Buzz

Ο Κιμ Κι-Ντουκ θέτει τον εαυτό του στο έλεος των κριτικών

στα 10

Σε... σχεδόν δημοψήφισμα αναγκάστηκε να προχωρήσει ο Κιμ Κι-Ντουκ για ν' αλλάξει τη γνώμη της Επιτροπής Λογοκρισίας της Κορέας που απαγορεύει την προβολή στη χώρα, της νέα τους ταινίας, «Moebius».

Ο Κιμ Κι-Ντουκ θέτει τον εαυτό του στο έλεος των κριτικών

Ο Κιμ Κι-Ντουκ είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες του σινεμά, όχι μόνο στην πατρίδα του, τη Νότια Κορέα, αλλά κυρίως στη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα και στους θαμώνες των Φεστιβάλ: μόλις πέρσι κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας για το «Pieta» και φέτος θα προβάλλει, στο ίδιο Φεστιβάλ, εκτός συναγωνισμού αυτή τη φορά, το ολοκαίνουριο «Moebius».

Αλλά όχι. Στη Νότιο Κορέα δε χαίρονται ιδιαίτερα για την πορεία του σκηνοθέτη. Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την οποιαδήποτε προβολή του «Moebius» στη χώρα (διαβάστε περισσότερα). Προσπαθώντας να επηρεάσει τη γνώμη της Επιτροπής Λογοκρισίας της Κορέας, ο Κιμ Κι-Ντουκ διοργάνωσε προχθές, στις 26 Ιουλίου, μια ειδική προβολή του «Moebius», με προσκεκλημένους αποκλειστικά 109 δημοσιογράφους, κριτικούς κινηματογράφου και άλλους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, στους οποίους ζήτησε μετά το τέλος της ταινίας να πάρουν μέρος σε μια ψηφοφορία. Από τους 109 ψήφισαν οι 107 κι από αυτούς, οι 93 (το 87%) δήλωσαν ότι θέλουν να προβληθεί το «Moebius» στους κινηματογράφους της Κορέας. Ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει ότι εάν οι θετικές ψήφοι ήταν λιγότερες από το 30% θα εγκατέλειπε την προσπάθειά του για την προβολή της ταινίας. Τα αποτελέσματα όμως ήταν κατηγορηματικά υπέρ του.

Το «Moebius», όπου όπως πάντα ο Κιμ Κι-Ντουκ υπογράφει ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας και συνθέτης, καταπιάνεται με την ιστορία ενός άντρα που για να εξιλεωθεί για τις σεξουαλικές αμαρτίες του, κόβει τα γεννητικά του όργανα προκαλώντας ταυτόχρονα θύελλα στις οικογενειακές του σχέσεις. Η απαγόρευση της ταινίας επιβλήθηκε επειδή το φιλμ παρουσιάζει σκηνές απίστευτης βίας και αιμομικτικές σχέσεις. Με τις οδηγίες του πρώτου πορίσματος της Επιτροπής, στις αρχές Ιουνίου, ο σκηνοθέτης έκοψε περίπου 20 σκηνές από την ταινία κι όταν και η δεύτερη απόφαση της Επιτροπής, στις 15 Ιουλίου, ήταν και πάλι απαγορευτική, έκοψε ακόμα 12, καταλήγοντας με μια ταινία 50 λεπτών. Εκεί, η Επιτροπή επέτρεψε να προβληθεί η ταινία μόνο σε καλλιτεχνικά σινεμά, από τα οποία όμως δεν υπάρχει ούτε ένα στη Νότια Κορέα και σε εγκεκριμένα Φεστιβάλ.

Στην Ελλάδα, το «Moebius» έχει ήδη αγοραστεί από την Ama Films – όπως και το περσινό «Pieta» - αλλά προς το παρόν ανυπομονούμε να δούμε τι θα συμβεί με την προγραμματισμένη προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας κι αν η ψηφοφορία των κριτικών καταφέρει τυχόν ν’ αλλάξει τις πεποιθήσεις της Επιτροπής Λογοκρισίας. Πράγμα αμφίβολο…