Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote 2012: Τι να δείτε σήμερα, Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου

στα 10

Αναρωτιέστε ποια ταινία να προτιμήσετε; Βρίσκεστε αναποφάσιστοι ανάμεσα σε τόσες επιλογές; Αφήστε το πάνω μας. Κάθε μέρα σας προτείνουμε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες του προγράμματος του φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote 2012: Τι να δείτε σήμερα, Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου

«Joven Y Allocada / Νέα και Τρελιάρα» της Μαριαλί Ρίβας

Κατ' αρχήν θα το δείτε γιατί έχει τον πιο fun ελληνικό τίτλο! Επειτα γιατί είναι στο Διαγωνιστικό πρόγραμμα και τέλος γιατί δεν έχουμε συχνά τη δυνατότητα να αφουγκραζόμαστε πώς περνάει και τι σκέφτεται η νεολαία της Χιλής: τελικά, ό,τι και ο υπόλοιπος κόσμος, φυσικά! Σ' έναν αφοπλιστικά quirky συνδυασμό αφέλειας και πρόκλησης, η 17χρονη Ντανιέλα, αντιδρώντας στη θρησκόληπτη μαμά της, προσπερνά μερικά κεφάλαια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και πηγαίνει κατευθείαν... στο τρίο! Βραβείο Σεναρίου στο τμήμα του Παγκόσμιου Σινεμά στο Σάντανς.

Δείτε το τρέιλερ:


«Ai Weiwei: Never Sorry» της Αλισον Κλέιμαν

ai

Πολιτικό ντοκιμαντέρ, αλλά με τα σύγχρονα ανθρώπινα αιτήματα στην καρδιά και την αβάν γκαρντ τέχνη στα μάτια. Σε απόσταση αναπνοής η ιστορία του Αϊ Γουέι Γουέι, του καλλιτέχνη που προκαλεί και υπονομεύει τη σκληρότητα και το συντηρητισμό της κινεζικής εξουσίας, αντιστεκόμενος στη φυλακή και στα βασανιστήρια με το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του υψωμένο. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Σάντανς.

Δείτε το τρέιλερ:


«Cloclo» του Φλοράν-Εμίλιο Σίρι

clo

Ο Ζερεμί Ρενιέ, ο Βέλγος ηθοποιός που ανέδειξαν οι αδελφοί Νταρντέν, ενσαρκώνει ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της γαλλικής ποπ και πραγματικό δημιουργό του «My Way». Από την Αίγυπτο όπου γεννήθηκε το 1939, μέχρι το Μόντε Κάρλο και το Παρίσι όπου κατέκτησε τη διασημότητα του ποπ σταρ διασκευάζοντας γνωστές επιτυχίες, ο Κλοντ Φρανσουά - χαϊδευτικά Cloclo - του Ρενιέ έχτισε την καριέρα του με... το δικό του τρόπο κι έζησε μια ζωή 39 μόλις χρόνων που γεμίζει πολύτομο μυθιστόρημα.

Δείτε το τρέιλερ:


«Uprising: Hip Hop and the LA Riots» του Μαρκ Φορντ

hiphop

To 1991, ένα βίντεο που κατέγραφε τον ξυλοδαρμό του Αφροαμερικάνου Ρόντνεϊ Κινγκ από άνδρες της Ασφάλειας του Λος Αντζελες και η μετέπειτα αθώωση των αστυνομικών στο δικαστήριο ήταν μόνο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το ξέσπασμα ίσως της πιο βίαιης εξέγερσης στη σύγχρονη ιστορία της Αμερικής ήταν πλέον γεγονός. Μέσα από στάχτες και καπνούς, το «Uprising» είναι το χρονικό αυτών των ημερών και των γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία ενός ολόκληρου μουσικού κινήματος. Εμφανίζονται οι Snoop Dogg (στο ρόλο του αφηγητή), Dr. Dre, Ice Cube και Ice-T.

Δείτε το τρέιλερ:


«Mommie Dearest» της Αλισον Κλέιμαν

mommie

Μια camp ταινία βασισμένη σε μια camp προσωπικότητα! Δηλαδή camp στο τετράγωνο! Η Φέι Ντάναγουεϊ, σ' αυτό το ανυπέρβλητο φιλμ του 1981, ενσαρκώνει την Τζόαν Κρόφορντ, με βάση τη βιτριολική αυτοβιογραφία τής κόρης τής ηθοποιού, που την παρουσιάζει με τα πιο σκοτεινά, βίαια χρώματα, στα όρια της ντελιριακή παράνοιας. Σπάνια μια ένοχη απόλαυση έχει πλησιάσει τόσο κοντά στην αλήθεια!

Δείτε το τρέιλερ (αλλά η κόπια της προβολής θα έχει καλύτερη εικόνα!):


Και για να τελειώσει η μέρα σας με high energy, περάστε μια βόλτα από το πάρτυ που κάνει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το Antivirus στο Shamone!

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα και τις ταινίες του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote.