η μανία του Χόλιγουντ με τα ριμέικ αγγίζει τα όρια της ψυχοπαθολογίας, σχεδόν ολόκληρος ο κατάλογος της φιλμογραφίας του Ακίρα Κουροσάβα αγοράστηκε από τη νεοσύστατη Splendent Media, την εταιρία παραγωγής του «Wild Salome» του Αλ Πατσίνο.

69 συνολικά σχέδια (ταινίες και σενάρια) του μέγα Ιάπωνα σκηνοθέτη βρίσκονται αυτή τη στιγμή διαθέσιμα για όποιον επιθυμεί να ξαναγράψει την ιστορία του σινεμά από την αρχή. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα ριμέικ που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν ήδη ανακοινωθεί (οι «Επτά Σαμουράι» με σκηνοθέτη τον βρετανό Σκοτ Μαν του «Τournament», το «High & Low» σε σενάριο του Κρις Ροκ και σκηνοθέτη τον Μάικλ Νίκολς), το «Ikiru» με σκηνοθέτη τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς και το «Drunken Angel». Πράγμα που σημαίνει πως σχεδόν οτιδήποτε άλλο (από το «Ran» μέχρι το «Ρασομόν») βρίσκεται στο έλεος ενός ριμέικ.

Ο Ιάπωνας εκπρόσωπος του έργου του Κουροσάβα δήλωσε: «Μέσα στα χρόνια αμέτρητοι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι κινηματογραφιστές εξέφρασαν ενδιαφέρον για ένα ριμέικ ταινίας του Κουροσάβα. Για να βοηθήσουμε την διαδικασία, είμαστε ενθουσιασμένοι που βρήκαμε στο πρόσωπο της δεσποινίδος Γιαμάντα (από την Splendent Media) μια εκπρόσωπο που διαθέτει πάθος για το έργο του Κουροσάβα αλλά και ισχυρούς δεσμούς με ιαπωνικές και αμερικανικές εταιρίες».

Με τη σειρά της η Σακίκο Γιαμάντα δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι και πολύ περήφανοι που μας εμπιστεύθηκαν αυτόν τον θησαυρό από ταινίες και σενάρια με σκοπό να βοηθήσουμε σύγχρονους κινηματογραφιστές να συστήσουν σε μια νέα γενιά θεατών τις αξέχαστες ιστορίες του Κουροσάβα».

Τι θα δηλώνουν όλοι αυτοί, όταν ένα προς ένα τα αριστουργήματα του Κουροσάβα μετατρέπονται σε φτηνές εκδοχές ταινιών για το Σαββατοκύριακο, σαν να επρόκειτο για φτηνές περιπέτειες των 60s και των 70s;

Εμείς ενθουσιασμένοι; Not!