Buzz

O Σπάικ Τζόνζι ταξιδεύει με τον Μόρις Σέντακ στη Χώρα των Μαγικών Πλασμάτων

στα 10

Σαν σήμερα, 10 Ιουνίου 2013, κλείνουν 85 χρόνια από τη μέρα που γεννήθηκε ο Μόρις Σέντακ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων όλων των εποχών και εμπνευστής της ωραιότερης ταινίας που σκηνοθέτησε ποτέ ο Σπάικ Τζόνζι.

O Σπάικ Τζόνζι ταξιδεύει με τον Μόρις Σέντακ στη Χώρα των Μαγικών Πλασμάτων

«Τα βιβλία μου είναι για τα παιδιά, όχι για συγκεκριμένα για τα παιδιά. Η παιδική ηλικία είναι μια σκληρή ιστορία και αυτό πηγάζει από τη δική μου εμπειρία ως παιδί - δεν είχαν σκληρούς ή διαταραγμένους γονείς, είχα απλά πολύ δυστυχισμένους γονείς και ταυτόχρονα γινόταν ένας μεγάλος πόλεμος και υπήρχε ένα Ολοκαύτωμα. Τι καταλαβαίνει ένα παιδί απ' όλα αυτά; "Θεέ μου, όταν μεγαλώσω, ο κόσμος θα είναι έτσι;". Θυμάμαι τον πατέρα μου να με ξυπνάει και να με τραβάει κάτω στο δρόμο όπου ο κόσμος φώναζε και χοροπηδούσε πως τέλειωσε ο πόλεμος και θυμάμαι να βλέπω νεκρούς ανθρώπους στους δρόμους. Πως μπορείς να το εκλογικεύσεις όλο αυτό; Νομίζω πως η ζωή είναι βάρβαρη. Οπότε το μοναδικό μου ενδιαφέρον είναι πως τα παιδιά μπορούν να επιβιώσουν τη βαρβαρότητα.»

Με αφορμή την επέτειο από τα 85 χρόνια από τη γέννηση του Μόρις Σέντακ, το Google αφιερώνει ένα από τα πιο όμορφά του doodle (δείτε το εδώ) στον συγγραφέα του «Where the Wild Things Are», επιστρέφοντας ταυτόχρονα σε δύο εποχές: στο 1963, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο και στο 2009, όταν ο Σπάικ Τζόνζι το μετέφερε στον κινηματογράφο σεβόμενος εξολοκλήρου το όραμα του δημιουργού του σε μια από τις ωραιότερες ταινίες των τελευταίων χρόνων.

4

Τον Δεκέμβριο του 2009, λίγο πριν το «Where the Wild Things Are» βγει στις αίθουσες, ο Σπάικ Τζόνζι ταξίδεψε μέχρι το Κονέκτικατ για να συναντήσει τον 81 ετών τότε Μόρις Σέντακ σε μια συνέντευξη για λογαριασμό του περιοδικού «Dazed and Confused», απ' όπου και το παραπάνω απόσπασμα όπου ο Σέντακ μιλάει για την παιδική του ηλικία.

Σε μια μεγάλη συζήτηση (που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ), στην οποία ο Τζόνζι εκφράζει τον θαυμασμό του για τον Σέντακ και αυτός με τη σειρά του του ανταποδίδει επειδή έκανε μια ταινία που λάτρεψε, ο Σπάικ Τζόνζι απευθύνεται στον Μόρις Σέντακ, λέγοντάς του πως «Νιώθω πως έχω επηρεαστεί από σένα με έναν βαθύτερο τρόπο, έχω μάθει τι σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης.» και ο Μόρις Σέντακ του απαντάει:

«Λειτουργεί και από τις δύο πλευρές, γιατί υπάρχει μια κάποια ηρεμία στο έργο μου - ένα είδος σκοταδιού που πάντα ένιωθα και με κυρίευε στη ζωή μου. Εσύ είσαι ένας άνθρωπος που δεν φοβάται το σκοτάδι, είσαι υγιής και χαρούμενος και ήταν σαν ένα σπέσιαλ ποτό που μου πρόσφερες, ότι θα μπορούσα και εγώ να είμαι ευτυχισμένος. Υπάρχει κάτι στη δουλειά σου που είναι πολύ αναζωογονητικό. Και εγώ έχω χάσει πια το κουράγιο μου. Η δουλειά μου όχι, αλλά εγώ ναι.»

2 Σχέδιο του ίδιου του Μόρις Σέντακ για την έκδοση του «Where the Wild Things Are»

Την ίδια χρονιά, το 2009, ο Σπάικ Τζόνζι μαζί με τον Λανς Μπανγκς σκηνοθέτησαν ένα ντοκιμαντέρ - πορτρέτο του Μόρις Σέντακ για λογαριασμό του HBO, τα γυρίσματα του οποίου είχαν ξεκινήσει από το 2003, με μακροσκελείς εξομολογήσεις του συγγραφέα για το έργο του, τις αντιδράσεις που προκάλεσε μέσα στα χρόνια, την παιδική του ηλικία, τη δυσκολία του να ζήσει ως ένας ανοιχτά γκέι άντρας σε μια εποχή όπου ήταν «απαγορευμένο» αλλά και μια σειρά από ιστορίες και ανέκδοτα που ολοκληρώνουν την σπουδαία προσωπικότητα ενός σημαντικού καλλιτέχνη, το οποίο μπορείτε να δείτε ολόκληρο εδώ:


O Μόρις Σέντακ πέθανε στις 8 Μαΐου του 2012. Οτιδήποτε άλλο θέλετε να μάθετε γι΄αυτόν (και δεν το γνωρίζετε ήδη), βρίσκεται απλά στα βιβλία του. Που είναι για παιδιά και όχι μόνο «για παιδιά». Δείτε το τρέιλερ του «Where the Wild Things Are» του Σπάικ Τζόνζι:
Ακούστε τον Κρίστοφερ Γουόκεν να διαβάζει το «Where the Wild Things Are»: