Buzz

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ και η «προφητεία» του Costa Concordia!

στα 10

Φυσικά και θα μπορούσε να είναι μια τραγική σύμπτωση, αλλά το Costa Concordia, το ναυάγιο του οποίου στα ανοιχτά της Δυτικής Ιταλίας συγκλονίζει τον πλανήτη, υπήρξε ένα από τα σκηνικά για το «Film Socialisme» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, την εκδοχή του μεγάλου Γάλλου δημιουργού για το «ναυάγιο» του καπιταλισμού.

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ και η «προφητεία» του Costa Concordia!

Οποιος θυμάται το «Film Socialisme» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ (βγήκε στις ελληνικές αίθουσες στις 14 Ιουλίου), θυμάται σίγουρα το πρώτο μέρος της ταινίας (με τίτλο «Des choses comme ça») όπου διαδραματιζόταν πάνω σε ένα κρουαζιερόπλοιο που έπλεε στα ανοιχτά της Μεσογείου. Ανάμεσα στους επιβάτες του, υπήρχε ένα μέλος των Ηνωμένων Εθνών, ένας ηλικιωμένος εγκληματίας πολέμου, ένας Ρώσος ντετέκτιβ, μια χούφτα από ανυποψίαστους τουρίστες και η Πάτι Σμιθ.

Σαν μια άλλη Κιβωτός του Νώε (ή μια πλεούμενη εκδοχή του «Πύργου της Βαβέλ»), το κρουαζιερόπλοιο υπήρξε ιδανικό σκηνικό για την αφετηρία του πεσιμιστικού σχολίου του Ζαν-Λικ Γκοντάρ για το τέλος της Ευρώπης, την πτώση του καπιταλισμού και τη σύγχρονη διαπλοκή στις διεθνείς σχέσεις ενός πλανήτη σε παρακμή.

Τότε, η πληροφορία πως το κρουαζιερόπλοιο ήταν το Costa Concordia, ένα από τα μεγαλύτερα της εταιρίας Costa Cruises, ήταν απλά ένα trivia στα πολλά που συνδέονταν με το πολυσυλλεκτικό ψηφιδωτό του Γκοντάρ.

Σήμερα, όμως, το ναυάγιο του Costa Concordia στα ανοιχτά της Δυτικής Ιταλίας που συγκλονίζει την παγκόσμια ειδησεογραφία, δεν μπορεί παρά να δίνει στην ταινία του Γκοντάρ μια άλλη διάσταση. Οχι φυσικά «προφητική», αφού κανείς δεν είναι τόσο ανεγκέφαλος ώστε να πιστέψει πως ο σκηνοθέτης μπορούσε να προβλέψει μια τραγωδία, αλλά σίγουρα «συμβολική», αφού σε μια Ευρώπη που βυθίζεται καθημερινά μέσα στα βαθιά νερά του τέλους της ευδαιμονίας της, το σχόλιο του Γκοντάρ γίνεται αυτόματα ακόμη πιο επίκαιρο και από όσο μπορούσε να φανταστεί ο δημιουργός του.

Διαβάστε περισσότερα για το «Film Socialisme»